Ravinto- ja tulehdustekijät valtimonkovetustaudissa

Tulehdus on valtimonkovetustaudin syytekijä, kirjoittaa British Medical Journal. Verisuonten seinämämuutokset aiheutuvat pääasiassa arakidonihaposta (AA) syntyvistä leukotrieeneistä, joita 5-lipoksigenaasientsyymit (5-LOX) tuottavat. Näitä entsyymejä on eri erilaisia alleleja (variantteja).

Tässä tutkimuksessa mitattiin 470 terveen henkilön 5-LOX-genotyyppejä ja kaulavaltimon sisä- ja keskiseinämän paksuutta sekä tulehdusmarkkereita. Heidän ruokatapojaan tukittiin kyselyn avulla. Erityisesti selvitettiin omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saantia. Arakidonihappoa syntyy elimistössä etupäässä kasvirasvojen omega-6-rasvahapoista. Poikkeavia 5-LOX-genotyyppejä löydettiin 6 %:lta tutkituista. Heidän valtimoidensa seinämät olivat paksumpia (80±19 µm) kuin muiden tutkittujen. Poikkeavia geenialleleja kantavien henkilöiden verisuonten seinämien paksuus vastasi diabeetikoilta mitattuja arvoja. Runsas arakidonihapon saanti ravinnosta korreloi seinämän paksuuteen ja se lisäsi valtimoiden jäykistymistä, kun taas runsas kalaöljyn omega-3-rasvahappojen saanti vähensi sitä. C-reaktiivisen proteiinin (CRP) – yleisesti verestä mitatun tulehdusmarkkerin – pitoisuus oli kaksi kertaa normaalia suurempi poikkeavien allelien kantajilla kuin muilla.

Tutkijat päättelivät, että 5-LOX-geenin analyysin avulla voidaan löytää väestöstä ihmisryhmiä, joilla on lisääntynyt valtimonkovetustaudin riski. Geenien ja ruokavalion vuorovaikutus viittaa siihen, että monityydyttymättömät kasvirasvat lisäävät, kun taas kalaöljyn rasvahapot vähentävät leukotrieenien välittämää tulehdusreaktiota, joka johtaa valtimoiden kovettumiseen. Omega-3-rasvahapot estävät 5-LOX-entsyymien toimintaa ja ehkäisevät siten tulehdusta kaikkialla elimistössä. [Myös verenpainetauti on tulehdustauti; katso linkki alla.]

Dwyer JH et al. Arachidonate 5-Lipoxygenase Promoter Genotype, Dietary Arachidonic Acid, and Atherosclerosis. New England Jiournal of Medicine 2004;350(1) 2.1.2004

Laihdutus vähentää tulehusmarkkeita
Suuri glykemiakuorna lisää sydäntauteja
Vähärasvainen ruoka hapettaa LDL-kolesterolia
Ravinnon ja geenien vuorovaikutuksesta
Verisuonitaudit ovat tulehdustauteja
Verenpainetauti on tulehdussairaus
Välttämättömät rasvahapot