Karnosiinia diabeteksen ja sen lisätautien ehkäisyyn ja hoitoon

Karnosiini alentaa kohonnutta verensokeria ja vaimentaa hapetusstressiä ja tulehdusta, osoittaa uusi taiwanilainen tutkimus. Ihmisille annettuna karnosiini vähensi kohonneen verensokerin aiheuttamaa hapetusstressiä ja glykaatiota. Tutkijat suosittavat farmakologien ammattilehdessä diabeetikoille karnosiinia ruoan lisänä.

Karnosiinin antaminen diabeettisille hiirille lisäsi tuntuvasti haiman omaa insuliinintuotantoa ja vähensi rasvojen härskiintymistä (lipidioksidaatiota) maksassa ja munuaisissa. Karnosiini tehosti myös elimistöä suojaavan pelkistävän entsyymin, glutationiperoksidaasin, toimintaa. Erityisen merkillepantavaa on, että karnosiinin anto vaimensi huomattavasti tulehdussytokiinien (interleukiini 6:n ja tumorinekroositekijä alfan) aktiivisuutta. Kuten diabeetikkojen ja heidän omaistensa tulisi tietää, diabetes on tulehdustauti, jota tulisi hoitaa myös siltä kannalta.

Ihmisillä karnosiini vähensi kohonneen verensokerin aiheuttamaa hapetusstressiä ja glykaatiota. Näiden ja muiden tutkimustulosten valossa taiwanilaiset tutkijat suosittavat diabeetikoille karnosiinin nauttimista ravintolisänä, koska se voi vähentää diabeteksen lisätautien riskiä.

Lee YT, Hsu CC, Lin MH, et al. Histidine and carnosine delay diabetic deterioration in mice and protect human low density lipoprotein against oxidation and glycation. European Journal of Pharmacology 2005;513(1-2):145-50 [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Glykaatio (glykosylaatio) tuottaa vereen, valtimoiden seinämiin ja muihin kudoksiin vanhentavia AGE-tuotteita (Advanced Glycation End products). Niitä todetaan ihmisen veressä jo 3 kuukauden kuluttua verensokerin noususta (Sensi ym. 1995). Karnosiini on tehokas AGE:n estäjä. Aikaisemmissa tutkimuksissa on vielä osoitettu, että karnosiini ja EPA-rasvahappo vaimentavat tulehdussytokiineja ja että karnosiini alentaa kohonnutta verensokeria ja ehkäisee glykaatiota. Uusi tieteellinen katsaus vahvistaa tässä esitettyjä käsityksiä karnosiinin hyödyllisyydestä diabeetikoille. Amerikkalainen tiedemiesryhmä suosittaa uudessa katsauksessa karnosiinia moniin tavallisiin sairauksiin.

Karnosiini oli Suomessa täysin tuntematon aine, kunnes lanseerasin sen helmikuussa 2003. Sen jälkeen karnosiinista on nopeasti tullut yksi suosituimmista ravintolisistä. Se valittiiin v 2004 Vuoden terveystuotteeksi.

Reddy VP, Garrett MR, Perry G, Smith MA. Carnosine: a versatile antioxidant and antiglycating agent. Sci Aging Knowledge Environ. 2005 May 4;2005(18) [PubMed] [Abbreviated text]
Sensi M, Pricci F, Pugliese G. Role of advanced glycation end-products (AGE) in late diabetic complications Diabetes Research and Clinical Practice 1995;28:1, 9-17 [PubMed]

Diabetesgeeni MIF tuottaa tulehdusta
Tyypin 2 diabetes on tulehdustauti
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito