D-vitamiini ja ärtyvä paksusuoli

Ärtyvä paksusuoli (IBS) vaivaa ainakin yhtä kymmenestä suomalaisesta. Vaiva on naisilla yleisempi kuin miehillä. Englanniksi ärtyvän suolen oireyhtymä on "irritable bowel syndrome", IBS. Harvardin, Stanfordin ja Kööpenhaminan yliopistojen gastroenterologien laatima systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja meta-analyysi osoittaa, että D-vitamiinin piilevä puute on yleinen tässä taudissa ja liittyy sen vaikeusasteeseen ja heikentyneeseen elämänlaatuun.

Kahteenkymmeneenseitsemään tutkimukseen oli osallistunut eri maissa yhteensä 8 316 IBS-potilaista, joista 3 111 sairasti haavaista paksusuolta (colitis ulcerosaa) ja 5 201 Crohnin tautia. Potilaiden seerumin matala D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) liittyi taudin aktiivisuuteen, suoliston limakalvon tulehdukseen, elämänlaadun heikkenemiseen ja taudin uusiutuviin vaiheisiin. Useimmissa tutkimuksissa (n=19) D-vitamiinin puutteen rajana pidettiin <50 nmol/l, viidessä <75 nmol/l ja yhdessä <25 nmol/l, yhdessä 30 nmol/l ja yhdessä <87,5 nmol/l. Tutkimukset on koottu taulukkoon 1.

IBD-D-vitaminitutkimukset

Kirjallisuuskatsauksen ja meta-analyysin kulkukaavio. Lopulliseen analyysiin kelpuutetiin 27 erillistä tutkimusta eri maista.

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Gubatan J, Chou ND, Nielsen OH, Moss AC. Systematic review with meta-analysis: association of vitamin D status with clinical outcomes in adult patients with inflammatory bowel disease. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 2019 Oct 24. doi: 10.1111/apt.15506. Free Article

Tohtori Tolosen kommentti

Kreikassa ja Maltalla tehdyssä kliinisessä tutkimuksessa (joka ei ollut jostakin syystä mukana em. meta-analyysissa) ilmeni vuonna 2018, että haavaista paksusuolen tulehdusta potevilla ihmisillä on yleensä myös D-vitamiinin puute.

IBS-potilaiden S-D-25 tulisi aina tutkia ja mahdollinen vaje (alle 75 nmol/l) tulisi korjata riittävällä D-vitamiinilisällä. Suosittelen S-D-25:n nostamista tasolle 125–150 nmol/l, mikä helpottaa kokemuksen mukaan monien potilaiden vatsavaivoja. Terveelle keskivertoväestölle tarkoitettu D-vitamiinin saantisuositus 10 µg ei riitä alkuunkaan IBS-potilaille, joiden tarve on vähintään 100 µg/vrk. Lisäksi heidän kannattaa nauttia E-EPA-kalaöljyä noin 2 000 mg päivässä sekä pre- ja probiootteja, jotka nekin tutkimusten mukaan lievittävät oireita merkittävästi ja voivat pitää taudin oireettomana.