Kalaöljy sydämen suojana

Kalaöljystä on tullut suosittu ravintolisä sydämen suojaukseen, sen jälkeen kun sydänlääkärit alkoivat antaa potilaille E-EPAa 2–4 gramman päiväannoksina. Monissa tutkimuksissa oli ennen annettu liian pieniä annoksia kalaöljyä, eikä sillä ollut toivottua suojavaikutusta. Ninpä monet ravitsemustieteilijät, mm. Itä-Suomen yliopistossa, ovat toitottaneet julkisuudessa, ettei kalaöljystä ole mitään hyötyä. Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab on jopa väittänyt julkisuudessa kalaöljyä terveydelle vaaralliseksi.

Kreikkalainen ja amerikkalainen tiedemiesryhmä analysoi 17 tutkimusta, joihin oli osallistunut 83 617 sydänpotilasta. Heille oli annettu vähintään vuoden ajan kalaöljyä erilaisina päiväannoksina: alle 1, 1,  2 tai yli 3 grammaa päivässä.

Alle yhden gramman päiväannoksella ei ollut mitään suojavaikutusta sydämelle (sydänkohtaukset, sydänkuolemat, kokonaiskuolleisuus). Kaksi grammaa päivässä vähensi tilastollisesti merkitsevästi sydänkuolleisuutta, ja yli kolme grammaa päivässä vähensi merkitsevästi sydänkuolleisuutta, äkkikuolemia ja aivohalvauksia. 

Johtopäätökset: Alle kahden gramman päivittäiset kalaöljyannokset eivät näytä suojaavan sydäntä. Sitä vastoin 2–4 gramman päiväannokset antavat suojaa sydämelle, kirjoittavat tutkijat Heart-lehdessä.

Rizos EC, Markozannes G, Tsapas A, Mantzoros CS, Ntzani EE. Omega-3 supplementation and cardiovascular disease: formulation-based systematic review and meta-analysis with trial sequential analysis [published online ahead of print, 2020 Aug 20]. Heart. 2020;heartjnl-2020-316780. doi:10.1136/heartjnl-2020-316780

Tohtori Tolosen kommentti

E-EPA on maailman tehokkain kalaöljyvalmiste sydämen suojaukseen. Siitä syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä, resolviineja.

Resolviinien synty

Ne ovat tarpeen sydänpotilaalle, sillä sepelvaltimotauti on luonteeltaan tulehdustila. Lue lisää kalaöljyoppaastani alla olevasta linkistä.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot muuttavat myös sydänlihaksen rasvahappojen koostumusta siten, että sydänterveys kohenee. Tämä on aivan uusi selitys kalaöljyn sydäntä suojaavaan vaikutukseen (Toko ym. 2020).

Toko H, Morita H, Katakura M, et al. Omega-3 fatty acid prevents the development of heart failure by changing fatty acid composition in the heart. Scientific Reports. 2020 Sep 23;10(1):15553. doi: 10.1038/s41598-020-72686-0. Free Access