Eliittiurheilijoiden suun terveys yllättävän huono

Suun terveydellä on tärkeä merkitys urheilijan kokonaisterveydelle ja suorituskyvylle. Huippu-urheilijoiden suu- ja hammasterveys on yllättävän huonolla tolalla, ilmenee 352 olympiaurheilijan tutkimuksista. Joka toisella heistä oli hoitamaton hampaiden ja/tai suun sairaus, joka heikensi yleisterveyttä ja urheilusuoritusta. Syynä ovat urheilijoiden nauttimat energiajuomat, -geelit ja -patukat, sanovat hammaslääkärit.

College London -yliopiston hammaslääkärit tutkivat 352 ammattilaisolympiaurheilijan hammas- ja suuterveyttä kesäkuun 2015 ja syyskuun 2016 välisenä aikana. Urheilijoiden keski-ikä oli 25 vuotta (hajonta 18–39 v), ja kaksi kolmasosaa heistä oli miehiä. Urheilijat edustivat monia eri kilpailulajeja: pyöräilyä, uintia, rugbya, jalkapalloa, purjehdusta ja yleisurheilua.

Tutkituista 323 (94 %) ilmoitti harjaavansa hampaansa kaksi kertaa päivässä, 44 % ilmoitti puhdistavansa hammasvälit säännöllisesti ja 136 (40 %) sanoi käyneensä hammaslääkärissä tutkimusta edeltävän kuuden kuukauden aikana. Urheilijat siis hoitivat suuhygieniaansa paljon paremmin kuin väestö keskimäärin. Urheilijat eivät myöskään tupakoineet.

Reilu neljännes osallistujista (28 %) kertoi syövänsä säännöllisesti ruokia ja välipaloja, jotka sisälsivät runsaasti sokereita. Urheiluravinteiden, etenkin -juomien käyttö oli yleistä: 288 (80 %) ilmoitti nauttivansa niitä useasti harjoituskautena ja kilpailujen aikana, 87 % joi urheilujuomia, 59 % söi energiapatukoita, ja 70 % energiageelejä. Urheilijat kokivat ravintolisät hyödyllisiksi, ja he uskoivat huolehtivansa hyvin hampaistaan ja suunsa terveydestä (Gallagher ym. 2019).

Tutkijoiden ja urheilijoiden hämmästykseksi lähes puolella (49,1 prosentilla) oli hoitamatonta kariesta (hammasmätää) ja plakkia. Suurella osalla tutkituista todettiin hammaslääkärin tarkastuksessa ien- ja hampaiden juurikalvon eli kiinnityskudoksen tulehdusta (parodontiittia). Siinä ikenet vetäytyvät ja hampaat tulevat pitkiksi ja esille. Huono suuhygienia heikentää urheilusuorituksia, osoittivat tutkimuksen tehneet hammaslääkärit viime vuonna samoilla urheilijoilla (Gallagher ym. 2018). Urheilijoilla on tapana syödä paljon hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat elimistössä kroonista matala-asteista tulehdusta ja heikentävät suuhygieniaa. Monet urheilijoiden suosimat energiajuomat ovat happamia, ja ne kuluttavat hammskiillettä, muistuttaa professori Needleman.

Urheilulajeissa, kuten juoksu ja pyöräily, joissa suun kautta virtaa paljon ilmaa, suun limakalvot kuivuvat niin paljon, että hampaat menettävät suojaavan sylkikerroksensa, mikä selittää nyt tehtyjä löydöksiä, sanoo professori Needleman. Hän tulkitsee havaintojen selittävän eliittiurheilijoiden suorituskyvyn yllättävää heikkenemisiä harjoitus- ja kilpailukauden aikana sekä sairastumisia ja elämänlaadun heikkenemistä.

Kuultuaan tulokset urheilijat ilmoittivat olevansa halukkaita parantamaan suunsa terveyttä mm. vähentämällä urheilujuomien käyttöä, lisäämällä fluorihammastahnan käyttöä ja hammaslääkärillä käyntejään, kertoi tutkimusta johtanut tohtori Julie Gallagher. Hän huomauttaa, että koska monet tiedoista saatiin kyselylomakkeilla, niiden antamiin tuloksiin sisältyy epävarmuutta.

Sport drinks and energy bars blaimed for poor athelete oral health, study finds. Nutraingredients.com. 28.8.2019

Gallagher J, Ashley P, Petrie A, Needleman I. Oral health-related behaviours reported by elite and professional athletes. British Dental Journal. 2019; 227, 276–280 Published Aug 23 Abstract

Gallagher, Ashley P, Petrie A, et al. Oral health and performance impacts in elite and professional athletes. Community dentistry and oral epidemiology. 2018 June 25 https://doi.org/10.1111/cdoe.12392

Tohtori Tolosen kommentti

Monet ravintolisät, kuten A-, B-, C-, D- ja E-vitamiinit, berberiini, karotenoidit, ubikinoni, kalkki, magnesium, rauta, sinkki, kalium, kupari, mangaani, melatoniini, seleeni sekä kalaöljyn omega-3-rasvahapot, etenkin E-EPA, ehkäisevät ja hoitavat parodontiittia, ilmenee hammaslääkäreiden julkaisemista tutkimuksista ja kirjallisuuskatsauksista. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot tappavat hammasmätää ja parodontiittia aiheuttavia mikrobeja (bakteereja ja sieniä).

Parodontiitti lisää tunnetusti muiden kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien riskiä, joten parodontiittia kannattaa ehdottomasti ehkäistä ja hoitaa hyvän suuhygienian lisäksi myös edellä mainituilla ravintolisillä (Petruhanko ym. 2018).

Petrushanko TO, Popovych IY, Bojchenko OM. The special features of comprehensive treatment of patients with generalized parodontitis in the background of coronary heart disease. Wiad Lek. 2018;71(5):954-959.