Verenpainetauti on tulehdussairaus

C-reaktiivinen proteiini ennustaa verenpainetautia. Lääkärit eivät osaa hoitaa verenpainetautia parhaalla mahdollisella tavalla. E-EPAsta syntyy elimistössä tulehdusta ehkäisevää resolviinia.

Amerikan lääkärilehdessä (JAMAssa) tänään julkaistu tutkimus tukee jo 20 vuotta siten esittäämäni käsitystä, että kaikki krooniset taudit, mukaanlukien sydän- ja verisuonitaudit ovat perusluonteeltaan tulehdustauteja, joissa myös vapaat radikaalit ovat osallisina. Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti verenpainetautia.

Tutkimuksessa seurattiin vuodesta 1992 alkaen 20 525 naispuolista terveydenhuollon ammattihenkilöä, joiden verenpaine oli ollut normaali seurannan alussa. Heistä 5 365 sairastui verenpainetautiin. Tutkittujen verestä mitattiin ns. tulehdusmarkkereita, muun muassa C-reaktiivista proteiinia (CRP). Mitä korkeampi CRP, sitä todennäköisempi verenpainetauti. Tutkimuksen voi lukea ilmaiseksi kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Sesso HD et al. C-Reactive Protein and the Risk of Developing Hypertension. JAMA. 2003;290:2945-2951. [Full text]

Tri Tolosen kommentti

CRP:n osuutta verisuonitaudeissa on tutkittu jo pitkän. CRP ennustaa valtimonkovetustautia paremmin kuin kolesteroli, jonka merkitystä yliarvioidaan erityisesti Suomessa. Särkylääkkeet jäykistävät valtimoita salpaamalla resolviini E1:n tuotantoa elimistössä, arvelevat tutkijat. Kun tämä tärkeä tulehdusta ehkäisevä mekanismi estyy, tulehtuu valtimoiden sisäpinta ja potilaalle kehittyy verenpainetauti. Verenpainetaudin ja kaikkien muidenkin kroonisten sairauksien täydentävän hoitona kannattaa käyttää luonnonaineita, kuten E-EPAa ja karnosiinia, jotka estävät tulehdusta aiheuttavia pahoja eikosanoideja ja vapaita radikaaleja. E-EPAsta syntyy elimistössä tulehdusta ehkäisevää resolviinia. Lääkärit eivät vain ole tätä oivaltaneet ainakaan yleisesti. Siksi ihmisten onkin syytä ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Muita aiheeseen liittyviä raportteja:

CRP heikentää endoteelin toimintaa
CRP on sydänkohtausten todellinen syy
Verenpainetauti
Verisuonitaudit ovat tulehdustauteja
Verenpainelääkitys lisää sydäninfarkteja
Verenpaine- ja kolesterolilääkkeet - uutta tietoa
Kolesterolilääkitys ei vähennä valtimoiden kovettumista