Meta-analyysi: EPA-kalaöljy auttaa masennuksessa

Masennus on suomalaisten kansantauti, jota sairastaa jo viidesosa opiskelijoistakin. Julkisuudessa käydään vilkasta keskustelua, jossa valitetaan, ettei terapiaan pääse ajoissa. Samalla ummistetaan silmät päteviltä kliinisiltä tutkimuksilta, joiden mukaan masennusta voidaan ehkäistä ja hoitaa kalaöljyllä. Kuitenkaan millä tahansa kalaöljyllä, vaan siinä pitää olla EPA-rasvahappoa vähintään 60 %, mielellään 90 %, vahvistaa uusi koontitutkimus eli meta-analyysi. Se tukee vuonna 2016 julkaistua 13 erillistutkimuksen yhteenvetoa ja vetää kalaöljyn vähättelijöiltä maton jalkojen alta. Tiede on puhunut! Tämä meta-analyysi oli vuoden 2019 luetuimpia terveysuutisia Nutraingredients.comissa.

Kalaöljyn masennusta parantava vaikutus osoitettiin tieteellisesti psykiatrien ammattilehdessä ensimmäisen kerran vuonna 1999 New Yorkin yliopiston psykiatrian professori Andrew Stollin johdolla. Sen jälkeen monet kliiniset tutkimukset ovat vahvistaneet asian. Siitä huolimatta suomalaiset psykiatrit ja muut lääkärit sekä potilasyhdistykset (mm. Suomen Mielenterveysseura ja Suomen Mielenterveyden keskusliitto) ovat vaienneet tyystin tästä edullisesta, tehokkaasta ja turvallisesta hoitokeinosta ja suosineet synteettisiä mielialalääkkeitä ja kallista psykoterapiaa.

[Poikkeus vahvistaa säännön: Psykiatri Mauno Rauramo suosittelee masentuneille E-EPAa ja muita ravintolisiä. Hän ehdotti Duodecimille jo vuonna 2009, että kalaöljy tulisi lisätä masennuksen käypä hoito -suositukseen, mutta näin ei ole tapahtunut.]

Vuonna 2016 arvostetun Nature-kustantamon Translational Psychiatry -lehti julkaisi 13 erillistutkimuksen koontitutkimuksen, jonka mukaan nimenomaan runsaasti EPAa sisältävä kalaöljy parantaa masentuneisuutta. Näihin tutkimuksiin oli osallistunut 1 233 aikuista, joilla kaikilla oli diagnoosina vakava masennus. Puolet heistä sai lääkityksen lisänä kalaöljyä, puolet lumetta. Hollantilainen psykiatri Roel J. T. Mocking johti työryhmää, joka päätyi suosittelemaan kalaöljyn EPA-rasvahappoa masennuksen täydentävään hoitoon. 

Tutkimuksia on tullut lisää, ja nyt kanadalaiset ja kiinalaiset psykiatrit ovat koonneet yhteen 20.12.2017 mennessä kalaöljyllä tehdyt tutkimukset masennuksen hoidossa ja vahvistaneet Mockingin työryhmän tulokset. Tehoa löytyy, kunhan masentunut potilas nauttii päivittäin joko puhdasta EPAa tai runsaasti (yli 60 %) EPAa sisältävää kalaöljyä. Mitä enemmän valmisteessa on EPAa, sitä parempi on sen teho. Tutkijat korostavat, että kalaöljyn sisältämillä rasvahapoilla, EPAlla ja DHA:lla, on elimistössä erilaiset vaikutukset ja vain EPA on antidepressiivinen. Elimistössä EPA muuntuu osittain DHA:ksi, mutta reaktio ei kulje toisin päin: DHA:sta ei synny EPAa. EPA-pitoinen kalaöljy sopii käytettäväksi joko yksinään (monoterapiana) tai yhdessä mielialalääkkeiden kanssa, toteavat psykiatrit.

Näin meta-analyysi tehtiin:

Yli 200 tieteellisestä julkaisusta lopulliseen analyysiin kelpuutettiin 26 pätevää tutkimusta, joihin oli osallistunut 2 160 potilasta. Heistä 1 089 sai kalaöljyä ja 1 071 lumetta. Tutkimukset oli julkaistu ennen 20.12.2017.

Meta-analyysin kulkukaavio

Meta-analyysin kulkukaavio. Lopulliseen analyysiin kelpuutettiin 26 kliinistä kaksoissokkotutkimusta, joihin oli osallistunut 2 160 masentunutta potilasta. EPA-painotteinen (yli 60 %) kalaöljy osoittautui tehokkaaksi ja turvalliseksi.

Lumehoitoon verrattuna kalaöljy vähensi masennusoireita tilastollisesti merkitsevästi (P = 0.004). Väkevöity EPA-kalaöljy oli tehokkainta (P = 0.003). Puhdas DHA ja DHA-painotteiset valmisteet olivat tehottomia masennuksen hoidossa. Tutkimuksissa annettu EPAn päiväannos vaihteli 180 mg:n ja 4 000 mg:n välillä. EPA läpäisee hyvin aivoveriesteen ja pääsee siis verenkierron mukana aivoihin, jossa se ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta, jonka merkkiaineita ovat TNF-α, tietyt interleukiinit (IL-1β,  IL-2 ja IL-6). [Niihin eivät erilaiset terapiaistunnot auta!]

Nyt tarkkana, kuluttaja!

Myynnissä on rasvahappokoostumukseltaan monenlaisia kalaöljyä. Useimmissa on aivan liian vähän antidepressiivistä EPA-rasvahappoa. Peruskalaöljyissä on vain 30 % omega-3-rasvahappoja (EPA, DHA ja DPA). Peruskalaöljyn omega-3:sta EPAa on vain 21 %, ja niissä on paljon tyydytettyjä ja muita turhia ja tehottomia rasvoja (ks kuvio alla). Vahvin suomalainen E-EPA sisältää 90 % EPAa. [Verkostokaupan puhelinmyyjä soitti äskettäin ystävälleni kaupitellen peruskalaöljyä E-EPAna ja harhautti hänet ostamaan peruskalaölyä.]

Kalaöljyjen koostumuksia

Kuvio näyttää eri kalaöljyvailmisteiden rasvahappokoostumuksia.

Alla oleva kuvio kertoo peruskalaöljyn ja E-EPA eron.

Peruskalaöljy ja E-EPA

Kuvio. Peruskalaöljyssä on vain 30 % omega-3-rasvahappoja (EPA + DHA), loput 70 % ovat muita (turhia ja jopa haitallisia) rasvahappoja. E-EPAa saa Suomessa jopa 90-prosenttiseksi väkevöityinä kapseleina. E-EPA antaa hyvän hoitovasteen pienellä päiväannoksella. Masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa E-EPA on aivan omaa luokkaansa, sillä EPA on ainoa antidepressiivinen omega-3-rasvahappo, osoittaa kaksi uutta meta-analyysia.

Sen jälkeen kun tämän meta-analyysin tietojen keruu päättyi (20.12.2017), on julkaistu lisää positiivisia tutkimuksia aiheesta, muun muassa TÄMÄ (Yang ym 2019). Senkin mukaan EPA-rasvahappo – josta syntyy elimistössä endokannabinoideja (EPEAa) – on tehokkaampaa masennuksen hoidossa kuin kalaöljy, jossa on sekä EPAa että DHA:ta. Myös uusi japanilainen tutkimus vahvistaa, että psykoterapian lisänä annettu kalaöljy parantaa työntekijöiden lievää masennusta. Potilaille annettiin 12 viikon ajan päivittäin 15 kpl 300 mg:n kalaöljykapseleita, joista he saivat 500 mg DHA:ta ja 1 000 mg EPAa. Masennusta arvioitiin Beck Depression Inventory®-II (BDI-II) -arviointiasteikolla (Tayama ym. 2019).

Hollantilaiset, englantilaiset ja australialaiset tutkijat suosittelevat kirjallisuuskatsauksessaan kalaöljyä mielenterveysongelmiin (van der Birgh ym. 2019). Katsauksessa analysoitiin 35 tutkimusta, joihin oli osallistunut 3 836 potilasta. Katsauksen julkaisi arvostettu tiedelehti Nutritional Neuroscience, jota luulisi suomalaistenkin psykiatrien, muiden lääkäreiden ja ravitsemuseliitin lukevan.

Sveitsissä tehdään parhaillaan laajaa valtion rahoittamaa tutkimusta lasten masennuksen hoidosta EPA-kalaöljyllä (Häberling) ym. 2019.

Liao Y, Xie B, Zhang H, et al. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Review. Translational Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190. doi: 10.1038/s41398-019-0515-5. Free Full Text (56 kirjallisuusviitettä)
Yang B, Lin L, Bazinet RP, Chien YC, Chang JP, Satyanarayanan SK, Su H, Su KP. Clinical Efficacy and Biological Regulations of ω-3 PUFA-Derived Endocannabinoids in Major Depressive Disorder. Psychotherapy and Psychosomatics. 2019 Jul 3:1-10. doi: 10.1159/000501158.
Tayama J, Ogawa S, Nakaya N, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and psychological intervention for workers with mild to moderate depression: A double-blind randomized controlled trial. Journal of Affective Disorders. 2019 Feb 15;245:364-370. doi: 10.1016/j.jad.2018.11.039.
Mocking RJT, Harmsen I, Assies J, et al. Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder. Translational Psychiatry (2016) 6, e756; doi:10.1038/tp.2016.29 Free Full Text

van der Burg KP, Cribb L, Firth J, Karmacoska D, Sarris J. Nutrient and genetic biomarkers of nutraceutical treatment response in mood and psychotic disorders: a systematic review. Nutritional Neuroscience. 2019 Aug 9:1-17. doi: 10.1080/1028415X.2019.1625222.

Häberling I, Berger G, Schmeck K, Held U, Walitza S. Omega-3 Fatty Acids as a Treatment for Pediatric Depression. A Phase III, 36 Weeks, Multi-Center, Double-Blind, Placebo-Controlled Randomized Superiority Study. Front Psychiatry. 2019;10:863. Study protocol article. Free Access