Karnosiini ehkäisee ilman pienhiukkasten sydänhaittoja

Liikenteen ja teollisuuden pakokaasut, tupakointi ja savusaunan lämmitys tuottavat hengitysilmaan pienhiukkasia, jotka voivat vaarantaa terveyden. Erityisessä vaarassa ovat astmaatikot, sydänpotilaat ja muut pitkäaikaisesti sairaat henkilöt. Vaarallisimman hiukkasryhmän koko on 0,1-2,5 mikrometriä (PM2,5). Amerikkalaisen Louisvillen yliopiston hiiritutkimus vahvistaa, että karnosiini ehkäisee näiden haitallisimpien pienhiukkasten haittoja luuytimessä, sydämessä ja verisuonissa.

Tutkijat altistivat hiiriä joko puhtaalle suodatetulle tai pienhiukkasia sisältävälle ilmalle ja juottivat niille joko tavallista vettä (verrokit) tai karnosiinia sisältävää vettä. Pienhiukkasaltistus aiheutti verrokeille luuytimen ja hematopoeettisten (verisoluja muodostavien) kantasolujen puutosta sekä valtimoiden sisäseinämän endoteelisolujen esisolujen muutoksia. Karnosiinia sisältävän veden juominen sitä vastoin ehkäisi kaikki nämä muutokset.

Johtopäätökset: Altistuminen PM2,5-pienhiukkaisille aiheuttaa pysyvän muutoksen luuytimen sekä hemotopeettisissa kantasoluissa ja lisäksi endoteeliprogenitorisoluissa (esisoluissa), mikä johtaa endoteelin ja immuunijärjestelmän toimintahäiriöön.

Karnosiinisupplementaatio ehkäisee kaikkia näitä pienhiukkasten aiheuttamia haittoja ja suojaa siten sydäntä ja verenkiertojärjestelmää, päättelevät tutkijat. He uskovat, että johtopäätöksiä voidaan soveltaa myös ihmisten sydän- ja verisuoniterveyteen.

Abplanalp W, Haberzettl P, Bhatnagar A, Conklin DJ, O'Toole TE. Carnosine Supplementation Mitigates the Deleterious Effects of Particulate Matter Exposure in Mice. Journal of American Heart Associacion. 2019 Jul 2;8(13):e013041. doi: 10.1161/JAHA.119.013041. Epub 2019 Jun 25. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Kaikkien kroonisesti sairaiden ja ikääntyvien ihmisten kannattaa käyttää karnosiinia säännöllisesti ravintolisänä. Se antaa energiaa ja ehkäisee ja jarruttaa pitkäaikaissairauksia ja vanhenemismuutoksia. Sopiva ja turvallinen päiväannos on 600-1800 mg.

Karnosiinilla ei ole sivuvaikutuksia, kirjoittavat saksalaiset neurokirurgit, jotka ovat tutkineet paljon karnosiinia pahanlaatuisen aivokasvaimen, glioblastooman hoidossa (Oppermann ym. 2019).

Oppermann H, Faust H, Yamanishi U, Meixensberger J, Gaunitz F. Carnosine inhibits glioblastoma growth independent from PI3K/Akt/mTOR signaling. PLoS One. 2019 Jun 27;14(6):e0218972. doi: 10.1371/journal.pone.0218972. eCollection 2019. Free Full Text