Kalaöljy ehkäisee valtimonkovettumatautia ja siitä johtuvaa tylsistymistä

Lääkäreiden ja ravitsemustieteilijöiden ammattilehdissä julkaistaan nyt positiivisia kalaöljytutkimuksia ja -katsauksia enemmän ja useammin kuin koskaan ennen. Se johtuu siitä, että uudet väkevöidyt kalaöljyt ovat osoittautuneet pätevissä tutkimuksissa hyvin tehokkaiksi etenkin sydän- ja verisuonitautien sekä muistisairauksien, masennuksen ja muiden neuropsykiatristen häiriöiden hoidossa. Italialaiset ja amerikkalaiset neurotieteilijät ja diabetologit kirjoittavat yhteisessä katsauksessaan Nutrition-lehden uusimmassa numerossa, että kalaöljy ehkäisee ja lievittää valtimonkovettumatautia ja sen aiheuttamia muistihäiriöitä ja dementiaa aivoissa (Simonetto ym. 2019). Amerikkalaiset ja australialaiset sydänlääkärit kehottavat nostamaan väkevöidyt kalaöljyn omega-3-rasvahapot (2–4 g/vrk) niille kuuluvaan arvoon sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa (American Journal of Cardiovascular Drugs, Nelson ym. 2019).

Tutkijat selostavat seikkaperäisesti kalaöljyn omega-3-rasvahappojen biokemiallisia mekanismeja, joiden perusteella kalaöljy ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta, jotka myllertävät potilaiden elimistössä (Simonetto ym. 2019).

Valtimonkovettumatauti eli ateroskleroosi on krooninen tulehdustauti, joka ahtauttaa valtimoita, vaikeuttaa verenkiertoa ja aiheuttaa mm. sydäninfarkteja, aivohalvauksia ja mikroverenkirerron häiriöitä silmissä ja munuaisissa. Suomessa noin 25 000 henkilöä saa joka vuosi sydäninfarktin ja 18 000 aivohalvauksen (huolimatta laajamittaisesta statiinien syönnistä). He kaikki tarvitsevat vahvaa kalaöljyä taudin uusimisen ehkäisyyn. Suuri osa tapauksista olisi ollut ehkäistävissä, jos ihmiset olisivat ymmärtäneet jo terveinä ollessaan nauttia ruoan lisänä säännöllisesti riittävästi vahvaa kalaöljyä. Se olisi säästänyt miljardeja euroja terveydenhuollon kustannuksissa, sairauspoissaoloissa ja ennenaikaisissa työkyvyttömyyseläkkeissä. Aivohalvaus on kallein kansantautimme.

Yleisen ateroskleroosin ja aivojen verenkiertohäiriöiden välillä vallitsee yhteys, erityisesti mitä tulee tylsistymiseen.  Ravinnon omega-6- ja omega-3-rasvahapot vaikuttavat kroonisessa tulehdusprosessissa, mutta päinvastaisiin suuntiin: Runsas omega-6:n (omega-6-PUFA) saanti esim. rypsi- ja maissiöljyissä ja margariineissa tuottaa elimistössä tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä, eikosanoideja, kuten alla oleva kaavakuva osoittaa. Omega-3-rasvahapot (omega-3-PUFA) kilpailevat elimistössä omega-6:n kanssa ja tuottavat päinvastoin toimivia yhdisteitä, mikä selittää niiden hyviä terveysvaikutuksia. Erityisesti omega-3:t poistavat solujen kalvoilta arakidonihappoa (AA, omega-6), jolloin tulehdussytokiinien (eikosanoidien) tuotanto vähenee.

Kokeelliset ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) nauttiminen ruoan lisänä voi vähentää ateroskleroosin ja sen seurausten riskiä. Tämä katsaus selvittää perinpohjaisesti, kuinka kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat olla hyödyksi tulehdukseen liittyvien kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

eikosanoidien biosynteesiä

Eikosanoidien biosynteesiä. Omega-6-rasvahapot tuottavat tulehdusta aiheuttavia (pro-inflamatory) eikosanoideja, kun taas omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä (pro-resolving mediators). Kun niiden välillä valitsee hyvä tasapaino (homeostaasi), säilyy ihminen terveenä.

Yllä kaavakuvassa esitetyn biokemian ymmärtäminen on välttämätöntä, jotta kroonisia sairauksia voidaan ehkäistä ennalta onnistuneesti. Valitettavasti lääkäreiden koulutus on keskittynyt liiaksi lääkehoitoon, mikä ei ehkäise sairauksia (ei pureudu niiden todellisiin syytekijöihin), vaan hoitaa ja lievittää jo syntyneitä vaurioita. Tuoreen tutkimuksen mukaan lääketieteen opiskelijoiden tietämys ravitsemuksesta on kovin puutteellista ja sama koskee valmiita lääkäreitä. Harva tuntee esimerkiksi omega-3-indeksiä ja osaa mittauttaa sen. Tietämättömyyteen on vaikuttanut suuresti myös Suomen lääkärilehden, Duodecimin, ravitsemuseliitin ja valtamedian toimittajien vuosikymmeniä jatkunut kielteinen ja vähättelevä suhtautuminen ravintolisiin.

Katsauksen kirjoittajat edustavat näitä tutkimuslaitoksia:

1. Department of Neurology and The Evelyn F. McKnight Brain Institute, University of Miami Miller School of Medicine, Miami, FL 33136, USA. marialaura.simonetto@yahoo.com.

2. Diabetes Research Institute (DRI) and Clinical Cell Transplant Program, University of Miami Miller School of Medicine, Miami, FL 33136, USA. marcoinfante.md@gmail.com.

3. Department of Systems Medicine, University of Rome "Tor Vergata", 00133 Rome, Italy. marcoinfante.md@gmail.com.

4. Department of Neurology and The Evelyn F. McKnight Brain Institute, University of Miami Miller School of Medicine, Miami, FL 33136, USA. rsacco@med.miami.edu.

5. Department of Neurology and The Evelyn F. McKnight Brain Institute, University of Miami Miller School of Medicine, Miami, FL 33136, USA. trundek@med.miami.edu.

6. Department of Neurology and The Evelyn F. McKnight Brain Institute, University of Miami Miller School of Medicine, Miami, FL 33136, USA. ddellamorte@med.miami.edu.

7. Department of Systems Medicine, University of Rome "Tor Vergata", 00133 Rome, Italy. ddellamorte@med.miami.edu.

8. San Raffaele Roma Open University, 00166 Rome, Italy. ddellamorte@med.miami.edu.

Simonetto M, Infante M, Sacco RL, et al. A Novel Anti-Inflammatory Role of Omega-3 PUFAs in Prevention and Treatment of Atherosclerosis and Vascular Cognitive Impairment and Dementia. Review. Nutrients. 2019 Sep 23;11(10). pii: E2279. doi: 10.3390/nu11102279. Free Article

Amerikkalaiset ja australialaiset sydänlääkärit selostavat katsauksessaan uusia kliinisiä kalaöljytutkimuksia ja esittävät alla olevassa kaaviossa, kuinka kalaöljyn omega-3-rasvahapot suojaavat sydäntä ja verisuonia (Nelson ym. 2019).

Omega-3 ja valtimotaudit
Omega-3-rasvahapot suurentavat EPAn ja DHA:n pitoisuuksia veressä ja muissa kudoksissa. Siten ne alentavat kohonneita triglyseridipitoisuuksia, ehkäisevät sydämen rytmihäiriöitä, stabiloivat solukalvoja, parantavat endoteelin toimintoja, vähentävät tulehdusta ja hapetusstressiä sekä veritulpan muodostusta ja estävät valtimopaakkujen repeämistä.
Nelson AJ, Mirzaee S, Nicholls SJ. High‑Dose Omega‑3 Fatty Acids in Cardiovascular Prevention: Finally Living Up to Their Potential? American Journal of Cardiovascular Drugs. 2019 https://doi.org/10.1007/s40256-019-00363-3