Vhh-dieetti diabeetikoille on vihdoin hyväksytty virallisesti

Siinä kävi niin kuin mäkihypyssä. Ruotsalainen Jan Boklöv alkoi vuonna 1985 ensimmäisenä maailmassa hypätä v-tyylillä, sukset levitettynä. Tuomarit rankaisivat häntä tyylirikosta. V-tyyli voitti, eikä kukaan enää muulla tyylillä hyppääkään. Tyypin 2 diabeteksen hoidossa alettiin suositella kymmenkunta vuotta sitten vähähiilihydraattista (vhh)ruokavaliota, mutta Suomen ravitsemuseliitti, THL, Diabetesliitto ja muut lääketeollisuuden rahoittamat tahot vastustivat sitä ankarasti pelotellen julkisuudessa, että se nostaa kolesterolia, aiheuttaa sydänkohtauksia ja tappaa. Vaan kuinkas sitten kävitkään? Aivan kuten v-tyylille!

Yhdysvaltain diabetesliitto American Diabetes Association (ADA) on nyt julkaissut uuden konsensussuosituksensa 'Nutrition Therapy for Adults with Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report (Consensus Report)', jonka mukaan vhh-dieetti hyväksytään aikuisdiabeetikkojen (tyypin 2) hoidoksi. Konsensus julkaistiin toukokuussa 2019 Diabetes Care –tiedelehdessä. Tämä on kova pala Suomen Diabetesliitolle ja sen jäsenyhdistyksille.

Suomen Diabeteliitto lähetti vuonna 2008 kirjakaupoille paimenkirjeen, jossa se vaati ortopedi Antti Heikkilän Diabeteksen hoito ruokavaliolla -kirjan vetämistä pois myynnistä. Heikkilä suositteli kirjassaan tyypin 2 diabeetikoille vhh-ruokavaliota, jota Diabetesliitto vastusti. "Tyypin 2 diabetesta kuuluu hoitaa insuliinilla, ei ruokavaliolla", sanoi lääketeollisuuden sponsoroima Suomen Diabetesliitto. Näin siitäkin huolimatta, että insuliini lihottaa, heikentää muistia ja lyhentää diabeetikkojen elinikää. Tuhannet diabeetikot seurasivat kuitenkin Heikkilän ohjeita ja pääsivät remissoon. Esimerkiksi espoolainen toimitusjohtaja Lasse Nybergh, joka sairastui tyypin 2 diabetekseen vuonna 2013.

Varpu Tavi, Ilkka Salmenkaita, Timo Kuusela, Antti Heikkilä, Pentti Raaste, allekirjoittanut ja monet muut alkoivat yli kymmenen vuotta sitten suositella diabeetikoille vhh-ruokavaliota. Ravitsemuseliitti, Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL), Diabetesliitto ja monet muut ”viralliset” tietäjät hyökkäsivät julkisuudessa ankarasti vhh:ta ja sen kannattajia ja noudattajia vastaan. Vhh:n peloteltiin suurentavan veren kolesterolipitoisuutta ja aiheuttavan sydänkohtauksia ja -kuolemia (valetta kaikki tyynni). Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistys antoi potkut toiminnanjohtajalleen, joka itse noudatti vhh:ta ja söi ravintolisiä ja suositteli niitä muillekin.

Käytännön kokemukset ja tieteelliset tutkimukset ovat saaneet ADAn kääntämään kelkkansa ja suosittelemaan vhh:ta diabeetikoille. Käytäntö on osoittanut, että tyypin 2 diabetes voidaan saada oireettomaksi, remissioon, ketogeenisella vhh-ruokavaliolla ja ravintolisillä. Silloin ei tarvita välttämättä lainkaan lääkkeitä ja lisätautien riski ja taudin hoitokulut vähenevät dramaattisesti.

Sami Inkisen Yhdysvalloissa perustama virtuaalinen Virta Health -klinikka on osoittanut tutkimuksessaan, että ketogeeninen ruokavalio toimii hyvin ja on vaaraton tyypin 2 diabeetikkojen ruokavaliona. Potilaita on monitoroitu digitaalisesti (contiuous care intervention, CCI), ja he ovat säätäneet ruokavaliotaan veriarvojensa perusteella. Virta Healthin uusin tutkimus vahvistaa nänä havainnot (Athinarayanan ym. 2019).

ADA toteaa nyt, että vhh-dietti voi parantaa veren sokeritasapainoa ja olla muutoinkin hyödyllinen tyypin 2 diabeetikoille. ADA:n kannanoton voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Kurkijoen piirilääkäri Nils Jonatan Arppe suositteli vhh-ruokavaliota jo vuonna 1904 Kansanlääkäri-kirjassaan (linkki viereisellä palstalla). "Tärkein seikka sokeritaudin hoidossa on ruokajärjestyksen muuttaminen. Sopivalla ruokajärjestyksellä voimme joko melkoisesti vähentää sokerin muodostumista vereen ja sen erittymistä virtsassa tai parhaimmissa tapauksissa kokonaan lopettaa sen. Sopivia ruoka-aineita ovat rasva-aineet ja munavalkuaisaineet, kuten munat, liha- ja kalaruuat, jotavastoin sokerilajit, leipä sekä muut vilja-ainekset ja perunat eli ns. hiilihydraatteja sisältävät ovat sopimattomia, koska juuri niistä sokeri muodostuu vereen", Arppe kirjoitti. Ei siis mitään uutta auringon alla.

Evert AB, Dennison M, Gardner CB et al. Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report. Diabetes Care 2019 May; 42(5): 731-754. https://doi.org/10.2337/dci19-0014
Athinarayanan SJ, Adams  RN, Hallberg SJ, et al. Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-Year Non-randomized Clinical Trial
Frontiers in Endocrinolpgy., 05 June 2019 | https://doi.org/10.3389/fendo.2019.00348 Free Full Text