E-EPA tunnetaan sydänterveyden edistäjänä Australiassakin

Australialaisen Queenslandin yliopiston farmakologian apulaisprofessori Sheila A. Doggrell kirjoittaa farmakologien ammattilehdessä E-EPAsta seerumin kohonneiden triglyseridien alentajana ja sydänterveyden edistäjänä. Artikkeli tekee E-EPAa tunnetuksi Australiassa. Kardiologien ammattilehdissä ilmestyy nyt jatkuvasti REDCE-IT-tutkimusta selostavia uusia kirjoituksia, joissa pyritään selostamaan kalaöljyn muitakin biologisia vaikutuksia sydänterveydessä kuin triglyseridien alentamista. E-EPA suojaa sydäntä paremmin kuin yksikään lääke!

Artikkelin sanoma pähkinänkuoressa

  • Sydänkohtaukset ja aivohalvaukset ovat edelleen johtavia kuolinsyitä kaikkialla maailmassa, huolimatta laajasta kolesterolia alentavasta statiinilääkityksestä.

  • Kohonneet seerumin triglyseridit ovat yleisiä, ja ne lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä. [Statiinit eivät vaikuta siihen.]

  • Puhdistettu ja väkevöity kalaöljyn EPA-rasvahappo alentaa tehokkaasti kohonneita triglyseridejä, ilman että LDL-kolesterolin pitoisuus veressä suurenee, kuten tapahtuu DHA:ta sisältäviä kalaöljyjä nautittaessa.

  • Kliinisissä tutkimuksissa E-EPA on alentanut kohonneita triglyseridejä sekä sydän- ja verisuonitapahtumia (sydäninfarkteja ja aivohalvauksia).

  • Lisää tutkimusta kaivataan sen seikan selvittämiseksi, kuinka E-EPAa tulisi käyttää potilaiden käytännön hoidossa.

Seerumin kohonneet triglyseridit ovat väestössä yleinen ilmiö, joka lisää merkittävästi sydänkohtauksia ja aivohalvauksia, kirjoittaa farmakologiasta luennoiva Sheila A. Doggrell. Tavallinen kalaöljy alentaa triglyseridejä, mutta suurentaa samalla "pahaa" LDL-kolesterolia, joka voi vaikuttaa haitallisesti sydänterveyteen, hän sanoo. Sitä vastoin EPA, joka on yksi kalaöljyn 50 omega-3-rasvahaposta – jota myydään sellaisenaan puhdistettuna ja väkevöitynä – alentaa triglyseridejä ilman että LDL-pitoisuus suurentuu. Puhdas E-EPA on reseptilääke Australiassa, Japanissa ja USA:ssa, mutta EU:ssa se on ravintolisä, jota myydään apteekeissa, terveyskaupoissa ja marketeissa.

REDUCE-IT-tutkimus osoitti vakuuttavasti, että puhdas E-EPA (4 g/vrk) vähentää merkitsevästi statiineja syövien sydänpotilaiden sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Doggrell huomauttaa, että asia on näytetty toteen toistaiseksi vain statiineja syövillä henkilöillä. Koska statiinit eivät tehoa triglyserideihin, Doggrell pitää E-EPAn käyttöä lisähoitona aiheellisena. Toisaalta hän toteaa, että vastaavanlainen vaikutus (kuin E-EPAlla) voidaan saada aikaan fibraateilla, jotka myös statiinien lisänä suurentavat "hyvää" HDL-kolesterolia (kuten E-EPAkin). Myös uusi lääkeryhmä PCSK9-estäjät alentavat triglyseridejä ja LDL-kolesterolia yhtä hyvin kuin E-EPA, joten niitäkin voidaan harkita käytettäväksi statiinien lisänä vaihtoehtona E-EPAlle, päättelee Doggrell.

REDUCE-IT-tutkimuksen tulokset olivat mullistavat, sillä E-EPA vähensi sydänkohtauksia ja aivohalvauksia paremmin kuin mikään lääke. Tutkimus on herättänyt valtavaa kiinnostusta ("huge interest") E-EPAa kohtaan veren rasvahäiriöiden korjaajana, etenkin diabeetikoilla, kirjoittavat amerikkalaiset sisätauti- ja sydänlääkärit sekä neurologit uudessa artikkelissaan (Gupta ym. 2019).

Success of Amarin trial could jumpstart further omega-3s reserch, experts say

Doggrell SA. Clinical trials of eicosapentaenoic acid (EPA) prescription products for the treatment of hypertriglyceridemia. Review. Expert Opinions in Pharmacotherapy. 2019 Jul;20(10):1221-1225. doi: 10.1080/14656566.2019.1609942.
Gupta M, Tummala R, Ghosh RK, et al. An update on pharmacotherapies in diabetic dyslipidemia. Review.  Progress in Cardiovascular Diseases. 2019 Aug 20. pii: S0033-0620(19)30105-7. doi: 10.1016/j.pcad.2019.07.006.

Tohtori Tolosen kommentti

Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että tyypin 2 diabeetikoilla kolesterolin alentaminen lääkkein lisää diabeettista neuropatiaa eli hermostovaurioita. E-EPAn ja muiden ravintolisien käyttö sitä vastoin ei aiheuta haittavaikutuksia. Uusi Toronton yliopiston isotooppitutkimus vahvistaa, että EPA:sta syntyy elimistössä DHA:ta, mutta reaktio ei kulje toisin päin (DHA:sta ei synny EPAa).  Tutkimus oli niin painava, että lehti julkaisi siitä pääkirjoituksen. Tämäkin havainto tukee käsitystä, jonka mukaan E-EPA on ainutlaatuisen hyvä kalaöljy mm. sydänpotilaille, diabetikoille, masentuneille ja muile mielenterveyspotilaille.

Uusi korealainen tutkimus vahvistaa, että 4 g/vrk kalaöljyä alentaa tehokkaasti kohonneita trigyseridejä ja VLDL-kolesterolia, mistä hyötyvät eennen muuta diabeetikot. Aineistona oli 215 suuren riskin potilasta (suurin osa diabeetikkoja), joista 105 sai 8 viikkoa atorvastatiinin lisänä omega-3:a ja 110 potilasta pelkkää atrovastatiinia. Alla oleva grafiikka osoittaa omega-3:n erinomaisen tehon.

Omega-3 korjaa veren rasvahäiriöitä

Mustat pylväät osoittavat kuinka omega-3 (4 g/vrk) alensi 8 viikossa triglyseridejä (TG), muita kolesteroleja kuin HDL:ää (Non-HDL-C) ja erityisesti "pahaa" VLDL-kolesterolia. TC= kokonaiskolesteroli. Valkoiset pylväät osoittavat pelkän atorvastatiinin (20 mg/vrk) vaikutuksia. Kalaöljy ei aiheuttanut sivuvaikutuksia.
Lähde: Jun JE, Jeong IK, Yu JM, etal. Efficacy and Safety of Omega-3 Fatty Acids in Patients Treated with Statins for Residual Hypertriglyceridemia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Diabetes and Metabolism Journal. 2019 Jun 20. doi: 10.4093/dmj.2018.0265. Free Full Text

Lue myös R. Preston Masonin (Cardiovascular Division, Department of Medicine, Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, Boston, USA),  Baum ja Scholzin sekä Sheikh ym. artikkelit:

Mason RP. New Insights into Mechanisms of Action for Omega-3 Fatty Acids in Atherothrombotic Cardiovascular Disease. Current Atherosclerosis Reports. 2019; 21(1): 2. Published online 2019 Jan 12. doi: 10.1007/s11883-019-0762-1 Free Full Text
Baum SJ, Scholz KP. Rounding the corner on residual risk: Implications of REDUCE-IT for omega-3 polyunsaturated fatty acids treatment in secondary prevention of atherosclerotic cardiovascular disease. Review. Clinical Cardiology. 2019 Jun 29. doi: 10.1002/clc.23220. Free Full Text
Sheikh O, Vande Hei AG, Battisha A, et al. Cardiovascular, electrophysiologic, and hematologic effects of omega-3 fatty acids beyond reducing hypertriglyceridemia: as it pertains to the recently published REDUCE-IT trial. Review. Cardiovascular Diabetology. 2019 Jun 24;18(1):84. doi: 10.1186/s12933-019-0887-0. Free Full Text pdf