AHA: Kalaöljy ja kohonneet seerumin triglyseridit

Väkevöidyn kalaöljy käyttö sydämen suojana on nyt valtavan kiinnostuksen kohteena kardiologiassa. Sydänlääkärit ovat tutkineet ja tutkivat edelleen, kuinka väkevöidyn kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA ( >3 g/vrk) alentavat kohonneita triglyseridejä, joita pidetään sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin riskitekijöinä. Niihin kolesterolilääkkeet (statiinit) eivät tehoa. Sitä vastoin väkevöity kalaöljy alentaa triglyseridejä yksin tai yhdessä statiinien kanssa tehokkaasti ja turvallisesti, kirjoittaa Yhdysvaltain Sydänliiton asiantuntijaraati Circulation-tiedelehdessä. Kohonneet triglyseridit ovat sydäntaudin riskitekijöitä. Väkevöity kalaöljy pienentää niitä ja ehkäisee ja jarruttaa myös sydämen vajaatoimintaa.

Lievästi kohonneet serumin triglyseridit (2,29–5,63 mg/ml) ovat yleisiä verrattuna suurempin pitoisuuksiin. Siksi sydänlääkärit ovat tutkineet, kuinka näitä kohtuullisesti kohonneita lukemia voitaisiin alentaa väkevöidyllä kalaöljyillä, etenkin lihavilla ihmisillä ja diabeetikoilla, joilla on suurentunut sydäntaudin ja -kuoleman riski. Vuonna 2002 Yhdysvaltain Sydänliitto (American Heart Association, AHA) suositteli kalaöljyn omega-3-rasvahappoja EPA ja DHA 2–4 gramman päiväannoksina suuresti kohonneiden triglyseridien alentamiseen. Vuoden 2002 jälkeen Yhdysvaltain lääkevirasto FDA hyväksyi väkevöidyille kalaöljyvalmisteille (E-EPAlle) käyttöindikaation hyvin korkeiden triglyseridipitoisuuksien alentamiseen, ja lääkärit ovatkin määränneet niitä runsaasti.

Nyt AHAn neuvoa antava elin suosittelee EPA- ja DHA-rasvahappoja yhteensä yli 3 grammaa päivässä lievästikin kohonneiden  triglyserdien alentamiseen. Tutkimusten mukaan ne alenevat näillä valmisteilla ≥30 %, joskin samalla LDL-kolesterolin pitoisuus saattaa suurentua. Sitä vastoin E-EPA alentaa hyvin triglyseridejä ilman, että LDL lisääntyy. Kalaöljyjä voidaan antaa yksinään tai yhdessä statiinien kanssa. Pelkkää E-EPAa annettaessa (4 g/vrk) valtimonkovettumataudista johtuva sydäntautiriski väheni 25 % 5-vuotisessa kliinisessä REDUCE-IT-tutkimuksessa (Reduction of Cardiovascular Events With EPA Intervention Trial). Uusi tutkimus kohonneiden triglyseridien alentamiseksi kalaöljyllä on käynnissä ja sen arvioidaan valmistuvan vuonna 2020.

Triglyseridit ja kalaöljyt

Kaavakuva osoittaa, kuinka monta prosenttia seerumin hyvin korkeat (VHTG) ja vähemmän suurentuneet (HTG) trilyderidilumeta alenevat eri väkevöidyillä kalaöljyillä (n3FAA), kun päiväannos on 4 grammaa. O3AEE = E-EPA + E-DHA, O3CA = omega-3-karboksyylihappo, IPE = pelkkä E-EPA. Kuvasta ilmenee hyvin, ettei pelkkä E-EPA suurenna "pahaa" LDL-kolesterolia vaan vähentää sitä.

AHAn asiantunijaraati päättelee, että >3 g/vrk pelkkkää E-EPAa tai E-EPA + E-DHA-yhdistelmää on tehokas ja turvallinen keino alentaa kohonneita triglyseridejä joko monoterapiana tai lääkityksen lisänä ja vähentää siten sydäntautin ja -kuoleman riskiä. Raati suosittelee, että triglyseridien alentaminen aloitetaan kalaöljyllä jo ennen lääkehoidon aloitamista. Väkevöidyt kalaöljyvalmisteet eivät aiheuta reaktioita kalalle allergisille ihmisille (näissä kalaöljyiss kun ei ole kalaproteiineja). Tämä on painava puheenvuoro, joka jokaisen lääkärin ja muun terveydenhuollon ammattilaisen sekä sydänpotilaan tulisi lukea.

Brigham and Women's Hospital Heart & Vascular Center and Harvard Medical Schoolin sydänlääkärit kirjoittavat samasta aiheesta Current Opivion in Cardiology -lehdessä, jossa he ylistävät E-EPAa (Patet ym. 2019).

Skulas-Ray AC, Wilson PWF, Harris WS, Brinton EA, Kris-Etherton PM, Richter CK, Jacobson TA, Engler MB, Miller M, Robinson JG, Blum CB, Rodriguez-Leyva D, de Ferranti SD, Welty FK; on behalf of the American Heart Association Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology. Omega-3 fatty acids for the management of hypertriglyceridemia: a science advisory from the American Heart Association. Circularion 2019 Aug ;140:00–00. DOI: 10.1161/CIR.0000000000000709 Proof Free Full Text pdf.
Patel PN, Patel SM, Bhatt DL. Cardiovascular risk reduction with icosapent ethyl. Current Opinion in Cardiology. 2019 Aug 28. doi: 10.1097/HCO.0000000000000678.

Päivitys 2.11.2019

Amerikan Lääkärilehti JAMA kirjoitti 11.9.2019 väkevöityjen farmaseuttisten omega-3-rasvahappojen merkityksestä kohonneiden triglyseridien alentamisessa ja sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa."Prescription Omega-3" tarkoittaa väkevöityjä kalaöljyvalmisteita, esim. E-EPAa, jotka ovat USA:ssa reseptilääkkeitä (EU:ssa ravintolisiä). Tohtori Harris selvittää, miksi E-EPA antoi REDUCE-IT-tutkimuksessa niin loistavat tulokset (Harris 2019).
Prescription Omega-3s, Stroke Rehab, and Statins After Age 75. JAMA 11.9.2019

Harris WS. Understanding why REDUCE-IT was positive - Mechanistic overview of eicosapentaenoic acid. Review.
Progress in Cardiovascular Diseases. 2019 Oct 27. pii: S0033-0620(19)30133-1. doi: 10.1016/j.pcad.2019.10.008.