Sinkki parantaa diabeetikon sokeritasapainoa

Sinkin nauttiminen ravintolisänä parantaa diabeetikkojen ja taudin riskissä olevien henkilöiden paasto- ja aterianjälkeistä sokeritasapainoa ja vähentää insuliiniresistenssiä, hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta. Sinkkiä voidaan ja kannattaa käyttää hyväksi tyypin 2 diabeteksen sekä raskausdiabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa, osoittavat uudet tutkimukset. 

Aloin 35 vuotta sitten antaa diabeetikkopotilailleni sinkkiä muiden ravintolisien kanssa. Tulokset olivat erinomaisia: Paasto- ja aterianjälkeinen verensokeripitoisuus ja "pitkä sokeri" (HbA1c) vähenivät, samoin kuin insuliiniresistenssi. Totesin silloin verikokeessa diabeetikoilla usein sinkin vajeen, joka oli luontevaa korjata sinkkivalmisteella. Aivan kuten raudan puute voidaan korjata antamalla rautatabletteja. Kirjoitin jo kymmenen vuotta sitten yhdessä kollega Pentti Raasteen kanssa sinkin eduista diabeetikoille Hyvän diabeteshoidon oppaassa. Monissa tutkimuksissa on myös havaittu, että diabeetikkojen veren tulehduksen merkkiaineet IL-6, TNF-α ja C-reaktiivinen proteiini (hs-CRP) ovat koholla. Se merkitsee sitä, että diabeetikon elimistössä myllertää krooninen matala-asteinen tulehdus, jota sinkki ja monet muut ravintolisät vaimentavat.

Uusi 14 maassa julkaistu 36 tutkimusta ja 1 700 potilasta käsittävä koontitutkimus (meta-analyysi) vahvistaa nämä yksityispotilaitteni erinomaiset hoitokokemukset: Koontitutkimuksessa analysoitiin kolmesta tietokannassa (PubMed,  Embase ja Cochrane) julkaistut kaksoissokkotutkimukset, joissa oli verrattu sinkin antoa lumeeseen diabeetikoilla. Tulosten mukaan sinkkilisä parantaa merkittävästi tyypin 2 diabeetikkojen sokeritasapainoa ja insuliiniresistenssiä lumetta saaneisiin verrokkeihin nähden. Alla oleva kaavio kertoo, kuinka meta-anayysi tehtiin.

Meta-alalyysin kulkukaavio

Meta-analyysiin kelpuutetiin 1 497 artikkelista 36 huolellisesti tehtyä kaksoissokkotutkimusta, joihin oli osallistunut 1 700 potilasta. Heistä puolet oli saanut ravintolisänä sinkkiä ja puolet (verrokit) lumetta.

Sinkkilisä paransi tilastollisesti merkitsevästi tyypin 2 diabeetikkojen paastoverensokeria, aterianjälkeistä verensokeria, paastoinsuliinia, sokeroitunutta hemoglobiinia eli "pitkää sokeria" (HbA1C) ja vähensi C-reaktiivista proteiinia (CRP), joka kuvastaa kroonista matala-asteista tulehdusta.

Sinkin nauttiminen ravintolisänä parantaa myös raskausdiabeteksessä paastoverensokeria, insuliiniherkkyyttä ja insuliiniherkkyyssindeksiä (Quicki), osoittaa 263 potilasta käcsittänyt koontitutkimus (Li 2019).

Tulokset puoltavat sinkin käyttöä diabeetikkojen ravintolisänä. Tulokset kumoavat Suomessakin julkisuudessa esitettyjä virheellisiä väitteitä, joiden mukaan ravintolisien käyttö olisi muka "uskomushoitoa".

Wang X, Wu W, Zheng W et al. Zinc supplementation improves glycemic control for diabetes prevention and management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition 2019 July; 110 (1), 76–90, doi.org/10.1093/ajcn/nqz041 Free Full Text (82 kirjallisuusviitettä)
Li X. The influence of zinc supplementation on metabolic status in gestational diabetes: a meta-analysis of randomized controlled studies. Journal of Maternal, Fetal and Neonatal Medicine. 2019 Aug 22:1-171. doi: 10.1080/14767058.2019.1659769.

Tohtori Tolosen kommentti

Sinkki ehkäisee monia virusinfektioita (Read ym. 2019), mikä on erittäin tärkeää erityisesti diabeetikoille ja ikääntyville

Suosittelen diabeetikoille ja ikääntyville sinkkiä (15 mg) sisältävää karnosiinia. Niillä on erinomainen yhteis- ja vuorovaikutus, joka antaa enemmän tehoa kuin kumpikaan aine yksinään. Tällainen valmiste sopii mainiosti itsehoidoksi täydentämään diabeteksen muuta hoitoa. Diabeetikko hyötyy toki myös vhh-ruokavaliosta ja muistakin ravintolisistä (berberiinistä, E-EPAsta, magnesiumista, ubikinonista jne.), joista voi lukea TÄSTÄ,

Read SA, Obeid S, Ahlenstiel C, Ahlenstiel G. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Advances in Nutrition. 2019 Jul 1;10(4):696-710. doi: 10.1093/advances/nmz013.hera.2019.06.002.