Berberiini hoitaa metabolista oireyhtymää

Metabolia tarkoittaa aineenvaihduntaa ja metabolinen oireyhtymä tilaa, jossa paino on noussut ja sokerin sekä rasvojen aineenvaihdunta häiriintynyt. Metabolinen oireyhtymä vaivaa satojatuhansia suomalaisiakin, yhä nuoremmissa ikäluokissa, ja se yleistyy sitä mukaa kun ihmiset lihovat. Metaboliseen oireyhtymään ei ole ollut tehokasta täsmähoitoa. Sen tähden on ilahduttavaa, että sekä kahvi että berberiini ovat osoittautuneet pätevissä tutkimuksissa potentiaalisesti tehokkaiksi; ne tuottavat elimistössä laihdutavaa ruskeaa rasvaa.

Berberiini aktivoi keskeistä aineenvaihdunnan säätäjää, AMPK:ta ja muuntaa valkeaa rasvaa ruskeaksi, jolloin elimistön energian tuotto kohenee, rasva palaa ja liika paino alenee. Samalla paranevat häiriintyneet veren sokeri- ja rasva-arvot sekä insuliiniresistenssi, jolloin sydän-ja verisuonitautien ja -kuoleman riski pienenee (Hu ym. 2018). Uusi taiwanilainen tutkimus vahvistaa, että berberiini muuntaa valkeaa rasvaa beigeksi, joka tuotaa lämpöä ja laihduttaa, kuten ruskea rasvakin (Lin ym. 2019).

Tutkijat ovat etsineet jo vuosien ajan valkeaa rasvaa "ruskettavia" aineita. Näistä berberiini (ja eräät muutkin polyfenolit) on osoittautunut lupaavaksi aineeksi, jolla voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti ja turvallisesti lihavuutta ja tyypin 2 diabetesta (Symonds ym. 2017, Silvester ym. 2018, Velickovic ym. 2019). Amerikkalaiset ja kiinalaiset tutkijat selvittävät kirjallisuuskatsauksessaan seikkaperäisesti, kuinka berberiini auttaa painonhallinnassa ja metabolisessa oireyhtymässä.

Valkea ja ruskea rasva ovat ihmiskehon rasvan eri tyyppejä, ja niillä on päinvastaiset fysiologiset vaikutukset aineenvaihdunnassa. Valkea rasvakudos (engl. White Adipose Tissue, WAT) varastoi energiaa rasvasoluihin suurikokoisten yksittäisten rasvapisaroiden muodossa, jotka ovat herkkiä hormoneille, kuten insuliinille ja leptiinille. Valkeassa rasvassa on vain vähän mitokondrioita. Ruskea rasva (engl. Brown Apidose Tissue, BAT) taas muodostuu monista pienistä rasvapisaroista ja suuresta joukosta mitokondrioita, jotka sisältävät tiettyä geeniä (valkuaisainetta) nimeltään uncoupling protein-1 (UCP1α) tai thermogeninin, joka on muodoltaan, rakenteeltaan ja toiminnaltaan täysin erilaista kuin WAT. UCP1α:a esiintyy vain ruskeassa rasvassa, jossa se tuottaa energiaa.

Tutkimusten mukaan ruskea rasva liittyy keskeisesti painonhallintaan, tyypin 2 diabetekseen ja energian tuottoon. Valkean rasvan muuntaminen ruskeaksi korjaa aineenvaihdunnan häiriöitä, muun muassa kohonneita veren triglyseridejä, insuliinia ja sokeria, sekä auttaa solujen pienoisvoimalaitoksia, mitokondrioita, tuottamaan energiaa biokemiallisessa prosessisssa, jota kutsutaan nimellä termogeneesi, joka polttaa mitokondrioiden avulla rasvaa.

Rasvatyypit

Kuvio A. valkoinen, B. beige ja C. ruskea rasva Valkeassa rasvassa on vain vähän mitokondrioita ja verisuonia, kun taas ruskeassa rasvassa niitä on runsaasti. Sen tähden ruskea rasva on termogeenistä, energiaa tuottavaa ja rasvaa polttavaa. Beige-rasvasolut muistuttavat ruskeita siinä, että niissäkin on paljon mitokondrioita ja PGC1α:a ja nekin ovat termogeenisiä. Berberiini muuntaa valkeaa rasvaa ruskeaksi.

Suun kautta nautittu berberiini imeytyy vereen, jonka mukana sitä kulkeutuu maksaan,verisuonten seinämien sileään lihaksistoon, haiman insuliinia tuottaviin β-soluihin, rasvasoluihin (adiposyytteihin), lihassoluihin (myosyytteihin) ja aivoihin. Soluissa berberiini ja sen aineenvaihduntatuotteet säätävät monia biokemiallisia toimintoja ja korjaavat aineenvaihdunnan virheitä. Ehkä mielenkiintoisin uusi havainto on, että berberiini muuntaa valkeaa rasvaa ruskeaksi ja aktivoi ruskeaa rasvaa, mikä parantaa elimistön aineenvaihdunnan virheitä monin tavoin.

berberiini polttaa rasvaa

Kuvio. Berberiini aktivoi mitokondrioissa AMPK:ta, joka puolestaa aktivoi geeniä nimeltään UCP1α, joka puolestaan muuntaa valkeaa rasvaa ruskeaksi, termogeeniseksi. Samalla berberiini ehkäisee ja vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta, joka myllertää ylipainoisen ihmisen elimistössä.

Berberiini korjaa myös veren rasvahäiriöitä alentamalla kohonneita triglyseridejä ja LDL-kolesterolia. LDL:ää kertyy valtimoiden seinämiin silloin, kun LDL-reseptorit (LDLR) toimivat huonosti. Berberiini kohentaa niiden toimintaa (kuvio alla).

Berberiini korjaa veren rasvahäiriöitä

Kuvio. Berberiini aktivoi AMPK:ta ja stabilisoi LDLRmRNA:ta sekä aktivoi LDL-reseptoreita (LDRL), jolloin kohonneet LDL-lukemat alenevat.

Berberiini alentaa tunnetusti kohonneita veren sokeriarvoja. Se tapahtuu aktivoimalla AMPK:ta ja sokerinkuljettaja 4:ää (GLUT4) ks. kuvio alla. Lisäksi berberiini parantaa insuliiniresistenssiä sekä suoliston bakteeriflooraa.

Berberiini korjaa sokerihäiriötä

Berberiini auttaa sokeria (glukoosia) siitymään veriplasmasta solujen sisään aktivoimalla AMPK:ta ja sokerinsiirtäjää (GLUT4). Kohonneet veren paastosokerin ja "pitkän sokerin" eli HbAc1:n lukemat korjaantuvat.

Yhteenvetoma tutkijat toteavat, että berberiiniä on tutkittu paljon ja kauan ja se voi olla tehokas ravintolisä metabolisen oireyhtymän hoidossa. Lisää tutkimusta toki kaivataan (näinhän tutkijoilla on tapana kirjoitaa artikkelinsa loppuun, turvatakseen tutkijanuransa ja saadakseen rahoitusta uusille tutkimuksilleen).

Myös iranilaiset tutkijat suosittelevat kirjallisuuskatsauksessaan berberiiniä metabolisen oireyhtymän ja lihavuuden hoitoon. He esittävät lukuisia biokemiallisia mekanismeja, joilla berberiini ehkäisee lihomista ja metabolista oireyhtymää sekä niiden aiheuttamia muutoksia valtimoissa ja sydämessä (Firouzi ym. 2018).

Myös kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA), kurkumiini, resveratroli, vihreä tee ja mentoli muuntavat valkeaa rasvaa ruskeaksi, ja lisäävät siten rasvan palamista ja auttavat siten painonhallinnassa (Hadi ym. 2019). Suomalaisia voi ilahduttaa tieto, että brittitutkimuksen mukaan myös kahvi tuottaa elimistössä laihduttavaa ruskeaa rasvaa. Kahvi tekee sen aktivoimalla mitokondrioiden tiettyä valkuaisainetta, termogeniiniä, mitochondrial uncoupling protein 1 (UCP1) (Velickocic ym. 2019). Ruskean rasvakudoksen mitokondrioissa termogeniini muodostaa kanavan ATP-syntaasin ohi, jolloin protonigradientista vapautuva energia vapautuu lämpönä. 

Berberiini ja muut kasviperäiset valmisteet ehkäisevät rasvasolujen (adiposyyttien) kasvua ja lisääntymistä, ja muuntavat valkeaa rasvaa ruskeaksi ja beigeksi, toisin sanoen ehkäisevät ja hoitavat lihomista (Haselgrübler ym. 2019, Li ym. 2019).

Berberiini polttaa rasvaa elimistöstä

Kuvakaappaus artikkelista Li ym. 2019.

Kirjallisuutta:

Li H, Qi J, Li L. Phytochemicals as potential candidates to combat obesity via adipose non-shivering thermogenesis. Review. Pharmacological Research. 2019 Aug 8:104393. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104393.
Lin YC, Lee YC, Lin YJ, Lin JC. Berberine Promotes Beige Adipogenic Signatures of 3T3-L1 Cells by Regulating Post-transcriptional Events. Cells. 2019 Jun 23;8(6). pii: E632. doi: 10.3390/cells8060632.
Hu X, Zhang Y, Xue Y, Zhang Z, Wang J. Berberine is a potential therapeutic agent for metabolic syndrome via brown adipose tissue activation and metabolism regulation. Review. American Journal of Translational Research. 2018 Nov 15;10(11):3322-3329. eCollection 2018. Free Full Text pdf
Silvester AJ, Aseer KR, Yun JW. Dietary polyphenols and their roles in fat browning. Review. Journal of Nutritional Biochemistry. 2018 Oct 13;64:1-12. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.09.028.

Firouzi S, Malekahmadi M, Ghayour-Mobarhan M, Ferns G, Rahimi HR. Barberry in the treatment of obesity and metabolic syndrome: possible mechanisms of action. Review. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity. 2018 Nov 8;11:699-705. doi: 10.2147/DMSO.S181572. eCollection 2018. Free Full Text
Hadi H, Di Vincenzo A, Vettor R, Rossato M. Food Ingredients Involved in White-to-Brown Adipose Tissue Conversion and in Calorie Burning. Review.  Frontiers in Physiology. 2019 Jan 11;9:1954. doi: 10.3389/fphys.2018.01954.
Symonds, M E., Aldiss P, Pope M, Budge H. Recent advances in our understanding of brown and beige adipose tissue: the good fat that keeps you healthy. F1000Res 7, https://doi.org/10.12688/f1000research.14585.1
Velickovic K, Wayne D, Leija HAL et al. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports 2019 June 4; 9, 9104. https://www.nature.com/articles/s41598-019-45540-1
Haselgrübler R, Lanzerstorfer P, Röhrl C, et al. Hypolipidemic effects of herbal extracts by reduction of adipocyte differentiation, intracellular neutral lipid content, lipolysis, fatty acid exchange and lipid droplet motility. Scientific Reports. 2019 Jul 19;9(1):10492. doi: 10.1038/s41598-019-47060-4.

Hakusanoja: Berberiini, metabolinen oireyhtymä, diabetes, painonhallinta, ruskea rasva, tohtori Tolonen