Ravintolisät ja immuniteetti, erityisesti COVID-19:a vastaan

Uusi kirjallisuuskatsaus puoltaa ravintolisien käyttöä virusinfektioiden, erityisesti COVID-19:n ehkäisyssä ja hoidossa. Katsaus käsittää 43 tutkimusta (13 vitamiineista, 8 mineraaleista, 18 muista nutraseutikaaleista ja 4 probiooteista eli maitohappobakteereista). Vitamiineista A ja D näyttävät tehokkaimmilta, erityisesti ikääntyville. [B3:a ei mainita, vaikka sekin näyttää tehokkaalta tartunnan alkuvaiheessa, jolloin B3 vaimentaa sytokiinimyrskyä.]

Kivennäis- ja hivenaineista sinkki ja seleeni parantavat immuunivastetta virusten aiheuttamissa hengitystieinfektioissa. Useat nutraseutikaalit ja probiootit parantavat myös immuniteettia, toteavat kirjoittajat. Paras hoitovaikutus ilmenee potilailla, joilla on puutetta näistä yhdisteistä (ja heitähän on nimenomaan hoitolaitoksissa ja sairaaloissa makaavissa vanhuksissa, joille ei anneta ravintolisiä). Alla oleva kaavakuva osoittaa, kuinka ravintotekijät (ravintolisät mukaanluettuina) kohentavat immuunijärjestelmän toimintaa mm. virusinfektioita vastaan (Iddir ym. 2020).

Ravintotekijät kohentavat immuunijärjestelmää
Näin monet ravitsemustekijät osallistuvat immuunijärjestlmän toimintaan (eikä tässä vielä kaikki, esim. melatoniini puuttuu). CH: hiilihydraattit; GALT: gut-associated lymphoid tissue; GPRs: G-protein-coupled receptors; FA: fatty acids (rasvahapot); GI/GL: glycemic index/load; RAR/RXR: retinoic acid receptor/retinoid X receptor; SCFA: short-chain fatty acids; TF: transcription factors; VDR: vitamin D receptor. Lähde Iddir ym. 2020.

Sinkistä on julkaistu uusi erillinen kirjallisuuskatsaus, joka puoltaa sinkin käyttöä koronan ehkäisyssä ja hoidossa (Skalny ym. 2020). [Uuden tutkimuksen mukaan sinkki voi parantaa klorokiinin tehoa.]

Uudet katsaukset tukevat ravitsemusimmunologian professori Philip C. Calderin työryhmän huhtikuussa julkaisemaa kirjoitusta, jonka mukaan monet ravintolisät vahvistavat vastustuskykyä virusinfektioita vastaan. Katsaus on uutisoitu maailmalla laajasti, mm. Nutraingredients.com -sivustolla.

Amerikkalaiset tiedemiehet selostavat artikkelissaan, kuinka D-vitamiini ehkäisee ja hoitaa koronavirustartuntoja ja niistä johtuvia kuolemia (Grant ym. 2020). Ennaltaehkäisyssä tarve on 125–250 µg/vrk, jolla seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) saadaan nousemaan tasolle 100–150 nmol/l. Tartunnan saaneiden pitoisuuden tulisi nousta vieläkin suuremmaksi (turvaraja on 350 nmol/l).

Englantilaiset ravitsemustieteilijätkin suosittelevat jo monia ravintolisiä immuunipuolustuksen vahvistamiseen (Darbyshire ja Delange 2020).

B3- ja B12-vitamiinit voidaan yhdistää ribaviriinii- (kauppanimi Rebetol) ja telbivudiini, (Suomessa Sebovo) -lääkitykseen COVID-19:n hoidossa, jolloin teho paranee, kirjoittavat saudiarabialaiset tutkijat uudessa artikkelissaan (Kandeel ja al-Nazawi 2020).

Jopa Tekniikan Maailma kirjoittaa nyt siitä, kuinka D-vitamiini torjuu COVID-19:a.

Harvardin yliopiston sisätautiopin professori JoAnn Manson suosittelee D-vitamiinia COVID-19:n torjunkuntaan. MedScape 11.5.2020

Muistutan kaikille, että säännöllinen kuntoliikunta lisää sekin immuniteettia akuutteja ja kroonisia sairauksia vastaan. Liikunta on luonteeltaan anti-inflammatorista (tulehduksia ehkäisevää).

D-vitamiinilla ja melatoniinilla on synerginen yhteisvaikutus COVID-19-infektiota vastaan, kirjoittavat argentiinalaiset tutkijat uudessa artikkelissaan (Marin Gimenes ym. 2020), jossa tämä kaavakuva:

D-vitamiinin ja melatoniinin synerginen vaikutus

RAS=reniini-agneitensiinisysteemi. COVID-19-virus sitoutuu angiotensiinikonvertaasi-entsyymi 2:n reseptoriin  (ACE2r) ja kulkeutuu ihmisen keuhkojen (ja muillekin) limakalvoille, jossa se käynnistää infektion.-tartunnan saaneiden kannattaa ottaa D-vitamiinia 100 µg/vrk ja 6-10 mg melatoniinia yöksi. Ne vaimentavat ja sammuttavat tulehdusta aiheuttavaa sytokiinimyrskyä.

Melatoniini torjuu COVID-19-viruksen aiheuttamaa sytokiinimyrskyä, kirjoittavat amerikkalaiset ja espanjalaiset tutkijat uudessa yhteisessä artikelissaan (Reiter ym. 2020). Koronaan sairastuneilla vanuksilla on usien melatoniini puute, joten sitä kannattaa suositela heille ravintolisänä (Simko ja Reiter 2020). Ks kuva alla:


Melatoniini suojaa soluja sytokiinimyrskyltä

Vasemmalla terve makrofagi (syöjävalkosolu), oikealla COVID-19-vituksen aktivoima makrofagi, jota tulehdussytokiinimyrsky(pro-inflammatory cytokines, cytokine storm) pommittaa. Melatoniini suojaa makrofageja..

Simko F, Reiter RJ. Is melatonin deficiency a unifying pathomechanism of high risk patients with COVID-19? [published online ahead of print, 2020 Jun 3]. Life Sciences. 2020;256:117902. doi:10.1016/j.lfs.2020.117902
Iddir M, Brito A, Dingeo G, et al. Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis. Nutrients. 2020;12(6):E1562. Published 2020 May 27. doi:10.3390/nu12061562 Free Full Text

Martín Gimenéz VM, Inserra F, Tajer CD, et al. Lungs as target of COVID-19 infection: Protective common molecular mechanisms of vitamin D and melatonin as a new potential synergistic treatment. Life Sciences 2020 Aug 1, 254, 117808. doi.org/10.1016/j.lfs.2020.117808 Free Access
Jayawardena R, Sooriyaarachchi P, Chourdakis M, Jeewandara C, Ranasinghe P. Enhancing immunity in viral infections, with special emphasis on COVID-19: A review [published online ahead of print, 2020 Apr 16]. Diabetes and Metabolic Syndrome. 2020;14(4):367‐382. doi:10.1016/j.dsx.2020.04.015 Free Access

Skalny AV, Rink L, Ajsuvakova OP, et al. Zinc and respiratory tract infections: Perspectives for COVID‑19 (Review) [published online ahead of print, 2020 Apr 14]. International Journal of Molecular Medicine. 2020;10.3892/ijmm.2020.4575. doi:10.3892/ijmm.2020.4575
Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):E1181. Published 2020 Apr 23. doi:10.3390/nu12041181 Free Access
Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, et al. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020;12(4):E988. Published 2020 Apr 2. doi:10.3390/nu12040988 Free Access
Derbyshire E, Delange J. COVID-19: is there a role for immunonutrition, particularly in the over65s`. BMJ Nutrition, Prevention and Health 2020: 1-6.  http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000071 Free Access
Kandeel M, Al-Nazawi M. Virtual screening and repurposing of FDA approved drugs against COVID-19 main protease. Life Sci. 2020;251:117627. doi:10.1016/j.lfs.2020.117627 Free Access

Reiter RJ, Sharma R, Ma Q, Dominquez-Rodriguez A, Marik PE, Abreu-Gonzalez P. Melatonin Inhibits COVID-19-induced Cytokine Storm by Reversing Aerobic Glycolysis in Immune Cells: A Mechanistic Analysis [published online ahead of print, 2020 May 11]. Medine in Drug Discovery. 2020;6:100044. doi:10.1016/j.medidd.2020.100044 Free Access