Eikö verenpaine 120/80 olekaan normaali?

Yhdysvaltain Terveysviraston uudet ohjeet verenpaineen arvioimisesta.

Uusien ohjeiden mukaan verenpainelukemat luokitellaan näin:

alle 120/80 mm Hg (eli 115/75) on "normaali"
120/80-139/89 "pre-hypertensio (esiverenpainetauti)
140/90-159/99 verenpainetaudin 1-vaihe
160/100 tai enemmän verenpainetaudin 2-vaihe.

Kun yli 50-vuotiaan systoolinen "yläpaine" on yli 140 mmHg, sitä pidetään nyt suurempana riskitekijänä kuin diastoolista "alapainetta", jota ennen pidettiin tärkeämpänä lukuna.

"Sydän- ja verisuonitautien riski alkaa kun verenpaine ylittää 115/75 ja riski kaksinkertaistuu jokaista 20/10 mmHg:n nousua kohti. Vaikka verenpaine 55-vuotiaana oli normaali on verenpainetaudin kehittymisen riski loppuelämän aikana silti 90 prosenttinen" sanotaan ohjeissa.

Esiverenpainetta potevien ihmisten tulisi laihduttaa, harrastaa kuntoliikuntaa, vähentää alkoholin ja suolan käyttöä ja noudattaa DASH-ruokavaliota. Kirjainyhdistelmä DASH tarkoittaa "runsaasti kasviksia ja hedelmiä, kaliumia ja kalsiumia (Diet high in fruits and vegetables, potassium, and calcium).

Ensimmäiseksi lääkkeeksi komplisoitumattomaan verenpaineeseen ohjeet suosittavat tiatsididiureettia, johon tarvittaessa yhdistetään jokin toinen lääke. Kun verenpaine on yli 140/90 mmHg useimmat ihmiset tarvitsevat kahta lääkettä. Diabetikot ja munuaispotilaat tarvitsevat yleensä kahta lääkettä jo kun verenpaine ylittää 130/80, ohjeissa sanotaan. Uusia ohjeita selostetaan huomenna ilmestyvässä British Medical Journalissa, jota voi lukea netistä jo tänään klikkaamalla tähän.

Tri Tolosen kommentti:

Pitäisikö uusia ohjeita uskoa? En minä ainakaan usko vielä tällä syömisellä. Moni muu lääkäri on kanssani samaa mieltä. Ihmettelen myös, miksei ohjeissa puhuta mitään magnesiumista, joka tutkitusti alentaa kohonnutta verenpainetta.

Verenpainetauti - tri Tolosen katsausartikkeli