Harvardin professori suosittelee D-vitamiinia koronaa vastaan

Harvardin yliopiston sisätautiopin professori JoAnn Manson, jota valtamedia haastattelee usein, suosittelee Medscapessa 11.5. 2020 julkaisemassaan videossa D-vitamiinia koronaviruksen torjuntaan ja immuunipuolustuksen kohentamiseen reilusti suurempina annoksina kuin Suomen THL:n ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antama viranomaissuositus (10 µg/vrk). Suomen viranomaissuositus on annettu terveelle keskivertoväestölle riisitaudin ja luukadon ehkäisyyn, ei lainkaan virustautien torjuntaan.

Myös Irlannin Trinidad-Collegen lääkärit suosittelevat Irlannin lääkärilehdessä D-vitamiinilisää suojaamaan COVID-19-tartunnalta ja kehottavat viranomaisia suurentamaan D-vitamiinin saantisuositusta. Lääkärit korostavat, että D-vitamiini voi ehkäistä COVID-19-tartuntoja ja monia koronaviruksen aiheuttamia vakavia komplikaatioita, kuten keuhko-, sydän-, munuais- ja hermovaurioita sekä kuolemia. D-vitamiini ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa viruksen aiheuttamaa sytokiinimyrskyä, joka on syynä komplikaatioihin. Tätä eivät THL ja suomalaiset ravitsemustieteilijät näytä ymmärtävän laisinkaan.

Koronavirustartunta alkaa nenästä


Dublinin Trinity Collegen TILDA-tutkimuksessa ilmeni, että 47 % yli 85-vuotiaista ja 27 % kotonaan asuvista yli 70-vuotiaista potee D-vitamiinin puutetta (S-D-25 < 50 nmol/l), joka nyt pandemian aikana on suuri COVID-19-infektion riskitekijä. Siksi siellä suositellaan ikääntyville reilua D-vitamiinilisää pandemian aikana, kun auringosta ei nyt saa D-vitamiinia. Tutkijat muistuttavat suuresta meta-analyysista, jossa D-vitamiinivaje lisäsi sepsiksen (keuhkokuumeen) riskiä 64 prosenttia. Lääkärit kehottavat optimoimaan seerumin D-vitamiinipitoisuuden COVID-19-tartuntaa vastaan. 100 µg/vrk on turvallinen annos, jota monet virastot ja asiantuntijat nyt suosittelevat, kirjoittavat lääkärit. Tosin he itse suosittelevat varovaisesti vain 20–50 µg:n päiväannosta (McCartney ja, Byrne 2020). Tutkijat uskovat D-vitamiinin suojaavan COVID-19:a ja sen aiheuttamia komplikaatioita vastaan (Nutraingredients.com. ja The Irish Times).

JoAnn Manson: Does Vitamin D Protect Against COVID-19?
Study: Vitamin D supplementation a key factor in COVID-19 severity. Nutraingredients.com. 15.5.2020
Covid-19: Cocooning elderly over 70 at risk of vitamin D deficiency. Supplements key to adequate intake during pandemic in the absence of sun exposure. The Irish Times 3.4.2020

McCartney DM, Byrne DG. Optimisation of Vitamin D Status for Enhanced Immuno-protection Against Covid-19. Irish Medical Journal. 2020;113(4):58. Published 2020 Apr 3.

Tohtori Tolosen kommentti

Lue farmakologian emeritusprofessori Ilari Paakkarin tuore kirjoitus Duodecimin Terveysportissa D-vitamiinista ja koronasta. Hänkin kirjoittaa siitä, kuinka D-vitamiini vaimentaa koronaviruksen aiheuttamaa sytokiinimyrskyä. Paakkarin mukaan 100 µg:n päiväannos on turvallinen ja odennäköisesti tehokas suoja COVID-19:a vastaan.

D-vitamiinilla ja melatoniinilla on synerginen yhteisvaikutus COVID-19-infektiota vastaan, kirjoittavat argentiinalaiset tutkijat uudessa artikkelissaan (Marin Gimenes ym. 2020), jossa tämä kaavakuva:

D-vitamiinin ja melatoniinin synerginen vaikutus

RAS=reniini-agneitensiinisysteemi. COVID-19-virus sitoutuu angiotensiinikonvertaasi-entsyymi 2:n reseptoriin  (ACE2r) ja kulkeutuu ihmisen keuhkojen (ja muillekin) limakalvoille, jossa se käynnistää infektion.-tartunnan saaneiden kannattaa ottaa D-vitamiinia 100 µg/vrk ja 6-10 mg melatoniinia yöksi. Ne vaimentavat ja sammuttavat tulehdusta aiheuttavaa sytokiinimyrskyä.
Martín Gimenéz VM, Inserra F, Tajer CD, et al. Lungs as target of COVID-19 infection: Protective common molecular mechanisms of vitamin D and melatonin as a new potential synergistic treatment. Life Sciences 2020 Aug 1, 254, 117808. doi.org/10.1016/j.lfs.2020.117808 Free Access