Kolesteroli ja sydäntautiriski

Johtava lääkärilehti Lancet käsittelee kolesterolin ja muiden syytekijöiden merkitystä sydän- ja verisuonitaudeissa. Asian tulisi kiinnostaa meitä suomalaisia, koska eniten myytyjen lääkkeiden listan kärjessä on kaksi kolesterolia alentavaa lääkettä. Suurin osa käyttäjistä on yli 65-vuotiaita, ja monet aivan oireettomia. Menevätkö nämä rahat hukkaan?

Tohtori Paul J Rosch kiinnittää lääkäreiden huomiota siihen, ettei kohonnut veren LDL-kolesteroli ennusta kovinkaan hyvin sydän- ja verisuonitaudin vaaraa. Asia on osoitettu useissa suurissa väestötutkimuksissa. Tämän mukaan kolesterolia alentavien lääkkeiden syönti siis olisi pääosin turhaa.

Toiseksi kolesterolin alentamiseen tarkoitettujen statiinilääkkeiden on todettu vähentävän sydäninfarkteja, mutta uusien tutkimusten mukaan tämä vaikutus ei perustuisikaan veren kolesterolin ja muiden rasvojen alentamiseen, vaan tulehduksen hillintään valtimoiden sisäpinnoilla. Statiinien suojavaikutus ilmenee muutamien viikkojen tai kuukausien kuluessa, mikä viittaa siihen, että lääke todennäköisimmin hillitsee tulehdusta ja estää kalkkiumien repeämistä verisuonten sisäseinämissä. Tulehdusta osoittava C-reaktiivinen proteiini (CRP) on paljon luotettavampi valtimonkovetustaudin vaaran ilmaisija kuin kolesteroli, huomauttaa tohtori Rosch. [Kuten tässä katsauksessa kerron, valtimonkovetustauti on lähinnä tulehdustauti.]

LDL-kolesterolin ja valtimonkovetustaudin yhteys saattaa olla pelkkä tilastoharha - aivan kuten korvalehden viiva, miestyyppinen kaljuuntuminen, "kaljamaha" ja muut noin 200 riskin ilmaisijaa, kirjoittaa tohtori Rosch. Tällaisten näennäisten "riskitekijöiden" hoitaminen kalliilla lääkkeillä ei välttämättä vähennä lainkaan sydänkohtauksia.

Muita samansukuisia raportteja:
Sydänkohtausten todellinen syy: CRP
Statiinit estävät ubikinonia
Kolesterolilääke laskee testosteronia ja mielialaa
Bayerilta jättikorvaukset kolesterolilääkkeen käyttäjille
Tulehdus verusuonitautien syynä
- katsausartikkeli