Valtimonkovetustauti ja tulehdusentsyymit

Kalaöljyn rasvahapot estävät tulehdusentsyymi 5-LOX:ia

Sydän- ja verisuonitaudit ovat tulehdussairauksia, joissa veren ns. tulehdusmarkkerit ovat koholla. Olen myös selostanut tutkimuksia, joiden mukaan ravitsemushoito voi korjata tulehdusta aiheuttavia geenivirheitä. Nyt asiaan on saatu lisää valaistusta.

New England Journal of Medicinessa julkaistun tutkimuksen mukaan tietty muutos 5-lipoksygenaasi- geenissä (5-LOX) aiheuttaa tulehdusta, mikä johtaa valtimoiden kovettumiseen. 5-LOX on entsyymi, joka katalysoi tiettyjen tulehduksen välittäjäaineiden – mm. leukotrieenien – synteesiä omega-6-rasvahappoihin kuuluvasta arakidonihaposta (AA). Tietyt 5-LOX-geeninin alleelit lisäävät tulehdussytokinien tuottoa AA:sta, jolloi sydänkohtauksen riski kasvaa (Am J Clin Nutr 2008).

Toinen vastaavanlainen entsyymi on COX-2 eli syklo-oksigenaasi-2, joka katalysoi prostglandiinin E2 (PGE2) tuotantoa arakidonihaposta.

Aikaisemmatkin tutkimukset ovat yhdistäneet tulehduksen ja 5-lipoksigenaasin ateroskleroosiin, sepelvaltimotautiin ja verenpainetautiin, astmaan, nivelrikkoon ja reumaan.

Entä kuinka kalaöljyn rasvahapot liittyvät tähän asiaan? Siten, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot – erityisesti EPA – ovat tehokkaita 5-LOX:n ja AA:n estäjiä. Ne säätävät siis myös virheellisesti toimivaa geeniä, joka on yhtenä syynä tulehdukseen, valtimoiden jäykistymiseen ja verenpaineen nousuun. Tutkijat korostavat, että kasvirasvojen omega-6-rasvahapot lisäävät leukotrieenien välittämää tulehdusta (mm. verisuonten seinämissä), kun taas kalaöljyn omega-3-rasvahapot vähentävät sitä.

Uudet tutkimustulokset auttavat entistä paremmin ymmärtämään kalaöljyn suotuisia vaikutuksia verisuonissa. Niiden valossa jokaisen ihmisen kannattaisi ottaa kalaöljyä ruoan lisänä. Muistakaamme myös mitä Hippokrates sanoi aikanaan: Mikä on hyväksi sydämelle on hyväksi myös aivoille.

Verenpainetauti on tulehdussairaus
Ravinto vaikuttaa geenien toimintoihin