Kalaöljy suojaa aivoja ilmansaasteilta

Amerikkalaiset neurologit ja ravitsemustieteilijät havaitsivat kalaöljyllä yllättävän, ennestään tuntemattoman terveysvaikutuksen: Se suojaa aivoja ilman myrkyllisiltä pienhiukkasilta, joita kutsutaan nimellä PM2.5. Mitä suurempi punasolujen omega-3-indeksi on, sitä parempi suojaus muistihäiriöitä ja dementiaa vastaan, kirjoittavat tutkijat Neurology-lehdessä.

Ajassa etenevä kohorttitutkimus käsitti 1 315 naista, iältään 65–80 vuotta. He kuuluivat suureen amerikkalaiseen terveystutkimukseen nimeltään Women's Health Initiative Clinical Trials (WHI-CT), joka oli aloitettu vuosina 1996–1999. Siinä oli mukana yli 7 000 naista, joista osa osallistui tähän uuteen hankkeeseen Women´s Health Initiative Memory-Study Magnetic Resonance Imaging (WHIMS-MRI). Siinä heille tehtiin aivojen tietokonetutkimus MRI vuosina 2005–2006 ja mitattiin omega-3-indeksi. Tutkimuksen alkaessa kenelläkään osllistujista ei ollut todettu muutoksia aivoissa. Muutoksia kehittyi osalle seurannan kuluessa.

PM2.5 ovat ilman myrkyllisiä pienhiukkasia, joiden läpimitta on alle 2.5 mikrometriä ja vastaavasti alle 10 mikrometriä. Näitä pienhiukkasia vapautuu muun muassa palamisprosessissa, liikenteestä ja joistain teollisuusprosesseista. Pienhiukkaset kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin ja sieltä kaikkialle elimistöön, myös aivoihin. PM2.5:t lisäävät riskiä sairastua etenkin keuhko- ja sydän- ja verisuonitauteihin. Uuden tutkimuksen mukaan ne lisäävät myös Alzheimerin taudin ja ennenaikaisen tylsistymisen tiskiä. Neurologit halusivat selvittää PM2.5:n, omega-3-indeksin ja MRI-kuvissa näkyvien aivomuutosten välisiä yhteyksiä.

Mahdolliset sekoittavat tekijät kontrolloitiin, minkä jälkeen ilmeni, että mitä suurempi oli PM2.5-altistus, sitä pienempi oli aivotursojen valkean aivoaineen pitoisuus. Toisin sanoen neurotoksiset PM2.5-hiukkaset olivat vahingoittaneet aivoja. Kuitenkin, mitä suurempi omega-3-indeksi oli, sitä suurempi oli aivotursojen valkean aivoaineen pitoisuus eli suuri omega-3-indeksi suojasi aivoja myrkyllisten PM2.5-hiukkasten haittavaikutuksilta, päättelivät tutkijat. Suojavaikutus näkyi MRI-kuvissa monilla aivojen alueilla. Omega-3-indeksi oli sitä suurempi, mitä enemmän nainen oli syönyt ei-paistettua rasvaista kalaa, joka sisältää omega-3-rasvahappoja (EPAa ja DHA:ta).

Johtopäätökset: Kalaöljyn omega-3-rasvahapot suojaavat ikääntyvien naisten aivoja ympäristöilman pienhiukkasten (PM2,5) haittavaikutuksilta.

Tutkijat kertovat olevansa hämmästyneitä löydöksistään. Kukaan ei osannut odottaa, että kalaöljy suojaisi aivoja ilmansaasteita vastaan. Vielä ei tiedetä, kuinka PM2.5-hiukkaset vahingoittavat aivoja, eikä sitäkään, kuinka suuri omega-3-indeksi suojaa aivoja PM2.5:n aiheuttamilta haitoilta. Lisää tutkimusta kaivataan.

Chen C, Xun P, Kaufman JD, et al. Erythrocyte omega-3 index, ambient fine particle exposure and brain aging [published online ahead of print, 2020 Jul 15]. Neurology. 2020;10.1212/WNL.0000000000010074. doi:10.1212/WNL.0000000000010074

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimus avasi aivan uuden mahdollisuuden suojata aivoja muistihäiriöitä, dementiaa ja Alzheimerin tautia vastaan: Suurentaa omega-3-indeksiä, joko syömällä runsaasti paistamatonta rasvaista kalaa tai nauttimalla ruoan lisänä kalaöljyä. (Omega-3-rasvahapot tuhoutuvat kalaa paistettaessa.)