FDA:n komitea suosittelee statiinien lisänä E-EPAa, joka ehkäisee dramaattisesti sydäntauteja verrattuna pelkkään statiinihoitoon

E-EPA-kalaöljyn nauttiminen yhdessä statiinien kanssa vähentää vakavia sydäntautitapahtumia ja -kuolemia merkitsevästi pelkkään statiinihoitoon nähden, osoittaa uusi sydänlääkäreiden koontitutkimus American Journal of Cardiologyssa. Se käsitti 5 kliinistä kaksoissokkokoetta, joihin oli osallistunut 27 415 sydänpotilasta. Puolet heistä oli saanut pelkkiä statiineja ja puolet statiineja + E-EPAa. Vaikutusajat olivat pitkiä, noin 5 vuotta. Kaikkien kolesterolia alentavien statiinien syöjien – joita on Suomessa noin 700 000 – tulisi nauttia myös puhdistettua, väkevöityä E-EPA-kalaöljyä. Sydänterveys kohentuisi ja terveydenhuollon kuormitus ja -kulut vähenisivät huomattavasti.

FDA:n komitean uusi suositus: E-EPAa statiinien syöjille

REDUCE-IT- ja muissa suurissa EPA-tutkimuksissa käytetty irlantilainen E-EPA-valmiste Vascepa, joka on Yhdysvalloissa reseptilääke, sai 14.11.2019 merkittävän tunnustuksen Yhdysvaltain ruoka- ja lääkeviraston FDA:n Endocrinologic and Metabolic Drugs Advisory -komitealta (emdac): Se suosittelee yksimielisesti E-EPAa nautittavaksi kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden lisänä, koska E-EPA vähentää merkittävästi sairastumisia sydän- ja valtimotauteihin ja niiden aiheuttamia kuolemia. Komiteassa on 16 asiantuntijajäsentä, jotka äänestivät kaikki yksimielisesti E-EPAn suosittelemisen puolesta.

Suomalaisen E-EPA:n raaka-aine tulee samasta tehtaasta ja valmistetaan samalla menetelmällä (tyhjiötislauksella) kuin Vascepa (jota ei myydä Suomessa). Vascepaa markkinoiva Amarin-yhtiö nosti Vascepan vuoden myyntiennusteensa 380:sta 420 miljonaan dollariin. REDUCE-IT-tutkimus avasi kardiologien silmät ja E-EPA ratsastaa nyt aallonharjalla sydänlääkäreiden keskuudessa kaikkialla maailmassa. E-EPA on tehokkaampaa kuin mikään käytössä oleva sydänlääke, sanoo Amerikan sydänliiton asiantuntija ja toinen omega-3-indeksin kehittäjistä, professori William S. Harris (Stanford School of Medicine, University of South Dakota) Nutraingredients.comin haastattelussa.

Vascepa´s label expansion could boost supplement realm 15.11.2019

Uusi meta-analyysi varmistaa hyödyt

Amerikkalaisten ja intialaisten sydänklinikoiden kardiologit kävivät läpi PubMed- and EMBASE -tietokannoista satunnaistetut kliiniset kaksoissokkokokeet, joissa sydänpotilaille oli annettu statiineja joko yksin tai väkevöidyn EPA-kalaöljyn (E-EPAn) kera. Tarkoitus oli selvittää, tehostaako E-EPA statiinien vaikutusta vakavien sydäntapahtumien ja -kuolemien ehkäisyssä.

Vakavista sydäntapahtumista käytetään tässä koontitutkimuksessa englanninkielistä nimitystä MACE eli Major Adverse Cardiovascular Events tai Major Adverse Cardiac Events. Niihin kuuluvat kliiniset aivoinfarktit, sydäninfaktit sekä sydän- ja verisuonitautien aiheuttamat kuolemat. MACEen luetaan toisinaan myös sairaalahoitoon joutuminen sydän- ja verisuonitaudin, kuten sepelvaltimotaudin tai sydämen vajaatoiminnan vuoksi ja niiden aiheuttamat kuolemat.

Meta-analyysiin kelpuutettiin 5 satunnaistettua kliinistä tutkimusta ja 27415 potilasta. Tulosten mukaan E-EPAn nauttiminen statiinien lisänä vähensi MACE-tapahtumia 18 prosenttia verrattuna pelkkään statiinihoitoon. Ero oli erittäin merkitsevä (p < 0,01). Sydäninfarkteissa ero oli E-EPA-n hyväksi vieläkin suurempi, 30 %. NNT (number needed to treat) oli 49. Aivohalvauksissa ja kokonaiskuoleisuudessa sitä vastoin ei ollut tilastollisia merkitseviä eroja ryhmien välillä. 

E-EPAn nauttiminen statiinien kera vähentää erittäin merkitsevästi sydäninfarkteja ja muita vakavia sydäntapahtumia verrattuna pelkkään statiinihoitoon, päättelivät kardiologit sydänlääkäreiden ammattilehdessä  julkaistussa artikkelissaan.

Tuorein E-EPA-artikkeli ilmestyi Expert Review in Cardiovascular Therapy -lehdessä (Bazarbashi ja Miller 2020).

Doshi R, Kumar A, Thakkar S,  et al. Meta-analysis Comparing Combined Use of Eicosapentaenoic Acid and Statin to Statin Alone. American Journal of Cardiology. 2019 Oct 26. pii: S0002-9149(19)31155-5. doi: 10.1016/j.amjcard.2019.10.009.
Bazarbashi N, Miller M. Icosapent Ethyl: drug profile and evidence of reduced residual cardiovascular risk in patients with statin-managed LDL-C cholesterol [published online ahead of print, 2020 Mar 31]. Expert Review in Cardiovascular Therapy. 2020;10.1080/14779072.2020.1749596. doi:10.1080/14779072.2020.1749596

Tohtori Tolosen kommentti

Valtimon ahtauma

Kuvassa valtimon autauma, joka vaikeuttaa verenkiertoa.

E-EPA-kalaöljy on noussut kardiologiassa arvoon arvaamattomaan sen jälkeen kun E-EPAlla tehdyt tutkimukset JELIS julkaisiin laatulehti Lancetissa vuonna 2007 ja REDUCE-IT (Journal of the American College of Cardiologyssa) vuonna 2018.  Niitä on selostettu lääkerilehdissä ympäri maailman, myös Suomen lääkärilehdessä ja Duodecimissa. Parhaillaan on käynnissä uusia sydänpotilaiden E-EPA-tutkimuksia, kuten EVAPORATE ja RESPECT-EPA, joiden odotetaan vahvistavan REDUCE-IT-tuloksia. Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen sydäntä ja valtimoita suojaavia biokemiallisia ja farmakologisia vaikutusmekanismeja selostetaan TÄSSA, TÄSSÄ ja TÄSSA.

EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä resolviini-nimisiä nanomolekyylejä, jotka ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota) ja estävät valtimon sisäseinämän, endoteelin, toimintahäiriötä, ks kuvat alla.

EPAsta syntyy elimitössä resolviineja

Resolviinit eivät vaikuta kolesteroliin, vaan triglyserideihin ja krooniseen matala-asteiseen tulehdukseen, jonka sammuttaminen suojaa valtimoita, sydäntä ja aivoja.

Alla oleva piirros esittää, kuinka EPA vaijkuttaa valtimon seinämän endoteelisoluissa.

EPA-rasvahaposta syntyy valtimon endoteelisoluissa COX-2- ja sytokromi P450-entsyymien katalysoimana 18R-hydroksyylieikosapentaeenihappoa (18R-HEPE). Siitä 5-LOX-entsyymi (kuvassa 5-LO) valmistaa E-sarjan resolviinia E1. EPA vaimentaa valtimoita tulehduttavaa ja ahtauttavaa endoteliiniä ja myeloperoksisaasia. Resolviini E1 (RvE1) ja sen reseptori sammuttavat tulehdusta. Resolviinin tuotto E-EPAsta selittää mm. JELIS- ja REDUCE-IT-tutkimusten erinomaisia tuloksia.

Väitöskirja Kuopiosta:

Pelkkä rasvainen kala ei edistä sydänterveyttä, osoittaa terveystieteiden maisteri Suvi Mannisen väitöskirja, joka tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Tähän asti kuopiolaiset ravitsemustieteilijät ja lääkärit (Ursula Schwab, Jyrki Virtanen, Matti Uusitupa ym.) ovat toitottaneetjulkisuudessa  rasvaisen kalan edistävän sydänterveyttä; he ovat pitäneet kalaöljyä tarpeettomana. Vaan kuinkas sitten kävikään?