Karnosiini ehkäisee kohonneen verensokerin haittoja

Karnosiini ehkäisee kudosten valkuaisaineiden sokeristumista eli glykaatiota, osoittavat Oxfordin yliopiston silmälaboratorion tutkimukset. Karnosiinin hyödyllisyydestä diabeteksessa ja sen lisätautien ehkäisyssä on jo paljon näyttöä etenkin eläinkokeista. Karnosiini suojaa diabeetikon sydäntä, munuaisia silmiä, hermoja ja muita kudoksia, osoittavat myös kliiniset tutkimukset. Karnosiini ehkäisee ikääntymismutoksia, kirjoitti jo vuonna 2006 New York Academy of Science -lehti.

Karnosiini on biologisesti aktiivinen kahden aminohapon muodostama peptidi, joka kiinnostaa diabetestutkijoita. Sen on osoitettu estävän kudoksissa ns. Maillardin reaktiota eli glykaatiota, jossa sokerit ja proteiinit reagoivat keskenään patologisella tavalla tuottaen myrkyllisiä ja vanhentavia AGE-tuotteita (lue lisää). Niitä kehittyy soluissa sokereiden hapetuksessa (glykolyysissä) sivutuotteena syntyvästä metyyliglyoksaalista.

Oxfordin yliopiston silmälaborotorion tutkijat osoittivat, että karnosiini esti tehokkaasti ristisidosten muodostusta kudoksissa. Ristisidokset ovat syynä mm. harmaakaiheen (kataraktaan), valtimoiden kovettumisen ja ihon vanhenemismuutoksiin. Havainnot vahvistavat entisestään käsitystä karnosiinin kudoksia suojaavasta ja vanhenemismuutoksia ehkäisevästä tehosta. Vuonna 2006 niistä kirjoittaa jopa maailman johtaviin tiedelehtiin kuuluva Annals of the New York Academy of Sciences (lue lisää).

Yan H, Harding JJ. Carnosine protects against the inactivation of esterase induced by glycation and a steroid. Biochim Biophys Acta. 2005;1741(1-2):120-6 [PubMed]
Yan H, Harding JJ. Carnosine inhibits modifications and decreased molecular chaperone activity of lens a-crystallin induced by ribose and fructose 6-phosphate. Molecular Vision 2006; 12:205–214 [Free Full Text]
Hipkiss AR. Would carnosine or a carnivorous diet help suppress aging and associated pathologies? Ann N Y Acad Sci. 2006;1067:369-74 [PubMedPlus] [Free Full text]
Hipkiss AR. Depression, Diabetes and Dementia: Formaldehyde May Be a Common Causal Agent; Could Carnosine, a Pluripotent Peptide, Be Protective? Aging and Disease. 2017 Apr 1;8(2):128-130. doi: 10.14336/AD.2017.0120. eCollection 2017 Apr. Free Full Text
Hipkiss AR. Aging, proteotoxicity, mitochondria, glycation, NAD+ and carnosine: possible inter-relationships and resolution of the oxygen paradox. Frontiers in Aging Neuroscence. 2010;2:10. doi:10.3389/fnagi.2010.00010 Free Full Text

Hipkiss AR. Carnosine and Its Possible Roles in Nutrition and Health. Advances in Food and Nutrition Research,  2009;5 Elsevier Inc. ISSN 1043-4526, DOI: 10.1016/S1043-4526(09)57003-9 Free Full Text

Hipkiss AR. Mitochondrial Dysfunction, Proteotoxicity, and Aging: Causes or Effects, and the Possible Impact of NAD+-Controlled Protein Glycation. In Gregory S. Makowski, editor: Advances in Clinical Chemistry, 2010 Vol. 50, pp. 123-150 Burlington: Academic Press. ISBN: 978-0-12-380983-4 Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Glykaatio (glykosylaatio) tuottaa vereen, silmiin, valtimoiden seinämiin ja muihin kudoksiin vanhentavia AGE- tuotteita (Advanced glycation end products). Niitä todetaan diabeetikon veressä jo kolmen kuukauden kuluttua verensokerin kohoamisesta (2). Karnosiini ehkäisee AGE:n muodostumista (4). AGE:t tuottavat kudoksissa metyyligyoksaalia (MG) joka on myrkyllistä soluille ja johtaa DNA-vaurioihin (4). AGE:t, ja MG pvat pääsyyllisiä diabeetikon elimistössä tapahtuviin palautumattomiin kudosvaurioihin (lisätauteihin). Niitä voidaan ehkäistä nauttimalla karnosiinia ravintolisänä (Hipkiss 2017).

Tutkimus osoittaa, että karnosiini suojaa hyvin diabeetikon munuaisia. Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että karnosiini ja EPA-rasvahappo vaimentavat tulehdussytokiineja ja että karnosiini alentaa kohonnutta verensokeria ja ehkäisee glykaatiota. Tieteellinen kirjallisuuskatsaus vahvistaa tässä esitettyjä käsityksiä karnosiinin hyödyllisyydestä diabeetikoille.

Amerikkalainen tiedemiesryhmä suosittaa katsauksessaan karnosiinia hoitoaineeksi moniin tavallisiin sairauksiin (1). Glykaation esto suojaa diabeetikon sydäntä (2), joten jokaisen diabeetikon tulisi ottaa karnosiinia (400–800 mg) ruoan lisänä. Se vähentää riskiä sairastua diabeteksen lisätauteihin, kuten diabeettiseen harmaakaihiin (6). Alla olevassa linkissä on perusteellinen katsaus karnosiinin diabetesta ehkäiseviin vaikutuksiin. Kirjallissuuskatsaus vahvistaa näitä aikaisempia tuloksia ja osoittaa, että insuliiniresistentissä ja diabeteksessa liahsten karnosiinipitoisuus pyrkii suurentumaan, jotta sokeristumisen haitoilta vältyttäisiin. Tulokset puoltavat karnosiinin käyttöä diabeetikon ravintolisänä (5, 6).

1. Reddy VP, Garrett MR, Perry G, Smith MA. Carnosine: a versatile antioxidant and antiglycating agent. Sci Aging Knowledge Environ. 2005 May 4;2005(18) [PubMed] [Abbreviated text]
2 Sensi M, Pricci F, Pugliese G. Role of advanced glycation end-products (AGE) in late diabetic complications Diabetes Research and Clinical Practice 1995;28:1, 9-17 [PubMed]
3. Liu J, Masurekar MR, Vatner DE, et al. Glycation end-product cross-link breaker reduces collagen and improves cardiac function in aging diabetic heart. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2003;285(6):H2587-91. [ Free Full Text]
4. Kang JH. Protective effects of carnosine and relative compounds on DHA cleavage by advanced glycation endf products. Bulletin Korean Chemical Society 2005;26(1)178-180 [Free Full Text]
5. de Courten B, Kurdiova T, de Courten MP,  et al. Muscle Carnosine Is Associated with Cardiometabolic Risk Factors in Humans. PLoS One. 2015 Oct 6;10(10):e0138707. doi: 10.1371/journal.pone.0138707. eCollection 2015. Free Full Text

5. Kianpour M, Yousefi R. Carnosine Prevents Different Structural Damages Induced by Methylglyoxal in Lens Crystallins. Cellular Biochemistry and Biophysics. 2019 Sep 18. doi: 10.1007/s12013-019-00884-3.

Karnosiini ehkäisee glykaatiota
Diabetesgeeni MIF tuottaa tulehdusta
Tyypin 2 diabetes on tulehdustauti
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito