Karnosiinikin torjuu COVID-19:a ja sen komplikaatioita, kirjoittavat amerikkalaiset, australialaiset ja intialaiset tutkijat

Australialaiset, amerikkalaiset ja intialaiset tutkijat kirjoittavat karnosiinista koronaviruksen ja sen aiheuttamien lisätautien torjunnassa. Karnosiini, etenkin yhdessä sinkin kanssa, on vallan erinomainen ravintolisä näiden terveysvaarojen ehkäisyssä ja hoidossa, päättelevät tutkijat. Artikkeli on vapaasti luettavissa alla olevasta linkistä.

”Koska et voi poistaa kaikkia kiviä tieltä, sinun on paras käyttää kenkiä", sanoo vanha vertauskuva, toteavat kirjoittajat. Se sopii myös nyt myllertävään koronapandemiaan, viruksen oireettomaan leviämiseen ja tartunnan aiheuttamiin moniin lisätauteihin. Koronavirus voi vahingoittaa keuhkoja, sydäntä, munuaisia, aivoja ja muita elimiä.

Koska COVID-19:ään (SARS-CoV-2) ei ole vielä olemassa tehokasta hoitoa eikä rokotetta, on järkevää käyttää immuunipuolustusta vahvistavia ravintolisiä, joihin karnosiinikin kuluu. Tutkijat uskovat vakaasti, että tämä monivaikutteinen dipeptidi voi biologisesti aktiivisten ominaisuuksiensa avulla lieventää COVID-19-tartunnasta johtuvia oireita ja niihin liittyviä lisätauteja.

Karnosiinin käyttö itsehoidossa vähentää myös terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia, tutkijat huomauttavat. He tiivistävät karnosiinin monipuoliset ominaisuudet ja vaikutukset alla olevassa kaavakuviossa.

Karnosiini suojaa sairauksilta

Kuvio. Karnosiinin monipuoliset ominaisuudet luetellaan vasemmalla sinisessä soikiossa ja karnosiinin ehkäisemiä tauteja luetellaan oikealla ylhäällä keltaisessa soikiossa. Karnosiini suojaa monilta virusinfektioilta kuten A-influenssalta, Dengue-kuumeelta ja Zika-influenssalta (alin soikio). Kirjoittajat uskovat karnosiinin suojaavan myös COVID-19:lta.

Kirjoittajat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia

  • 1 Faculty of Science, University of Newcastle, Newcastle 2308, Australia.
  • 2 Department of Surgery, King George Medical University, Lucknow 226003, India.
  • 3 Department of Medicine, West Virginia University Health Sciences Center, Morgantown, WV 26506, USA.
  • 4 Signify Health, Dallas, TX 75244, USA.
  • 5 Cooperative Studies Program Epidemiology Center, Health Services Research and Development (DVAHCS/Duke Affiliated Center), Durham, NC 27705, USA.
Jindal C, Kumar S, Sharma S, Choi YM, Efird JT. The Prevention and Management of COVID-19: Seeking a Practical and Timely Solution. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2020;17(11):E3986. Published 2020 Jun 4. doi:10.3390/ijerph17113986 Open Access, 87 referenssiä

Enlantilainen biologi Alan Hippkiss on samaa mieltä, että karnosiinista voi hyvinkin olla apua COVID-19:n torjunnassa.

Hipkiss AR. COVID-19 and Senotherapeutics: Any Role for the Naturally-occurring Dipeptide Carnosine?. Aging and Disease. 2020;11(4):737-741. Published 2020 Jul 23. doi:10.14336/AD.2020.0518

Tohtori Tolosen kommentti

Venäläiset tiedemiehet osoittivat jo vuonna 2013, että karnosiini estää sikainfluenssavirusta (H1N1) (Babyzhayev ym. 2013). Amerikkalaiset ja malesialaiset tutkijat vahvistivat äskettäin, että karnosiini estää Dengue- ja Zikaviruksia (Rothan ym. 2019). Näin ollen on hyvin uskottavaa, että karnosiini estää myös koronavirusta.

Suurina päiväannoksina nautittu kalaöljy ehkäisee ja lieventää kronavirksen aiheuttama tulehdusta ja muita terveyhaittoja (Kohapalli ym. 2020).

Kothapalli KSD, Park HG, Brenna JT. Polyunsaturated fatty acid biosynthesis pathway and genetics. implications for interindividual variability in prothrombotic, inflammatory conditions such as COVID-19. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2020 Oct 1;162:102183. Free Full Text