Meta-analyysi: Berberiinin ja maarianohdakkeen yhdistelmä parantaa sydänterveyttä

Ravintolisien vaikutuksia sydänterveydessä tutkitaan maailmalla vilkkaasti. Berberiiniä käytetään ja tutkitaan paljon erityisesti Italiassa. Bolognan, L'Aquilan ja Palermon yliopiston tutkijat ovat julkaisseet maailman ensimmäisen meta-analyysin eli koontitutkimuksen berberiinin ja maarianohdakkeen yhteisvaikutuksista veren rasva-ja sokeritasapainoon eli sydänterveyteen vaikuttaviiin aineenvaihdunnan merkkiaineisiin. Tulokset ovat vallan erinomaiset ja puoltavat näiden ravintolisien yhteiskäyttöä sydänterveyden edistämisessä.

Italialaiset tutkijat osoittivat vuonna 2012, että berberiinin ja maarianohdakkeen yhdistelmä parantaa diabeetikkojen sokeritasapainoa (Di Pierro ym. 2012, 2013, 2015). Koska diabeetikot ovat suurin sydäntautien riskiryhmä ja suuri osa diabeetikoista on huonossa sokeritasapainossa, on tämän ravintolisäyhdistelmän vaikutuksia tutkittu kliinisesti myös sydänterveydessä – ja tulokset ovat positiivisia.

Meta-analysiiin kelpuutettiin tiedot viidestä erillisestä kliinisestä kaksoissokkotutkimuksesta (RTC), joihin oli osallistunut yhteensä 497 henkilöä. Heistä oli mitattu seerumin kokonais-, LDL- ja HDL-kolesteroleja, triglyseridejä ja paastoverensokeria ennen berberiinin plus maarianohdakkeen antoa ja sen jälkeen. Tutkimusten vaikutusjaksot olivat 3–12 kuukautta, berberiinin päiväannokset 500 tai 1 000 mg ja maarianohdakkeen päiväannokset 105 tai 210 mg. Alla oleva kuvio kertoo koontitutkimuksen kulun.

Meta-analyysin kulku

Lääketieteellisistä tietokannoista löytyi 26 aiheesta julkaistua kliinistä kaksoissokkotutkimusta, joista 18 oli originaaliraportteja (8 oli toistoja). Lopulta analyysiin kelpuutetiin viisi pätevää tutkimusta, joihin oli osallistunut lähes 500 henkilöä.

Ravintolisät alensivat keskimäärin kokonaiskolesterolia 25 %, "pahaa" LDL-kolesterolia 29 %, triglyseridejä 29 % ja paastoverensokeria 7,5 % sekä suurensivat "hyvää" HDL-kolesterolia 7 %.

Berberiinin ja maarianohdakkeen yhdistelmän nauttiminen ruuan lisänä parantaa merkittävästi veren rasva- ja sokeritasapainoa, jolloin kardiometabolinen terveys kohenee, päättevät tutkijat Phytotherapia Research -lehdessä (2019).

Aikaisemmassa 27 kliinisen kaksoissokkotutkimuksen meta-analyysissa (2015), jossa oli mukana 2 569 henkilöä, berberiini paransi merkitsevästi veren rasvaprofiilia (ilman sivuvaikutuksia), kommentoivat tutkijat. Nyt julkaistu uusi koontitutkimus osoitti, että maarianohdakkeen lisääminen berberiinihoitoon antaa vielä paremman tehon rasvaprofiilin kohentamiseen, jolloin berberiinin annosta voidaan pienentää, kirjoittavat tutkijat. [Metabolia = aineenvaihdunta]

Fogacci F, Grassi D, Rizzo M, Cicero AFG. Metabolic effect of berberine-silymarin association: A meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trials. Phytotherapia Research. 2019 Jan 10. doi: 10.1002/ptr.6282. Free Full Text
Di Pierro F, Villanova N, Agostini F, Marzocchi R, Soverini V, Marchesini G. Pilot study on the additive effects of berberine and oral type 2 diabetes agents for patients with suboptimal glycemic control. Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity. 2012;5:213-7. Free Full Text pdf.
Di Pierro F., Putignano P., Villanova N, et al. Preliminary study about the possible glycemic clinical advantage in using a fixed combination of Berberis aristata and Silybum marianum standardized extracts versus only Berberis aristata in patients with type 2 diabetes. Clinical Pharmacology:Advances and Applications, 2013; 5, 167–174. doi: 10.2147/CPAA.S54308.
Di Pierro F., Bellone I., Rapacioli G., Putignano P. Clinical role of a fixed combination of standardized Berberis aristata and Silybum marianum extracts in diabetic and hypercholesterolemic patients intolerant to statins. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, 2015; 8, 89–96. doi: 10.2147/DMSO.S78877.

Tohtori Tolosen kommentti

Koontitutkimus vahvistaa jo yli 30 vuotta esittämääni käsitystä, jonka mukaan ravintolisillä on toisiaan vahvistavia yhteis- ja vuorovaikutuksia, joita kannattaa käyttää hyväksi itsehoidossa. Sydänterveyttä edistäviä ravintolisiä ovat mm. B- ja C-vitamiinit, D-vitamiini (100 µg/vrk), E-EPA (650-4000 mg/vrk), karnosiini (1600-1800 mg/vrk), magnesium (350-700 mg/vrk), maitohappobakteerit ja ubikinoni (100-300 mg/vrk).

Vuonna 1984 Helsingin yliopiston (silloinen) rehtori Kari Raivio (nyt 78 v) lupasi Helsingin Sanomissa, että hän kutsuu minut nauttimaan pienen pikarillisen helokkiöljyä, jos kykenen näyttämään toteen, että ravintolisistä on jotakin hyötyä terveydelle. Odotan yhä kutsua.

Onkohan kollega Raivio jo ehtinyt lukea berberiinitutkimukset ja johtavan kardiologien lehden E-EPA-tutkimuksen? Raivio puhuu ja kirjoittaa mielellään mutu-tuntemuksista silloin, kun joku on eri mieltä hänen kanssaan.
American College of Cardiology