“Pitkä sokeri” (HbA1c) on epäluotettava verikoe diabeteksen diagnosoinnissa ja seurannassa

HbA1c-koetta käytetään yleisesti diabeteksen diagnosoinnissa ja diabeetikkojen verensokerin seurannassa, mutta uuden tutkimuksen mukaan se on epäluotettava. Se voi antaa väärän negatiivisen tuloksen (missaa kohonneen verensokerin) ja yliarvioi normaalin sokerirasituksen tulosta, raportoi Yhdysvaltain endokrinologien yhdistys (Endocrine Society) vuosikokouksessaan New Orleansissa 23.3.2019.

Kliinikkojen ja diabeetikkojen ei pidä luottaa yksistään HbA1c:hen, korosti tohtori Maria Mercedes Chang Villacreses The Endocrine Societyn vuosikokouksessa New Orleansissa maaliskuun 23. päivänä 2019. Tohtori Villacreses työryhmineen (City of Hope National Medical Center, Duarte, California) analysoi noin 9 000 ei-diabeetikon tulokset 2005–2014 National Health and Nutrition Examination Surveyssa. HbA1c ylidiagnosoi sokerin sietokyvyn 42 prosentilla ja alidiagnosoi sen 73 prosentilla tutkituista. Näiden potilaiden varhainen asianmukainen hoito saattoi viivästyä merkittävästi, Villacreces sanoi. Hän suositelee HbA1c:n lisäksi sokerirasitustestiä.

HbA1c:n herkkyys diabeteksen diagnosoinnissa oli 27 prosenttia ja tarkkuus (spesifisyys) 99 %. Testin tarkkuus vaihteli kuitenkin suuresti eri rotuisilla ja etnisillä ihmisillä. Herkkyys oli suurin mustilla ei-latinoilla (41 %), Amerikan meksikolaisilla (30,7 %) ja valkoihoisilla ei-latinoilla (21 %).

"Hemoglobiini A1c on ensisijaisesti käytetty menetelmä diabeteksen diagnoosissa. Amerikan diabetesyhdistys suosittelee, etteivät lääkärit ja potilaat luottaisi pelkästään tähän verikokeeseen”, sanoo Villacreces. "Useimmat lääkärit ja diabeetikot uskovat HbA1c-testin olevan luotettavan, mikä ei pidä paikkaansa", kommentoi sisätautiopin, endokrinologian, diabetologian ja luustosairauksien apulaisprofessori Grenye O'Malley (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City). Testin epäluotettavuus selittää ainakin osittain sitä, että diabeetikoilla, joiden verensokeri näyttäisi olevan hallinnassa, ilmenee paljon mikroverenkierron häiriöitä (esim. munuaisissa ja silmänpohjissa). [Niitä voidaan ehkäistä ja jarruttaa berberiinillä, karnosiinilla ja muilla ravintolisillä, kuten tämän sivun viereisestä palkista ja alalaidan lisätiedoista ilmenee.]

A1c test misses many cases of diabetes. Endocrine Society 23.3.2019