Karnosiini voi auttaa multippeliskleroosissa

Karnosiinin nauttiminen ravintolisänä auttaa MS-potilaita, osoittaa serbialaisten ja unkarilaisten yliopistojen yhteinen pieni tutkimus. Sen mukaan karnosiini (2 g/vrk) parantaa kahdessa kuukaudessa potilaiden autonomisen hermoston toimintaa, aivojen aineenvaihduntaa, fyysistä kuntoa (mm. kävelymatkaa) ja vähentää väsymystä. Karnosiini ei aiheuta sivuvaikutuksia.

Testiin osallistui kaksi naista ja yksi mies, joilla oli MS-tauti. He saivat ruoan lisänä päivittäin kaksi grammaa karnosiinia 8 viikkoa. Karnosiini vähensi potilaiden väsymystä ja muita oireita ja lisäsi kävelymatkaa jopa 51 prosenttia. Kävelymatkatestissä koehenkilö kävelee uupumukseen asti.

Potilaiden seerumin antioksidanttikapasiteetti lisääntyi 4,6 prosentista 49,6 prosenttiin ja maitohapon pitoisuus aleni keskimäärin 23,5 %. Aivojen koliiniyhdisteiden pitoisuus suureni keskimäärin 18,9 % ja myoinositolin pitoisuus 12,3 %.

Tämä koe osoitti, että 8 viikon karnosiinin nauttiminen, 2 g/vrk, on turvallista ja hyödyllistä MS-potilaille, joiden oireita se lieventää ja vähentää ilman sivuvaikutuksia.

Zanini D, Jezdimirovic T, Stajer V, et al. Dietary supplementation with L-carnosine improves patient-reported outcomes, autonomic nervous system performance, and brain metabolism in 3 adult patients with multiple sclerosis. Nutrition Research. 2020 Sep 30:S0271-5317(20)30547-9. doi: 10.1016/j.nutres.2020.09.008. Free Access

Tohtori Tolosen kommentti

Neutotieteilijät kutsuvat karnosiinia nimellä neuroprotektantti, hermojen suojelija. Karnosiinista on Yhdysvaltain terveysviraston PUBMED-tietokannassa jo yli 2 660 tieteellistä tutkimusta, joista ainakin 130 käsittelee neurologisia sairauksia. Karnosiinin käyttö neurologisissa sairauksissa on siis hyvin tieteellisesti perusteltua. Karnosiinilla on valtavasti hyviä vaikutuksia terveyteen ja kuntoon, kuten tästä katsauksesta ja alla olevista linkeistä ilmenee.