Karnosiinista on apua kroonisissa sairauksissa

Karnosiinista on hyötyä sellaisten kroonisten tautien ehkäisyssä ja hoidossa, joissa potilaan elimistössä vallitsee hapetusstressi ja krooninen matala-asteinen tulehdus. Tällaisia sairauksia ovat mm. valtimonkovettumatauti, syöpätaudit, masennus, tyypin 2 diabetes, metabolinen oireyhtymä ja hermostoa rappeuttavat (neurodegeneratiiviset) sairaudet, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudit.

Näin kirjoittavat amerikkalaisen Kentuckyn yliopiston ja italialaisen Catanian yliopiston tutkijat uudessa yhteisessä kirjallisuuskatsauksessaan. He luettelevat karnosiinin hyödyllisiä biokemiallisia vaikutuksia elimistössä:

  1. typpioksidin (NO) tuotannon ja aineenvaihdunnan säätäminen
  2. makrofagien (syöjäsolujen) energiatilan kohentaminen
  3. hapettavien entsyymien (Nox-2, Cox-2) ilmentymisen hillintä ja malonidialdehydin estäminen
  4. elimistön antioksidatiivisten entsyymien (glutationiperoksidaasi, superoksididismutaasi ja katalaasi) aktivointi ja lisääminen  
  5. transforming growth factor-β1:n (TGF-β1) aktivointi ja tulehdussytokiinien (IL-1β ja IL-6) vaimentaminen sekä
  6. Nuclear factor (erythroid-derived 2)-like 2:n (Nrf2) ja hemioksigenaasin (HO-1 tai HMOX) lisääminen.

Näiden biokemiallisten vaikutusten tunteminen on tarpeen, jotta voidaan uskottavasti väittää karnosiinista olevan hyötyä kroonisissa sairauksissa (Fresta ym. 2020).

Toisessa koontitutkimuksessa karnosiinin nauttiminen ruoan lisänä alensi "pitkää sokeria" HbA1C, eli tasapainotti kohonnutta veren sokeripitoisuutta pitkällä aikavälillä. Sitä vastoin karnosiinilla ei havaittu vaikutusta kokonais- tai HDL-kolesteroleihin, triglyserideihin, paastoverensokeriin tai insuliiniherkkyyteen. Tutkijat kaipaavat kuitenkin lisää tutkimusta suuremmilla väestöryhmillä ja erilaisilla karnosiiniannoksilla, jotta nähtäisiin, ketkä siitä parhaiten hyötyvät (Peng ym. 2020).

Karnosiini alentaa elimistön metyyliglyoksaalin (MGO) pitoisuutta, mikä on hyvä uutinen syöpää sairastaville. MGO on sokerin palamisen (glykolyysi) sivutuote, joka edistää syöpäsolujen kasvua ja metastasointia. Karnosiini siis hillitsee niitä (Bellier ym. 2020, 2019, Nokin ym. 2019).

Karnosiinista voi olla merkittävää apua sytostaatille vastustuskykyisen (resistentin) paksusuolisyövän hoidossa, kirjoittavat belgialaiset, hollantilaiset ja englantilaiset syöpätutkijat Cell Reports -lehdessä (helmikuu 2020). Tämä karnosiinin vaikutus perustuu  metyyliglyoksaalin (MGO) sieppaamiseen ja eliminoimiseen. MGO on pääsyyllinen resistenssiin setuksimabi-nimistä sytostaattia (Erbitux) vastaan.

Fresta CG, Fidilio A, Lazzarino G, et al. Modulation of Pro-Oxidant and Pro-Inflammatory Activities of M1 Macrophages by the Natural Dipeptide Carnosine. International Journal of Molecular Sciences. 2020;21(3):E776. Published 2020 Jan 25. doi:10.3390/ijms21030776 Free Full Text
Peng W, Mao P, Liu L, et al. Effect of carnosine supplementation on lipid profile, fasting blood glucose, HbA1C and insulin resistance: A systematic review and meta-analysis of long-term randomized controlled trials. Complement Therapies in Medicine. 2020;48:102241. doi:10.1016/j.ctim.2019.102241

Bellier J, Nokin MJ, Caprasse M, et al. Methylglyoxal Scavengers Resensitize KRAS-Mutated Colorectal Tumors to Cetuximab. Cell Reports. 2020;30(5):1400–1416.e6. doi:10.1016/j.celrep.2020.01.012
Bellier J, Nokin MJ, Lardé E, et al. Methylglyoxal, a potent inducer of AGEs, connects between diabetes and cancer. Review. Diabetes Research and Clinical Practice. 2019 Jan 18;148:200-211. doi: 10.1016/j.diabres.2019.01.002.
Nokin MJ, Bellier J, Durieux F, et al. Methylglyoxal, a glycolysis metabolite, triggers metastasis through MEK/ERK/SMAD1 pathway activation in breast cancer. Breast Cancer Research. 2019 Jan 23;21(1):11. doi: 10.1186/s13058-018-1095-7.

Tohtori Tolosen lisäys 20.2.2020

Karnosiini, tauriiini, kreatiini, anseriini ja 4-hydroksiproliiini ehkäisevät ja hoitavat lihavuutta, sydämen toimintahäiriöitä, ikääntymiseen liittyviä sairauksia sekä ehkäisevät syövän syntyä (tuumorigeneesiä), parantavat ihon ja luuston terveyttä, lievittävät neurologisia poikkeamia sekä edistävät lasten ja aikuisten hyvinvointia. Lisäksi nämä ravintoaineet parantavat ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa mikrobi-infektioita (ml coronavirus) vastaan edistämällä monosyytti-, syöjä-, ja muiden immuunijärjestelmän valkosolujen toimintaa. Näitä terveellisiä ravintoaineita on punaisessa lihassa (ml pihvi), joka on funktionaalinen ruoka ihmisen kasvun, kehityksen ja terveyden optimoimiseen. Näin kirjoittaa katsauksessaan Amino Acids -lehdessä amerikkalainen eläinlääketieteen professori Guayao Wu ( Department of Animal Science and Faculty of Nutrition, Texas A&M University, College Station, TX, 77843-2471, USA. g-wu@tamu.edu).

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.
On siinä ravitsemuseliitille ihmettelemistä.

Wu G. Important roles of dietary taurine, creatine, carnosine, anserine and 4-hydroxyproline in human nutrition and health [published online ahead of print, 2020 Feb 18]. Amino Acids. 2020;10.1007/s00726-020-02823-6. doi:10.1007/s00726-020-02823-6 Free Access