Berberiini ja multippelimyelooma

Multippelimyelooma on toiseksi yleisin verisyöpä, parantumaton luuytimen sairaus. Siihen sairastuu vuosittain noin 300 suomalaista. Taudin syynä on verisolujen (plasmasolujen) maligni proliferaatio, joka esiintyy monin paikoin luuytimessä. Uusi hiirillä tehty tutkimus osoittaa, että berberiinistä voi olla apua tämän taudin hoidossa.

Multippelimyelooma on suuri haaste syöpälääkäreille, ja pessimistinen diagnoosi potilaille, sillä tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Vakiohoitoja ovat kemoterapia, sädehoito ja luuydinsiirto; niiden avulla potilas saa keskimäärin neljä vuotta elinaikaa. Viiden vuoden kuluttua diagnoosin asettamisesta elossa on enää neljäsosa potilaista. Hoidoilla on useita vakavia sivuvaikutuksia. Sen tähden syöpätutkijat etsivät apua myös ravintolisistä. Ne sopivat vakiohoitojen kera eivätkä aiheuta sivuvaikutuksia; päinvastoin ravintolisä vähentävät niitä.

multippelimyelooma kallossa

Kuvassa potilaan kallossa näkyy useita syöpäpesäkkeitä (tummat läikät).

Berberiiniä (BBR) on tutkittu paljon eri syöpäsolulinjoissa, nyt siitä on Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannassa jo 975 tutkimusta syövän hoidossa, ja se on osoittautunut tehokkaaksi. Multippelimyeloomasta ja berberiinistä on julkaistu 11 tutkimusta, mutta berberiinin molekyylitason vaikutusmekanismeja tässä taudissa ei ole ennen selvitetty. Tässä tutkimuksessa pyrittiin yksilöimään berberiinin vaikutuskohde (geeni), joka selittää sen hoitavaa vaikutusta multippelimyeloomassa. 

Tutkimuksessa hiiriin siirrettiin ihmisen multippelimyeloomakudosta. Ilmeni, että berberiini tappoi näitä syöpäsoluja ja pidensi hiirten elossaoloaikaa. Selitys löytyi siitä, että berberiini vaikutti geeniin nimeltään ubiquitin like with PHD and ring finger domains 1 (UHRF1), jota berberiini hajoitti syöpäsoluissa. Tämä geeni metyloi (vaurioittaa) DNA:aa; ja geenin yliaktiivisuus edistää syöpäsolujen kasvua (proliferaatiota) (Sidhu ja Capalash 2017), jota siis berberiini tässä tutkimuksessa hillitsi.

DNA-vaurio ja syöpä

Kuvassa esitetään DNA-vaurion kulku ja eräiden luonnon polyfenoleiden (aronia, tymokinoni, kurkumiini) vaimentava vaikutus UHRF1-geeniinin, jolloin syöpäsolut lakkaavat kasvamasta ja kuolevat (apoptoosi). Alaspäin osoittava nuoli tarkoittaa estoa/vaimennusta/hillitsemistä. Berberiini puuttuu tästä kuvasta (lähde Sidhu ja Capalash 2017).


Yhteenveto: Berberiini hillitsee suoraan
UHRF1-geeniä, mikä selittää berberiinin syöpää estävää vaikutusta. Tutkijoiden mukaan berberiini voi olla uusi terapeuttinen aine multippelimyelooman hoidossa, kirjoittavat tutkijat (Gu ym. 2020). Berberiini vähentää myös syövän vakiohoitojen sivuvaikutuksia.

Gu C, Yin Z, Nie H, et al. Identification of berberine as a novel drug for the treatment of multiple myeloma via targeting UHRF1. BMC Biology. 2020;18(1):33. Published 2020 Mar 25. doi:10.1186/s12915-020-00766-8 Open Access


Sidhu H, Capalash N .UHRF1: The key regulator of epigenetics and molecular target for cancer therapeutics. Tumor Biology. Review. First Published February 1, 2017 Review Article, Free Access
https://doi.org/10.1177/1010428317692205


Halusanoja: Berberiini, multippeli myelooma, multippelimyelooma, UHRF1, Tohtori Tolonen