TMAO on sydäntautien "uusi" riskitekijä

Trimetyyliamiini-N-oksidi (TMAO) on merkittävä sydän- ja valtimotautien, munuaisvaurion, tyypin 2 diabeteksen, insuliiniresistenssin, metabolisen oireyhtymä (ja monien muidenkin kroonisten tautitilojen) riskitekijä ati suorastaan aiheuttaja. Sitä voidaan ehkäistä ja vaimentaa välttämällä runsasta punaisen lihas syöntiä, ketogeenisella ja Välimeren ruokavaliolla, metformiinilla, fenofibraatilla ja ravintolisillä (astaksantiini, berberiini ja merelliset omega-3-rasvahapot). Berberiini aktivoi AMPK:ta, joka alentaa seerumin TMAO:ta ja pysäyttää ja korjaa insuliiniresistenssiä.

Trimetyyliamiini-N-oksidi (TMAO) on amiinioksideihin kuuluva orgaaninen yhdiste, jota muodostuu ihmiskehossa koliinia sisältävistä ruoka-aineista, erityisesti merikaloista (hauki, rausku). Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että merikalojen syöminen olisi terveydelle vaarallista, sillä normaalisti maksan FMO-3-entsyymi hapettaa sen vaarattomaksi trimetyyliamiini-N-oksidiksi. Aina ei kuitenkaan käy niin, vaan veren TMAO-pitoisuus suurentuu, etenkin jos syö runsaasti punaista lihaa, kirjoittaa Potilaan lääkärilehti artikkelissaan Ateroskleroosin kätyrit. Punainen liha sisältää L-karnitiinia, josta suoliston bakteerit tuottavat TMAOa (Koeth ym. 2013). Silloin elimistössä voi kehittyä krooninen matala-asteinen tulehdus ja insuliiniresistenssi, jotka ovat sydän- ja verisuonitautien ja metabolisen oireyhtymän riskitekijöitä. Punaista lihaa voi syödä huoletta, kun nauttii säännöllisesti berberiiniä. Se pitää suoliston bakteeriflooran kunnossa ja TMAO:n kurissa. [Minusta tuntuu epäilyttävältä syödä L-karnitiinia ravintolisänä, ks. Gao ym. 2019.]

Punainen liha sisältää TMAOta

Punainen liha sisältää TMAO:a

Kohonnut veriplasman TMAO lisää valtimonkovettumataudin (ateroskleroosin) ja tyypin 2 diabeteksen sekä metabolisen oireyhtymän riskiä, osoittavat monet uudet tutkimukset. Ainakin viisi prospektiivista (ajassa etenevää) kohorttitutkimusta on päätynyt siihen tulokseen, että kohonnut TMAO ennustaa suuria sydäntapahtumia (sydäninfarkteja) sepelvaltimotautia potevilla henkilöillä. Tuoreen 11 prospektiivisen kohorttitutkimuksen meta-analyysin mukaan plasman kohonnut TMAO korreloi 23 prosenttia suurentuneeseen sydäntapahtumien riskiin ja 55 prosenttia suurentuneeseen kuoleman riskiin. Kohonnut TMAO voi sellaisenaankin olla patologisia verisuonimuutoksia aiheuttava tekijä, etenkin munuaispotilailla. Veriplasman tai -seerumin ja virtsan kohonnut TMAO on myös hyvä munuaistaudin etenemisen biomarkkeri (El-Deeb ym. 2019). Koska berberiini alentaa TMAO:ta, se selittää myös sitä, että berberiini ehkäisee ja parantaa diabeetikkojen munuaisvaurioita.

Kohonnut TMAO aiheuttaa insuliiniresistenssiä, minkä tiedetään ennestään lihottavan, suurentavan veren sokeripitoisuutta ja aiheuttavan aineenvaihdunnan (metabolian) häiriöitä sekä sydäntapahtumia ja aivohalvauksia.  Onneksi kohonnutta TMAO:ta voidaan alentaa lääkkeillä sekä lääkkeettömästi. Yksi tällainen lääke on diabeetikoille yleisesti määrätty metformini, mutta valitettavasti sen pitkäaikainen käyttö voi heikentää muistia ja muuta henkistä suorituskykyä. Sen tähden suosittelen mieluummin lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten keto- ja Välimeren ruokavalioita (Barrea ym. 2019), kalaöljyä ja berberiiniä.

TMAO

Kaavakuvio havainnollistaa insuliiniresistenssin merkitystä sydän- ja verisuonitautien (vascular risk) riskissä. Fenofibraatti, astaksantiini, omega-3-rasvahapot, metformiini ja berberiini alentavat veren suurentuneen TMAO- ja FMO3-pitoisuutta ja pienentävät siten valtimotautien riskiä ja taudin pahenemista. GLP-1 = glukagonin kaltainen peptidi. Adiponektiini on rasvasolujen erittämä hormoni, jonka puute liityy insuliiniresistenssiin ja valtimotauteihin. Kohonnut TMAO alentaa sekä GLP-1:tä että adiponektiiniä.

Insuliiniresistenssiä kannattaa siis ehkäistä ja hoitaa – mieluiten lääkkeettömästi – alentamalla kohonnutta TMAO-pitoisuutta (mikä voidaan mitata kliinisessä laboratoriossa). Silloin sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riski pienenee, päättelevät tutkijat artikkelissaan, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä. Myös kiinalainen hiirillä tehty tutkimus vahvistaa, että berberiini alentaa – vaikuttamalla edullisesti suoliston bakteeriflooraan – seerumin TMAO-pitoisuutta ja vähentää siten valtimonkovettumataudin riskiä (Shi ym. 2018). TMAO lisää kudoksissa hapetusstressiä ja kroonista tulehdusta (inflammatiota, mikä aiheuttaa myös kognitiivisia häiriöitä (Meng ym. 2019).

TMAO ei ole eilisen päivän keksintö, siitä on PubMed-tietokannassa jo 1450 tieteellistä raporttia. Lue Jennifer Abbaesin erinomainen kirjoitus JAMAsta (2019).

Abbasi J. TMAO and Heart Disease: The New Red Meat Risk? JAMA. Published online May 22, 2019. doi:10.1001/jama.2019.3910 Free Full Text
DiNicolantonio JJ, McCarty M, OKeefe J. Association of moderately elevated trimethylamine N-oxide with cardiovascular risk: is TMAO serving as a marker for hepatic insulin resistance. Open Heart. 2019 Feb 27;6(1):e000890. doi: 10.1136/openhrt-2018-000890. eCollection 2019. Free Full Text pdf
Koeth RA, Wang Z, Levison BS ym. Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nature Medicine 2013; 19, 576–585 doi:10.1038/nm.3145.
Shi Y, Hu J, Geng J,  et al. Berberine treatment reduces atherosclerosis by mediating gut microbiota in apoE-/- mice. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2018 Nov;107:1556-1563. doi: 10.1016/j.biopha.2018.08.148.

El-Deeb OS, Atef MM, Hafez YM. The interplay between microbiota-dependent metabolite trimethylamine N-oxide, Transforming growth factor β/SMAD signaling and inflammasome activation in chronic kidney disease patients: A new mechanistic perspective. Journal of Cellular Biochemistry. 2019 Apr 19. doi: 10.1002/jcb.28707.

Meng F, Li N, Li D, Song B, Li L. The presence of elevated circulating trimethylamine N-oxide exaggerates postoperative cognitive dysfunction in aged rats. Behavioural Brain Research. 2019 Apr 10:111902. doi: 10.1016/j.bbr.2019.111902.
Barrea L, Annunziata G, Muscogiuri G,  et al. Trimethylamine N-oxide, Mediterranean diet, and nutrition in healthy, normal-weight adults: also a matter of sex? Nutrition. 2019 Jun;62:7-17. doi: 10.1016/j.nut.2018.11.015.

Gao X, Tian Y, Randell E, Zhou H, Sun G. Unfavorable Associations Between Serum Trimethylamine N-Oxide and L-Carnitine Levels With Components of Metabolic Syndrome in the Newfoundland Population. Frontiers in Endocrinology (Lausanne). 2019 Mar 26;10:168. doi: 10.3389/fendo.2019.00168. eCollection 2019. Free Full Text