Suuri glykeeminen kuorma lisää sydäntauteja

- ja kääntäen, matala glykemiakuorma ehkäisee niitä, kirjoittavat Harvardin yliopiston tutkijat.

Tähän asti sydäntautien ehkäisyssä on pantu pääpaino rasvojen välttämiseen ja kolesterolin alentamiseen. Viime aikoina on kuitenkin käynyt ilmi, että myös ravinnon hiilihydraateila on tärkeä merkitys sydän- ja verisuonitautien ja muidenkin kroonisten sairauksien ehkäisyssä. Niihin näet liittyy usein veren kohonnut sokeripitoisuus ja insuliinin liikaeritys, joten niiden vuorovaikutus on alkanut kiinnostaa tutkijoita kaikkialla maailmassa.

Uusien tutkimusten mukaan matalan glykemiakuorman (GK) ruokalajien runsas syönti alentaa kohonnutta verensokeria sekä kohonneita veren rasvoja, mikä puolestaan vähentää tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin vaaraa, kirjoittaa Harvardin yliopiston ravitsemuslääketieteen professorin, Walter C. Willetin työryhmä.

Se suosittaa kaikille ihmisille matalan GK:n ruokalajien runsasta nauttimista. Tällaisia ovat mahdollisimman vähän prosessoidut elintarvikkeet, kuten täysjyvävalmisteet, puurot, hedelmät ja vihannekset. Vältettäviä sitä vastoin ovat korkean GK:n elintarvikkeet, muun muassa kolajuomat, valkoinen leipä, leinonnaiset, makeiset ja jäätelöt. Tässä yhteydessä käsitellään vain hiilihydraattiruokia ja -juomia, siis ei lihaa, kanaa eikä kalaa.

Liu S, Willet WC: Dietary glycemic load and atherothrombotic risk.Curr Atheroscler Rep. 2002 Nov;4(6):454-61. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Viime aikoina on julkaistu runsaasti tutkimuksia ravinnon glykemiakuorman merkityksestä terveyteen. Se antaa enemmän osviittaa kuin glykemiaindeksi (GI). GK kuvastaa paremmin ruokavalion terveellisyyttä tai epäterveellisyyttä kuin pelkkä GI (Am J Clin Nutr 2004). Glykemia tarkoittaa sokerin läsnäoloa veressä.

Matalan GK:n ruoat ehkäisevät myös monia muita kroonisia sairauksia, muun muassa syöpätauteja, sanoo yksi GK:n tunnetuimmista tutkijoista, Sydneyn yliopiston professori Jennie Brand-Miller. Hän on laatinut 750 ruokalajin GI- ja GK-taulukot. GK:ssa otetaan aina huomioon myös ruoka-annoksen koko (tai paino). Matala GK on suureksi avuksi myös laihdutuksessa ja painonhallinnassa.

Suomessa terveyslehdet ovat kirjoittaneet yleensä vain glykemiaindekseistä (GI). Niitä koskevat taulukot ovat kuitenkin hyvin hämmentäviä. Onhan esimerkiksi porkkanan GI (131) jopa suurempi kuin sokerin (100), vaikka jokainen tietää, että porkkana on terveellisempäää kuin sokeri. Diabeetikkokin voi huoletta syödä porkkanaa, mutta ei sokeria.

Ravintoaineen glykeeminen kuorma (GK) saadaan kertomalla GI kyseisen elintarvikeannoksen hiilihydraattimäärällä (grammmoissa). Useissa taulukoissa tulo on ajettu sadalla, jotta lukuja olisi helpompi käsitellä ja ymmärtää. Katso alla olevasta linkistä eri ruoka-aineiden GI- ja GK-lukuja, niin saat hyviä vinkkejä terveellisten aterioiden rakentamiseksi. Jos haluat laihtua ja hallita painoasi pysyvästi, huolehdi siitä, ettei minkään aterian GK ylitä lukua 30 (tai 3000, ellet jaa GK-lukua sadalla).

PubMed-tietokannassa on 456 GI-tutkimusta,ja 228 GK-tutkimusta. Jos haluat lukea jälkimmäisten abstrakteja, kirjoita hakusanoiksi "glycemic; load"" ja paina "go".

Glykeeminen indeksi ja kuorma (ruokataulukoita)
Ortoglykeeminen painonhallintamenetelmä