Näin CRP aiheuttaa verisuonitautia

Tulehdus on pääsyynä valtimonkovetustautiin. Sitä voidaan ehkäistä monilla lisäravinteilla.

Jo vuosia on tiedetty, ettei kolesteroli suinkaan ole ratkaiseva tekijä läheskään kaikkien ihmisten sydän- ja verisuonitaudeissa. Muita syytekijöitä ovat kolesterolin ja triglyseridin jäännöspartikkelit (RLP-kolesteroli ja -triglyseridi)), kohonnut veren homokysteiini ja C-reaktiivinen proteiini, CRP, jotka aiheuttavat tulehdusta verisuonten sisäpinnalle, endoteeliin. Tulehdus on siis kaiken pahan alku ja juuri, jota tulisi ehkäistä ja hoitaa, jos mielii välttyä sydänkohtaukselta.

Entä kuinka CRP vaurioittaa verisuonia? Kalifornian yliopiston Davis Medical Centerissä valmistunut tutkimus osoittaa, että CRP:llä on ratkaiseva osuus verisuonen sisäseinämän tulehdusreaktiossa ja seinämän kovettumisessa. Tutkimus esitettiin vastikään pidetyssä Experimental Biology 2003 kokouksessa.

Harva suomalainen lääkäri mittaa verisuonitaudeille alttiiden ihmisten veren CRP:a ja vielä harvempi lääkäri tietää, kuinka kohonnutta CRP:a pitäisi hoitaa. Verisuonen sisäseinämän (endoteelin) toimintaa parantavia suojaravinteita on useita:

C-vitamiini,
E-vitamiini
lykopeeni
karnosiini
foolihappo
kalaöljyn rasvahapot
pre- ja probiootit

Ellei endoteelin tulehdusta hoideta näillä lisäravinteilla, vaurio voi kehittyä niin pahaksi, että suonen sisäseinämä romahtaa kuin auton puhkiruostunut pakoputki, ja potilaalle tulee sydän- tai aivoinfarkti (ns. veritulppa). Paras hoitovaikutus saadaan käyttämällä em. lisäravinteita samanaikaisesti, sillä ne tehostavat toinen toisensa tulehdusta ehkäisevää vaikutusta. Kalaöljyn rasvahapoista ylivoimaisesti tehokkain on uusi E-EPA, jota japanilaiset sydänpotilaat käyttävät jo yleisesti. E-EPAa alkaa saada Suomessakin heti juhannuksen jälkeen.

Lähde: Experimental Biology 2003 Meeting Abstract #A805.

CRP on sydänkohtausten todellinen syy
Tulehdus on verisuonitautien syynä - katsausartikkeli