Antioksidantit ehkäisevät kolesterolin hapettumista

Verisuonen seinämän paakut tuottavat otsonia, joka hapettaa kolesterolia. Sen estämiseksi tarvitaan antioksidantteja. Uusi tieteellinen peruste antioksidanttien käyttöön verisuonitaudeissa julkaistiin tänään New England Journal of Medicinessä

Kävin 1980-luvulla ahkerasti vapaaradikaalitutkijoiden kongresseissa eri puolilla maailmaa. Niissä esitettiin jo tuolloin vakuuttava tieteellinen näyttö siitä, että kolesteroli on inertissä muodossaan vaaratonta verisuonille - vain hapettunut kolesteroli muodostaa ahtauttavia paakkuja valtimoiden seinämien sisäpinnoille. Kolesterolin hapettuminen johtuu vapaista radikaaleista, joita syntyy elimistössä.

Toin tämä seikan yleiseen tietoisuuteen Suomessa, mutta sydänlääkärit ja kolesterolitutkijat eivät lotkauttaneet korvaansa tällaisille puheille. Heidän mielestään kolesteroli sellaisenaan oli syynä valtimonkovetustautiin.

Nyt suhtautuminen on muuttunut. Nyt kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että vain hapettunut kolesteroli tukkii verisuonia. Tämän päivän NEJM julkaisi uuden tutkimuksen, jonka mukaan verisuonten seinämien ateromapaakut tuottavat otsonia, joka hapettaa kolesterolia vaaralliseen muotoon.

Ateromapaakkujen tuottama otsoni (O3) hapettaa kolesterolin. Huomaa happimolekyylit (=O) alakuvan hapettuneessa o-kolesterolissa.

Antioksidantit estävän kolesterolin hapettumista, joten niiden käyttö on erittäin suositeltavaa sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi ja alkaneen taudin ennusteen parantamiseksi. Käytettävissä on monia erilaisia antioksidantteja. Paras tulos saadaan yhdistämällä niitä, kuten alla olevassa linkissä tarkemmin selostetaan.

Joseph Loscalzo: Ozone — From Environmental Pollutant to Atherogenic Determinant. New England Journal of Medicine 2004;350 (8):834-835. February 19

Anti- ja pro-oksidanttien merkityksestä
Omega-3-rasvahapot toimivat antioksidanttina
E-EPA ehkäisee veritulppia ja valtimoiden kovettumista