Kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahapot ehkäisevät lasten ja nuorten DNA-vaurioita

Terveiden lasten ja nuorten (n=140) tutkimus osoittaa käänteisen suhteen (korrelaation) veren EPA- ja DHA-pitoisuuksien ja DNA-vaurioiden välillä. Mitä pienempi omega-3-pitoisuus, sitä enemmän DNA-vauroita. Ne lisäävät monien sairauksien riskiä, mm. diabetes, sydänsairaudet ja syöpätaudit. Tutkimustulos puoltaa kalaöljyn antoa lapsille ja nuorille, etenkin niille, joille rasvainen kala ei maistu (ja heitäkin on paljon).

Sitä vastoin verestä mitatut A-, B2-vitamiinin ja beetakaroteenin pitoisuudet eivät korreloineet DNA-vaurioihin.

Tutkijat havainnollistavat tutkimuksensa tulosta alla olevalla kuvalla

Omega-3-vaje ja DNA-vauriot

Lasten ja nuorten seerumin vähäiset EPA- ja DHA-pitoisuudet korreloivat DNA-vaurioihin, jotka altistavat myöhemmin elämässä monille elintasosairauksille, kuten diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja syöpätaudit.

Tutkijat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

1. Department of Pediatrics and Department of Health Sciences, Medical School of Ribeirão Preto, University of São Paulo, Ribeirão Preto, São Paulo, Brazil.

2. School of Pharmaceutical Sciences of Ribeirão Preto, University of São Paulo, Ribeirão Preto, São Paulo, Brazil.

3. Nestlé Institute of Health Sciences, Lausanne, Switzerland.

de Barros TT, de Paula Venâncio V, Hernandes LC, et al. DNA damage is inversely associated to blood levels of DHA and EPA fatty acids in Brazilian children and adolescents. Food and Function 2020.

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät myös lasten ja nuorten ADHD:ta, masennusta, epäsosiaalista ja psykopaattista käyttäytymistä, vihamielisyyttä ja aggressiivista käyttäytymistä.

Kalaöljyn antaminen lapsille ja vanhemmille parantaa perheen harmoniaa