Karnosiini suojaa diabeetikon silmiä

Oxfordin yliopiston silmälaboratorion tutkimukset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan jokaisen diabeetikon tulisi ottaa karnosiina ruoan lisänä. Uudet pätevät tutkimukset osoittavat, että karnosiini suojaa myös diabeetikon munuaisia.

Tyypin 2 diabetes yleistyy Suomessa sitä mukaa kun ihmiset lihovat. Joka viides suomalainen on lihava ja yli puolet on ylipainoisia. Maassa on n. 200 000 "virallista" ja ehkä 300 000 piilodiabeetikkoa. Yhä nuoremmat sairastuvat tyypin 2 diabetekseen. Taudin hoidon neljä tukijalkaa ovat

  1. terveellinen (ortoglykeeminen) ruokavalio
  2. säännöllinen ja riittävä kuntoliikunta (vähintään tunti päivässä)
  3. lääkitys (jos se on tarpeen)
  4. ravintolisät.

Diabetesliitto suosittaa vain kolmea ensin mainittua ja laiminlyö neljättä, vaikka se on yhtä tärkeä kuin kolme muuta. Siksi moni diabeetikko sairastuu turhaan lisätauteihin – sydän- ja verisuoni-, silmä, hermosto- ja munuaismuutoksiin sekä masennukseen. Sadat tutkimukset osoittavat että karnosiinista ja omega-3-rasvahapoista on diabeetikolle hyötyä kohonneen verensokerin aiheuttamia haittoja vastaan.

Oxfordin yliopiston Silmälaboratoriossa on jo pitkään tutkittu karnosiinin merkitystä diabeetikon silmämuutosten ehkäisyssä (lue lisää). Uusi tutkimus selvittää niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla karnosiini suojaa silmää. Tärkein vaikutustapa on glykaation esto. Asiasta lähemmin kiinnostuneet voivat lukea vapaasti tutkimuksen kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Suosittelen diabeetikoille pitkävaikutteista sinkkiä sisältävää karnosiinia 800 mg/vrk (diabeetikolla on yleensä piilevä puutetta myös sinkistä).

Yan H, Harding JJ. Carnosine inhibits modifications and decreased molecular chaperone activity of lens a-crystallin induced by ribose and fructose 6-phosphate. Molecular Vision 2006; 12:205–214 [Free Full Text]
Yan H, Harding JJ. Carnosine protects against the inactivation of esterase induced by glycation and a steroid. Biochim Biophys Acta. 2005;1741(1-2):120-6 [PubMed]

Peters V, Lanthaler B, Amberger A,  et al. Carnosine metabolism in diabetes is altered by reactive metabolites. Amino Acids. 2015 Jun 17. [Epub ahead of print]
Look Inside

Forsberg EA, Botusan IR, Wang J, Peters V, Ansurudeen I, Brismar K, Catrina SB. Carnosine decreases IGFBP1 production in db/db mice through suppression of HIF-1. Journal of Endocrinology. 2015 Jun;225(3):159-67. doi: 10.1530/JOE-14-0571.

Stegen S, Everaert I, Deldicque L, et al. Muscle histidine-containing dipeptides are elevated by glucose intolerance in both rodents and men. PLoS One. 2015 Mar 24;10(3):e0121062. doi: 10.1371/journal.pone.0121062. eCollection 2015.

Tohtori Tolosen kommentti

Diabeetikolla on suuri riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tri Auni Juutilaisen väitöskirjan mukaan suomalaisen naisdiabeetikon riski on peräti 24-kertainen. Oxfordin ja Indianan yliopistoissa on tutkittu karnosiinin vaikutusta sydän- ja verisuonitaudeissa ja sitä pidetään tärkeänä suojatekijänä (lue lisää).