Täydentävien hoitojen mediasensuuri?

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelma (26.9.2019) haastatteli kirjailija Antti Tuuria. Haastattelussa tuli ilmi, että Antti Tuurin kolumnia täydentävistä hoidoista ei ole suostuttu julkaisemaan eräissä lehdissä (Helsingin Sanomat, ET-lehti ja Suomen Kuvalehti). Antti Tuurin kokemus levisi sosiaalisessa mediassa ja sai kannanottoja puolesta ja vastaan.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liittoon tuli maanantaiaamuna (30.9.2019) yhteydenotto aiheeseen liittyen. Soittaja haluaa pysyä nimettömänä, kuten myös häneen yhteydessä ollut toimittaja.

Tämä toimittaja oli kertonut, että myös hän oli omassa lehtijutussaan aikonut käsitellä täydentäviä hoitoja. Lehden päätoimittaja oli kuitenkin pyytänyt poistamaan jutusta melko myönteisesti täydentäviä hoitoja käsittelevän kohdan. Päätoimittaja oli mahdollisesti epähuomiossa (lipsauttanut ja) perustellut sitä jossakin toimittajayhdistyksessä tehdyllä päätöksellä. Päätoimittajan mukaan aihetta ei saa provosoida mediassa. Toimittaja poisti jutustaan täydentäviä hoitoja koskevan kohdan, mutta oli kokenut, että tällainen päätös estää toimittajien sananvapautta täydentävistä hoidoista.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liittoon tuli tiistaina (1.10.2019) sama yhteydenotto. Yhteydenotossa todettiin, että kyseinen toimittaja haluaa vetäytyä koko asiasta, eikä halua jatkaa aiheen käsittelyä.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto pitää huolestuttavana, jos yhteydenoton taustalla oleva asia pitää paikkansa. Liiton mielestä täydentäviä hoitoja tulisi käsitellä mediassa tasapuolisesti ja objektiivisesti.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton kannanotto on julkaistu liiton nettisivuilla  ja sosiaalisessa mediassa Facebookissa, Linkedinissä ja Twitterissä.

Ilmainen kasvisruokaopas

TAIMI-koulutus Oy ja Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ovat julkaisseet kasvisruokaoppaan, jossa on tietoa täysipainoisen kasvisruokavalion koostamisesta. Ilmaisen oppaan voi ladata TAIMI-koulutuksen sivuilta: Kasvisruokaopas.