Antioksidantteja astmaatikoille

Astmapotilaiden elimistössä riehuu tavanomaista voimakkaampi hapetusstressi, jota aiheuttavat vapaat radikaalit. Niitä tuhoavat antioksidantit ovat hyödyllisiä lisäravinteita, jotka lievittävät astman oireita, kirjoittavat intialaiset tutkijat tammikuun Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.

Tässä työssä mitattiin 38 astmaatikon verestä hapetusstressiä ja antioksidanttien pitoisuuksia. ja tuloksia verrattin 23 terveeseen verrokkiin. Tohtori Ahmad Nadeem työtovereineen Delhin yliopisotsta kirjoittaa, että astmapotilaiden oksidantti- ja antioksidanttitasapaino on epänormaali, ja että antiokiadntteja kannattaa ottaa ruuan lisänä, koska niistä on selvää hyötyä.

Nadeem A, Chhabra SK, Masood A, Raj HG. Increased oxidative stress and altered levels of antioxidants in asthma. J Allergy Clin Immunol. 2003 Jan;111(1):72-8. [PubMed]

Tri Tolosen kommentti

PubMed -tietokannassa on tällä hetkellä 514 tieteellistä julkaisua antioksidanttien merkityksestä astmassa (hae "asthma; antioxidants"). Perinteisiä antioksidantteja ovat mm. C- ja E-vitamiini, karotenoidit, pyknogenoli, ubikinoni, isoflavonoidit ja vihreä tee. Kaikkein tehokkain tunnettu antioksidanti on kuitenkin karnosiini, jolla on antioksidatiivisten ominaisuuksiensa lisäksi useita muita terveyttä suojaavia vaikutuksia, joita ei ole millään muulla lisäravinteella. Lue lisää karnosiinista

Astman hoidossa kannattaa käyttää antioksidanttien (karnosiinin) lisäksi myös kala- ja helokkiöljyn välttämättämiä rasvahappoja, koska ne hillitsevät ja hoitavat keuhkoputkien tulehdusta. Rasvahappoja saa nykyään tehokkaina yhdistelminä, joissa on mukana lykopeenia ja beetakaroteenia.

Tri Tolosen katsaus astman äydentävään hoitoon