Koronaviruspandemia lisäsi ravintolisien kysyntää kaikkialla

Hollantilaisen Groningenin yliopiston Healthy Ageing -professori Mandfred Eggersdorferin johdolla viisihenkinen paneeli on käynyt läpi tieteellistä näyttöä siitä, kuinka ravintolisät (erityisesti A-, C-, D- ja E-vitamiinit, kupari, magnesium, rauta, seleeni ja sinkki) voivat kohentaa ihmisen immuunijärjestelmää virusinfektioita vastaan: Katsausartikkeli on lähetetty tiedelehteen julkaistavaksi, kirjoittaa Nutraingredients.com.

Muut panelin jäsenet ovat:

- Professor Anitra Carr, University of Otago,
- Professor Jens Lykkesfeldt, University of Copenhagen
- Professor Adrian Gombart, Linus Pauling Institute,
- Professor Philip Calder, University of Southamptom

Nutraingredients.com. 18.3.2020

Tohtori Tolosen kommentti

Kuuntele haastatteluni C-vitamiinista ym. ravintolisistä
FinnRadio.FM:stä

Kiinalaiset neurokirurgit suosittelevat COVID19:n hoitoon monia mahdollisesti hyödyllisiä ravintolisiä (A-,  B-, C-, D-, E- vitamiineja, omega-3-rasvahappoja, seleeniä, sinkkiä, ym.) (Zhang ja Liu 2020).

Amerikkalainen tohtori Richard Z. Cheng perustelee uudessa artikkelissaan C-vitamiinin käöyttöä korkonaviruksen hoidossa.

Zhang L, Liu Y. Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. Journal of Medical Virology. 2020;92(5):479–490. doi:10.1002/jmv.25707 Free Access
Cheng. RX. Can early and high intravenous dose of vitamin C prevent and treat coronavirus disease 2019 (COVID-19)? Medicine in Drug Discovery Available online 26 March 2020, 100028 In Press, Journal Pre-proof

COVID19 voi vaurioittaa sydänlihasta

Wuhanin yliopiston sydänklinikassa tehdyssä 417 perättäisen sairaalahoitoon joutuneen COVID-19-potilaan tutkimuksessa joka viidennellä oli ennestään sydäntauti ja kohonnut verenpaine. Moni heistä tarvitsi hengityslaitetta hapensaannin helpottamiseksi. Sydäntauti todettiin itsenäiseksi COVID-19-potilaiden kuoleman riskitekijäksi, kirjoitti Amerikan Lääkärilehti JAMA 25.3.2020.

Wuhanista raportoidaan myös 603 yliopistojen sairaalahoidossa olleista koronapotilaista, että "heillä on samankaltainen tilanne kuin sydänvauriopotilailla". Tulehdus on todennäköinen mekanismi, jolla vaurio syntyy. Sentähden aggressiivinen hoito voi olla aiheellinen suuren riskin potilaille, kuten sepelvaltiomotautia sairastaville ja diabeetikoille. COVID-19 voi siis vauroittaa sydänlihasta, mikä on todennäköisesti syynä lukuisiin ikäihmisten kuolemiin Italiassa, Espanjassa ja muualla.

Nämäkin tiedot puoltavat sydäntä suojaavien ravintolisien käyttöä jo ennalta ehkäisevästi ja tietenkin tartunnan jo saaneilla. Tärkeimpiä sydäntä suojaavia, tulehdusta ehkäiseviä ja vaimentavia ravintolisiä ovat: C- ja D-vitamiinit, berberiini, E-EPA, karnosiini, magnesium ja ubikinoni.

Lue lisää alla olevista linkeistä COVD19:n sydäntä vaurioittavista tutkimuksista.

Wuhan Data Link COVID-19 With Myocardial Damage

Guo T, Fan Y, Chen M et al. Cardiovascular Implications of Fatal Outcomes of Patients With Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) JAMA Cardiology. Published online March 27, 2020. doi:10.1001/jamacardio.2020.1017

Harri Hemilä: C-vitamiini ja hengitystieinfektiot

Suomalaiset ovatkin ostaneet viime päivinä ennätysmäärin ravintolisiä, mm. C- ja D-vitamiineja, kertoi Suomen terveyskauppiaiden liitto tiedotteessaan muutama päivä sitten. Vastustuskyky-tuoteryhmän valmisteet ovat olleet viimepäivinä kuluttajien hamstrauksen kohteena. Koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut huomattavasti C-vitamiini- ja D-vitamiiniravintolisien menekin lisääntymiseen. Rohdoskasveista suosituimpia ovat olleet punahattu- ja valkosipulivalmisteet. Lisäksi probiootti-, sinkki-, seleeni-, kurkumiini-, magnesium-, NAC-, beeta-glukaani-, propolis- ja oliivinlehtivalmisteet ovat olleet kysyttyjä. Näiden riittävyyteen kiinnitetään erityistä huomioita. Terveyskaupat ovat reagoineet erittäin nopeasti ja luovasti koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilaan ja sujuvoittaneet mahdollisuuksien mukaan asiakaspalvelua.

BBC World News haastatteli äsken (31.3.2020 klo 16:30) pitkään Harri Hemilää aiheesta, voiko C-vitamiini olla hyödyksi koronaviruksen aiheuttamissa keuhkosairauksissa. Hemilä myönteli varovaisin sanakääntein, että kyllä voi, joskaan aiheesta ei ole vielä ennätetty tehdä tutkimuksia. Mitään haittaakaan C-vitaminista ei ole, korosti Hemilä. Miljoonat ihmiset ympäri maapallon näkivät ohjelman.

Koronaviruksen leviäminen vaikuttanut C-vitamiinin menekin lisääntymiseen

Terveyskaupat ovat elintarvikemyymälöitä ja näin ollen osa ruoanjakelua, kuten muutkin ruokakaupat.

Terveyskaupoissa on otettu käyttöön:
- kotiintoimitukset lähialueelle
- mahdollisuus noutaa tuotteet ja maksaa tuotteet myymälän ulkopuolella esimerkiksi ennen virallista aukioloaikaa, kun asiakas on edellisenä päivänä ilmoittanut tästä tarpeesta. Riskiryhmät ovat voineet myös noutaa tilaamansa tuotteet myymälästä sovitusti aukioloaikojen ulkopuolella.
- laajennetut aukiolot riskiryhmille

Helsingin yliopisto kouluttaa

Helsingin yliopisto järjestää 16.5.2020 tutkimusseminaarin, jossa jaetaan ajankohtaista tietoa ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden laadusta, valvonnasta ja tutkimuksesta. Tämän vuoden teemana on laatu, ja mukana on kotimaisia ja ulkomaisia luennoitsijoita. Seminaarissa jaetaan myös arvostettu tiedepalkinto. Tutkimusseminaari kerää yhteen terveystuotealan tutkimuksen tekijöitä, terveyskaupan ja alan tukkujen toimijoita sekä muita alasta kiinnostuneita tahoja.

Ohjelma ja ilmoittautuminen