D-vitamiinivaje ja postmenopausaalisten naisten selkävaivat

Monen vaihdevuodet (menopaussin) ohittaneen naisen ristiselän vaivat ja selkänikamien rappeutuminen johtuvat piilevästä D-vitamiinin puutteesta (S-D-25 < 75 nmol/l), ilmenee uudesta tutkimuksesta. Ennestään tiedetään, että nikamien ja niiden välilevyjen rappeumaa esiintyy tässä iässä enemmän naisilla kuin miehillä. Syinä ovat myös tupakointi, ylipaino ja estrogeenikorvaushoito, jotka kaikki lisäävät rappeutumisen riskiä. Samanaikainen D-vitamiinivaje, joka on yleinen postmenopausaalisilla naisilla, lisää vielä rappeutumisen riskiä, todetaan The North American Menopause Societyn (NAMS) -tiedelehden julkaisemassa artikkelissa.

D-vitamiinin riittävä saanti on välttämätöntä kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnalle ja luuston lujuuden säilymiselle. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että D-vitamiinilisän nauttiminen parantaa luiden lujuutta ja ehkäisee selkälihasten heikkenemistä.

Tämä on kuitenkin ensimmäinen tutkimus tästä aiheesta postmenopausaalisilla naisilla. Siihen osallistui 232 naista, keski-iältään 65,6  ± 10,1 vuotta. Heidän seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (D-D-25) oli keskimäärin 48,45  ±  23 nmol/l. S-D-25 oli 12,5 prosentilla < 75 nmol/l ja 12,9:llä < 25 nmol/. Mitä matalampi S-D-25 oli, sitä enemmän naisilla oli selkävaivoja ja rappeutuneita ristiselän nikamia (L4-S1, L1-S1). Tutkimus tehtiin vuosina 2017-2018.

NAMS:n lääketieteellinen johtaja Stephanie Faubion sanoo: "Tämä tutkimus osoittaa, että hyvin matalat seerumin D-vitamiinin pitoisuudet liittyvät kohtalaisiin tai vaikeisiin selkäsärkyihin ja vakaviin lannerangan nikamien rappeumiin. D-vitamiinivaje lisää hermojen ja lihasten kipuherkkyyttä sekä tulehdusta ja heikentää lihasvoimaa ja –massaa".

Tupakointi, D-vitamiinivaje, D-vitamiinilisän nauttimatta jättö ja luukato liittyvät kohtalaisiin ja vakaviin ristiselkäkipuihin, päättelevät tutkijat. Suosittelen S-D-25:n nostamista D-vitamiinilisällä tasolle 125–150 nmol/l.

Xu H-W, J Y-Y, Zhang S-B et al. Does vitamin D status influence lumbar disc degeneration and low back pain in postmenopausal women? A retrospective single-center study. Menopause 2020 Feb 10th 10.1097/GME.0000000000001499
Vitamin D Deficiency in Postmenopausal Women Affects Lower Back Pain