Ubikinoni korjasi neljännesnäkökentän puutoksen 10 v aivohalvauksen jälkeen

Aivoverenkierron häiriöt aiheuttavat 8–25 prosentille potilaista näkökentän puutoksen. Se voi parantua osittain tai kokonaan itsestään muutaman viikon tai kuukauden kuluessa, mutta ellei niin tapahtu puolessa vuodessa, puutos jää todennäköisesti pysyväksi ja haittaa elämää monin tavoin. Espanjalainen silmäklinikka julkaisi ainutlaatuisen tapausselostuksen, jossa ubikinoni (100 mg/vrk), yhdessä vitamiinien ja hivenaineiden kanssa, paransi näkökentän puutoksen kymmenen vuoden kuluttua aivohalvauksen jälkeen. Silmätautiopissa vallitsevan virallisen tiedon mukaan se ei ole mitenkään mahdollista.

Aivohalvauksen jälkeen voi jäädä hemianopia eli puolen näkökentän tai kvadrantanopia eli neljännesnäkökentän puutos. Se voi olla homonyymi eli molemmissa silmissä puutos on samalla puolella tai heteronyymi, jossa puutokset ovat näkökentän eri puolilla (ks kuva alla).

Näkökenttäpuutoksia

Oviedon yliopiston silmäklinikan potilas sai vuonna 2007 aivohalvauksen ja sen seurauksena molempien silmien vasemman näkökentän alaosan kvadrantanopian (ks kuvat alla). Häntä hoidettiin 2007–2010 aspiriinilla ja ravintolisäyhdistelmällä, kuten silmälääkäreillä on tapana. Ravintolisät sisälsivät suuria määriä B1-, B6-, B12-, A-, C- ja E-vitamiineja, foolihappoa, sinkkiä, kuparia, mangaania ja seleeniä sekä karotenoideja (luteiinia, tseaksantiinia) ja glutationia sekä vähäisen määrän (2,5 mg) ubikinonia. Niistä ei ollut kuitenkaan apua.

Vuonna 2011 hoitoon lisättiin 100 mg/vrk ubikinonia, jonka jälkeen kummankin silmän näkö alkoi parantua ja näkökentän puutokset pienentyä. Nyt, kun potilas on 69-vuotias, puutokset ovat täysin hävinneet ja kummankin silmän näkökentät ovat normaalistuneet (99 % oikea silmä, 98 % vasen silmä). Ala oleva kuva osoittaa, kuinka näkökentän puutokset (tummennetut alueet näkökentän oikeassa alalaidassa) paranivat 2011 jälkeen.

anopian paraneminen

Silmälääkärit kommentoivat tapaustaan näin

Silmätautiopissa pidetään epätodennäköisenä näkökentän puutoksen spontaania paranemista puolen vuoden kuluttua. Me havaitsimme kuitenkin, ensimmäistä kertaa [maailmassa] puutoksen parantuneen ravintolisähoidolla kymmenen vuoden kuluttua aivohalvauksen jälkeen. Vitamiinien, hivenaineiden ja ubikinonin (100 mg/vrk) yhdistelmä paransi potilaan ennustetta ja hänen näkökenttänsä korjaantui, mikä on nykyisen tiedon valossa täysi mahdottomuus.

Fernández-Vega B,. Gonzales-Iglesias H, Veha JA et al. Coenzyme Q10 treatment improved visual field after homonymous quadrantanopia caused by occipital lobe infarction. American Journal of Ophthalmology Case Reports. 2019;March 13, 70-75. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Suomalainen lääkäriseura Duodecin ja turkulainen professori Juhani Knuuti kutsuvat ravintolisien käyttöä "uskomushoidoksi". THL:n ravitsemusyksikön ex-professori Antti Aro toivoi Diabetes-lehdessä "tämän turhan ravintolisän [ubikinonin] pian poistuvan markkinoilta". Onneksi heidän vaikutusvaltansa ei ulotu Oviedon yliopiston silmäklinikkaan.