Metformiini voi heikentää ikääntyvien tyypin 2 diabeetikkojen henkistä suorituskykyä

Suomessa ainakin 300 000 tyypin 2 diabeetikkoa syö metformiinia, jota heille määrätään ensisijaisena suun kautta nautittavana lääkkeenä. Valitettavasti metformiini aiheuttaa ikääntyville ihmisille B-vitamiinien puutetta, mikä heikentää muistia ja muuta henkistä suorituskykyä, vahvistaa uusi pohjoisirlantilainen tutkimus. Ravintolisillä voidaan vähentää diabeteksen lisätautien riskiä sekä metformiinin tarvetta ja sivuvaikutuksia.

Tutkimusta johti ravitsemustieteen apulaisprofessori Kirsty M. Porter Ulsterin yliopistosta Pohjois-Irlannista. Tutkimus julkaistiin maaliskuussa 2019 online Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä.

Jo yli 40 vuotta sitten osoitettiin, että pitkäaikainen metformiinin käyttö vähentää B12-vitamiinin imeytymistä suolistosta vereen. Läheskään kaikki diabeetikot eivät tiedä sitä, eivätkä ymmärrä nauttia B-vitamiineja ruoan lisänä. Professori Porterin johtama tutkimus vahvistaa, että metformiini heikentää B12-vitamiinin, pyridoksiinin (B6) ja foolihapon (B9) imeytymistä ravinnosta vereen, mikä heikentää muistia ja muuta kongitiivista suorituskykyä. Näin ollen on ilmeistä, että metformiinin kera tulee nauttia ravintolisinä B-vitamiineja tai niillä rikastettuja ruokia.

Tutkijat selvittivät asiaa 4 160 kotonaan asuvan ihmisen aineistossa Trinity-, Ulster- ja Department of Agriculture (TUDA) –tutkimuksessa. Siinä selvitetään yli 5 000 ikääntyvän ihmisen (74,1 ± 8,3 v) biomarkkereita, joilla voi olla yhteyttä henkisen suorituskyvyn laskuun ja dementiaan. Professori Porterin tutkimusaineistossa 1 856:lla oli normaali verensokeri, 318:lla oli hyperglykemia (kohonnut veren "pitkäsokeri", HbA1c ≥ 5.7 % eli 39 mmol/mol), vaikka he söivät metformiinia ja 1 986:lla verensokeri oli koholla, mutta he eivät käyttäneet metformiinia.

Metformiinia syövillä oli 45 % (muita) suurempi riski saada B12-vitamiinin puute ja 48 % suurempi riski saada B6-vitaminin puute, molemmat tilastollisesti merkitseviä eroja.

Metformiinia syövillä oli 36 % muita useammin kognitiivinen toimintahäiriö mitattuna Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status –menetelmällä ja 34 % useammin Frontal Assessment Battery –menetelmällä.

"Tämä on ensimmäinen tutkimus, joka selvitti hyperglykemian ja metformiinin yhteyttä veren B-vitamiinien pitoisuuksiin ja kognitiivisten toimintahäiriöiden riskiin”, kirjoittavat tutkijat. "Tulokset osoittivat, että hyperglykemia ja metformiinin käyttö yhdessä lisäävät kognitiivisia toimintahäiriöitä. Osoitimme, että tiettyjen B-vitamiinien vaje voi olla niiden syynä”, he lisäävät. Vitaminoitujen ruokien syönti ehkäisi B-vitamiinien puutosta, kirjoittavat tutkijat. B-vitamiinien vaje suurentaa homokysteiinin pitoisuutta, mikä aiheuttaa aivoissa toimintahäiriöitä.

Porter KM, Ward M, Hughes CF et al. Hyperglycemia and metformin use are associated with B-vitamin deficiency and cognitive dysfunction in older adults. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, jc.2018-01791,  Accepted Manuscript

Tohtori Tolosen kommentti

Berberiini tehostaa metformiinin antidiabeettista vaikutusta ja vähentää siten metformiinin tarvetta tai voi jopa poistaa sen kokonaan, etenkin jos potilas noudettaa ketogeenista ruokavaliota. Myös karnosiini alentaa kohonnutta verensokeria ja ehkäisee elimistön valkuaisaineiden ja rasvojen sokeristumista sekä metyyliglyoksaalin syntymistä. Metyyliglyoksaali on syynä diabeteksen lisätauteihin.