Urheilijan astmaoireet: kalaöljy ehkäisee ja hoitaa

Rasitus aiheuttaa hengenahdistusta 90 %:lla astmaatikoista ja 10 %:lla ei-astmaatikoista. Uusi tutkimus osoittaa, että kalaöljykapseleista on merkittävää apua urheilijoiden astmaoireiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Tulokset on julkaistu sekä urheilulääkäreiden (1) että keuhkolääkäreiden ammattilehdissä (2).

"Jos sinulla on rasituksen aikana tai sen jälkeen astman kaltaisia oireita, kuten hengenahdistusta, farmakologista laatua olevien omega-3-kapseleiden nauttiminen voi auttaa", sanoo tutkimuksen tekijä, tohtori Timothy D. Mickleborough (Indiana University, Bloomington, USA). Hän on tutkinut erityisesti huippu-urheilijoiden hengitysongelmia ja niiden ravitsemushoitoa.

Tutkimuksen taustaa

Urheilijoilla ilmenee tavallista useammin astman kaltaisia hengitysvaikeuksia myös ilman varsinaista astmatautia. Ilmiön syytä ei vielä tarkoin tunneta, mutta Mickleborough uskoo, että pitkäkestoinen kova harjoittelu - jonka aikana urheilija hengittää suuret määrät ilmaa - saattaa altistaa erilaisille allergisoiville ja ärsyttäville ilman epäpuhtauksille sekä kylmälle ja kuivalle ilmalle.

Tähän asti urheilulääkärit ovat tyytyneet määräämään hoidoksi astmalääkkeitä, mutta viime aikoina on alettu tutkia myös ravitsemushoidon vaikutusta. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat tehokkaita anti-inflammatorisia yhdisteitä, jotka voivat lievittää astmaoireita, Mickleborough tietää.

Kalaöljyhoito

Hänen työryhmänsä tutki 20 huippu-urheilijaa, joista puolella ilmeni astmatyyppisiä oireita rasituksen aikana ja sen jälkeen. Kenelläkään heistä ei ollut astma-diagnoosia. Urheilijat jaettiin kahteen ryhmään, joiden keuhkofunktiotesteissä ei ollut mitään merkittäviä eroja ennen hoitokoetta. Toinen ryhmä sai päivittäin kalaöljyä (3,2 g EPAa ja 2,2 g DHA:ta) ja toinen vastaavia plasebokapseleita kolme viikkoa. Sen jälkeen pidettiin kahden viikon hoitotauko ja ryhmä vaihtoivat paikkaa uudessa kolmen viikon kokeessa. Kukaan ei tiennyt kokeen kestäessä, mitkä kapselit sisälsivät mitäkin.

Tulokset

Kalaöljyä saaneiden urheilijoiden keuhkojen toimintakyky parani merkittävästi lähtötilaan ja verrokkeihin nähden. Rasituksen jälkeinen FEV1 (voimistettu uloshengitysvolyymi) väheni kalaöljyä saaneilla 3 % ja plaseboryhmässä 14,5 %. Samalla vähenivät kalaöljyä saaneiden veren tulehdusmarkkerit: Leukotrieeni (LT)E4, 9alfa, 11beta-prostaglandiini F2, leukotrieeni B4 (LTB4), kasvainkuoliotekija alfa (TNF-alfa) ja interleukiini-1beta. Nämä positiiviset muutokset johtuvat kalaöljyn elimistössä tuottamista hyvistä, tulehdusta ehkäisevistä eikosanoideista.

"Kalaöljyn teho urheilijoilla näyttää riippuvan myös käytetyn valmisteen vahvuudesta ja päiväannoksen suuruudesta", Mickleborough muistuttaa.

1. Mickleborough T, Gotshall R. Dietary components with demonstrated effectiveness in decreasing the severity of exercise-induced asthma. Sports Med. 2003;33(9):671-81. [PubMed]
2. Mickleborough TD, Murray RL, Ionescu AA, Lindley MR. Fish Oil Supplementation Reduces Severity of Exercise-induced Bronchoconstriction in Elite Athletes. Am J Respir Crit Care Med. 2003;168(10):1181-9. [PubMed]
3. Mickleborough TD, Ionescu AA, Rundell KW. Omega-3 Fatty acids and airway hyperresponsiveness in asthma. J Altern Complement Med. 2004;10(6):1067-75 [PubMed]
4. PUFA Newsletter March 2006

Tri Tolosen kommentti

Yhdysvaltain uima-maajoukkueen ravintovalmentaja tohtori Barry Sears kertoo kirjassaan Omega Zone (Otava) antavansa kilpauimareille suuria päiväannoksia farmaseuttista kalaöljyä, jossa on 400 mg EPAa/kapseli. Suomessa on saatavana vieläkin vahvempia EPA-kapseleita. Suosittelen niitä suomalaisille eliittiurheilijoille. Sopiva päiväannos on 2–3 kapselia harjoitus- ja kilpailupäivinä, muulloin 1 kapseli/pv.