Ubikinoni ehkäisee ja vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 löydettiin naudan sydämesta jo 1950-luvulla, jonka jälkeen sitä on tutkittu valtavasti. Sen laaja-alaiset hyödyt on osoitettu pätevissä tiedelehdissä. Uusi kirjallisuuskatsaus ja meta-analyysi farmakologien ammattilehdessä vahvistaa, että ubikinoni ehkäisee ja vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta, joka on läsnä kaikissa pitkäaikaisissa sairauksissa ja myötävaikuttaa niiden etenemiseen. Nautin itse ja suosittelen muillekin ubikinonia 200-300 mg päivässä.

Ubikinoni (eli koentsyymi Q10, CoQ10 tai pelkkä Q10) on elämälle välttämätön vitamiinien kaltainen fysiologinen yhdiste, oikea supervitamiini, monipuolinen rasvaliukoinen, suosittu, tehokas ja turvallinen ravintolisä. Sillä on valtavasti monipuolisia terveysvaikutuksia, joista ehkä merkittävimpiä on kroonisen matala-asteisen tulehduksen ehkäisy ja vaimennus. Se on osoitettu systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa, joka tehtiin käymällä läpi ubikinonitutkimukset seuraavista tietokannoista: PubMed/Medline, EMBASE, Web of Science, SCOPUS, Cochrane Library databases, Clinical Trials.gov sekä historialliset viitteet joulukuuhun 2018 mennessä.

Katsaus käsitti yhdeksän satunnaistettua kliinistä kaksoissokkotutkimusta, joihin oli osallistunut 509 potilasta. Heistä 269 oli saanut ubikinonia ja 240 lumetta (verrokit). Ubikinonin päiväannokset olivat olleet 50–500 mg ja vaikutusjaksot 8–12 viikkoa. Ubikinonia saaneiden potilaiden tulehdussytokiinit nimeltään tuumorinekroositekijä alfa (TNF-α) ja interleukiini 6 (IL-6) alenivat merkitsevästi, erityisesti ylipainoisilla ja lihavilla, mutta myös normaalipainoisilla ihmisillä.

Johtopäätökset: Kliinisten tutkimusten meta-analyysi osoitti, että ubikinoni vaimentaa kroonisia tauteja potevien henkilöiden tulehdussytokiineja (ja siis tulehdusta). Tutkimuksen kirjoittaja kaipaa kuitenkin vielä lisää tutkimuksia tästä aiheesta (niinhän tutkijoilla on tapana päättää artikkelinsa saadakseen jatkorahoitusta hankkeilleen).

Alla oleva kuvio esittää ubikinonin tulehdusta vaimentavia biologisia vaikutusmekanismeja. Niiden tunteminen on tarpeen, jotta voidaan uskottavasti väittää ubikinonin vaimentavan tulehdusta.

Ubikinoni tulehduksessa

Näin ubikinoni (CoQ10) estää ja vaimentaa tulehdusta aiheuttavia ja ylläpitäviä sytokiineja ja geenejä, ja suojaa siten kroonisilta sairauksilta ja niiden pahenemiselta. Inflammation = tulehdus. Induces = aiheuttaa, lisää, Inhibition = esto. NF-κB, miR146aPPAR-γ. PPAR-α, Nrf2. Lähde: Vafa 2019.
Vafa M. Can coenzyme Q10 supplementation effectively reduce human tumor necrosis factor-α and interleukin-6 levels in chronic inflammatory diseases? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Review. Pharmacological Research. 2019 Jun 8:104290. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104290.