Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat hyviä antioksidantteja ja stimuloivat Q10:n synteesiä

British Medical Journalissa käsitellään laajasti kalaöljyjen terveysvaikutuksia. Omega-3-rasvahappoja suositellaan nyt virallisessakin lääketieteessä lähes kaikkien tautien ennaltaehkäisyyn ja täydentävään hoitoon.

Kommentoidessaan BMJ:ssä 3.1.2004 julkaistua laajaa kalaöljyartikkelia, italialainen veri-, suolisto- ja aineenvaihduntatautien erikoislääkäri Sergio Stagnaro esittää uusia kinnostavia havaintoja. Hänen mukaansa ennestään tiedetään, että kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahapoilla on seuraavia biologisia vaikutuksia:

rytmihäiriön ehkäisy
veritulpan ehkäisy
tulehduksen ehkäisy
verisuonen sisäseinämän (endoteelin) toiminnan parantaminen
verenpaineen alentaminen
triglyseridien alentaminen.

Näistä seikoista kaikki ovat yhtä mieltä. Sitä vastoin vähemmälle huomiolle on jäänyt se tosiasia, että omega-3-rasvahapot myös

tuhoavat vapaita radikaaleja ja ehkäisevät hapetusstressiä
stimuloivat ubikinonin eli koentsyymi Q10:n tuotantoa maksassa
tehostavat Q10:n toimintaa elimistössä.

Viimeksi luetellut omega-3-rasvahappojen vaikutukset ovat Stagnaron mielestä kaikkein tärkeimpiä ja ne selittävät suurimman osan omega-3-rasvahappojen ennaltaehkäisevistä ja tautien ennustetta parantavista vaikutuksista – muun muassa sydäninfarktissa ja sepelvaltimotaudissa.

Stagnaro S. Omega-3 are potent free radical scavengers, and stimulate both mitochondrium Q10 Circle and Co Q10 Synthesis. BMJ 14.2.2004

Välttämättömät rasvahapot