Rottakoe: Berberiini lievittää diabeettista neuropatiaa

Berberiini on maailman suosituin ravintolisä, jota on käytetty kauan menestyksellisesti kansanlääkkeenä Kiinassa ja muualla Kaukoidässä muun muassa diabeteksen hoitoon. Länsimaiset tutkimukset ovat vahvistaneet sen kliinisen tehon ja turvallisuuden. Nyt kiinalaiset yliopistot ovat osoittaneet rottakokeessa, että berberiini lievittää tehokkaasti diabeteksen aiheuttamaa hermostovauriota, diabeettista neuropatiaa.

Diabetestutkijat antoivat rotille injektioina sterptotsotosiinia (STZ), jota käytetään yleisesti kokeellisissa diabetestutkimuksissa. STZ aiheutti rotille diabeteksen, joka johti hermostovaurioihin, diabeettiseen neuropatiaan. Rotat punnittiin ja niiden veren sokeripitoisuus mitattiin. Hermostovauriota (kipua) tutkittiin altistamalla käpälät paineelle ja hännät kuumalle nesteelle.

Hapetusstressiä seurattiin mittaamalla verestä rasvojen härskiintymistä (lipidiperoksidaatiota), vapaiden radikaalien (ROS) tuotantoa ja katalaasi-entsyymin aktiivisuutta. Hermotulehdusta (neuroinflammaatiota) arvioitiin mittaamalla verestä tulehdussytokiineja tuumorinekroositekijä-alfaa (TNF-α) ja interleukiini-6:tta (IL-6). Lisäksi mitattiin μ-opioidireceptori (MOR) -proteiinia ja lähetti-mRNA:ta mRNA. Berberiinin kiinnittyminen μ-reseptoriin lievittää kipua, alentaa verenpainetta ja rauhoittaa.

Berberiini alensi kohonnutta veren sokeripitoisuutta ja normalisoi lihonneiden rottien painoa. Samalla käpäliin ja häntään kohdistetun paineen ja lämmön aiheutama kipu vaimeni. Vaikutus perustui ilmeisesti siihen, että berberiini lisäsi merkitsevästi μ-opioidireceptori (MOR) -proteiinia ja mRNA:n ilmentymistä. Lisäksi berberiini vaimensi hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta, jotka myllertävät diabeteksessa ja aiheuttavat sen lisätauteja.

”Berberiini on potentiaalisesti terapeuttinen aine, joka lievittää diabetesta ja sen aiheuttamaa hermostovauriota (neuropatiaa). Vaikutus perustuu todennäköisesti MOR-proteiinin lisäämiseen sekä hapetusstressin ja tulehduksen vaimennukseen", päättelevät tutkijat farmakologien ammattilehdessä.

Berberiini on suuren tutkimusmielenkiinnon kohde myös ravitsemustieteessä (Sarraf ym. 2019).

Dong J, Zuo Z, Yan W, Liu W, Zheng Q, Liu X. Berberine ameliorates diabetic neuropathic pain in a rat model: involvement of oxidative stress, inflammation, and μ-opioid receptors. Naunyn Schmiedeber`s Archives of Pharmacology. 2019 May 12. doi: 10.1007/s00210-019-01659-6.
Sarraf M, Beig-Babaei A, Naji-Tabasi S. Investigating Functional Properties of Barberry Species: An Overview. Journal of Science of Food and Agriculture. 2019 May 11. doi: 10.1002/jsfa.9804.

Tohtori Tolosen kommentti

Ylen Akuutti-ohjelma valehteli, ettei berberiinillä ole mitään tekemistä diabeteksen tai minkään muunkaan taudin kanssa ja ettei berberiiniä muka saa suomalaisista apteekeista.
Miksi Yle julkaisee jatkuvasti valeuutisia ravintolisistä?