Sydänkohtauksen todellinen syy on C-reaktiivinen proteiini, CRP

Haukkuvatko lääkärit väärää puuta jahdatessaan vain kolesterolia?

Kaksi Yhdysvalloissa valmistunutta uutta tutkimusta osoittaa, ettei kohonnut LDL-kolesteroli ole läheskään niin tärkeä sydänkohtauksen aiheuttaja kuin C-reaktiivinen proteiini, CRP. Toisessa näistä tutkimuksista seurattiin 28 000 naisen terveydentilaa 8 vuotta. Veren kohonnut CRP-arvo lisäsi sydänkohtauksia 130 %, mutta kohonnut LDL-kolesteroli vain 50 %. Raportti julkaistiin New England of Medicinissä, jota monet pitävät maailman johtavana lääkärilehtenä. The Times selostaa tutkimusta laajasti.

CRP on niin sanottu tulehdusmarkkeri (osoitin), kuten senkka. Se kertoo, että jossakin päin elimistöä vallitsee tulehdustila. Hiljainen tulehdus kytee usein verisuonten sisäseinämissä, jotka "kalkkiutuvat". Kohonnut veren homokysteiinikin näyttää olevan kolesterolia merkittävämpi valtimonkovetustaudin aiheuttaja. Mitä useampi riskitekijä vaikuttaa samanaikaisesti, sitä suurempi sairastumisen vaara.

C-vitamiini alentaa kohonnutta CRP:tä

American College of Cardiologyn vuosikokouksessa 2.4. 2003 julkistettu tutkimus osoitti, että säännöllinen kuntoliikunta alentaa CRP:a.

Olen jo aikaisemminkin selostanut CRP:n roolia valtimonkovetustaudissa koskevia tutkimuksia:
Tulehdus verisuonitautien syynä - tri Tolosen artikkeli
Sydän- ja verisuonitautien ravitsemushoito
Uutta tietoa veren rasvoista