Kalaöljy ehkäisee ennenaikaista synnytystä

Normaali raskaus kestää keskimäärin noin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa (hajonta 38-42). Maailmassa syntyy ennen aikojaan noin 15 miljoonaa lasta, mikä aiheuttaa noin miljoonan lapsen kuoleman ennen viidettä ikävuotta ja sen lisäksi monia neurologisia kehityshäiriöitä. Yli 70 tutkimusta, joihin oli osallistunut yli 20 000 raskaana ollutta naista, osoittaa, että ruuan lisänä nautittu hyvälaatuinen kalaöljy ehkäisee ennenaikaisia synnytyksiä. Enempää kliinisiä kaksoissokkotutkimuksia tästä asiasta ei tarvitse tehdä, näyttö on nyt riittävää, sanoo lääkehoitoja kriittisesti arvioivan puolueettoman Cochrane-instituutin australialainen työryhmä uudessa analyysissaan.

Kalaöljyn nauttiminen ruuan lisänä vähentää (lumevalmisteiden käyttöön verrattuna) ennen 37. raskausviikkoa tapahtuneita synnytyksiä keskimäärin 11 prosenttia, 137 → 119 tapaukseen 1 000 synnytystä kohti. Ennen 34. raskausviikkoa tapahtuneiden synnytysten määrä vähenee peräti 42 prosenttia, 46 → 27/1000 synnytystä. Alle 2,5-kiloisten vauvojen määrä vähenee 10 prosenttia.

”Ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseen ei ole paljon keinoja käytettävissä, joten nämä havainnot [kalaöljyn eduista] ovat tärkeitä odottaville äideille, vauvoille ja heistä huolehtiville terveydenhuollon ammattihenkilöille”, sanoo apulaisprofessori Philippa Middleton, joka on Cochrane Instituutin Pregnancy and Child Birth -asiantuntija ja yksi uuden meta-analyysin kirjoittajista.

”Me emme vielä ymmärrä kaikkia ennenaikaiseen synnytykseen vaikuttavia tekijöitä, joten niiden ehkäiseminen on haastavaa. Tästä syystä omega-3-rasvahappojen käyttö raskauden ajan ravintolisänä kiinnostaa suuresti tutkijoita kautta maailman”, hän lisää Nutraingredients.comille antamassaan lausunnossa.

Ennenaikaisesti syntyvillä lapsilla on suurentunut riski sairastua pitkäaikaisiin terveysongelmiin, kuten kehityksen viivästymiseen, oppimisvaikeuksiin ja näkövikoihin, huomauttaa Middletonin työryhmä (South Australian Health and Medical Research Institute).

Uusi meta-analyysi korjaa vuonna 2006 julkaistun kirjallisuuskatsauksen perusteella tehtyjä virheellisiä päätelmiä, joiden mukaan kalaöljyn käytön hyödyistä ei ollut riittävää näyttöä. Nyt julkaistu meta-analyysi soittaa päin vastoin, että kalaöljyn käyttö on tehokas ja turvallinen keino ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä, toteaa Middleton. ”Monet naiset ympäri maailmaa ottavat jo nyt kalaöljyä omatoimisesti ilman terveysammattilaisten neuvoja", hän lisää.

Markkinoilla on monenlaisia kalaöljyvalmisteita, joista kaikki eivät anna tässä analyysissa saatuja hyvä tuloksia. Viimeistään 12. raskausviikosta alkaen raskaana olevien tulee nauttia päivittäin vähintään 500-1000 mg omega-3-rasvahappoja. Peruskalaöljyt eivät sisällä niitä riittävästi. Ks. alla oleva kuva.

Peruskalaöljy vs E-EPA

Etyyliesteröidyt, puhdistetut ja väkevöidyt kalaöljyt E-EPA (oikealla) ja E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmät sisältävät 90% omega-3-rasvahappoja, joilla saadaan paljon parempi hoitovaste kuin halvoilla peruskalaöljyillä (vasemmalla), joissa on vain 30 % omega-3:a. Kuva on tohtori Tolosen kalaöljyoppaasta.

Työryhmä toivoo kutenkin, että lisää tutkimusta tehtäisiin äitien ja lasten terveydentilan seuraamiseksi, jotta ymmärrettäisiin paremmin kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutus lasten kasvuun, neurologiseen kehitykseen ja metaboliaan (aineenvaihduntaan). Mitä aikaisemmin ennen 37. raskausviikkoa vauva syntyy, sitä suurempi riski sillä on kuolla ja saada erilaisia kehityshäiriöitä, kirjoittaa työryhmä. Uuden analyysinsa perusteella se julkaisi terveydehuollon ammattilaisille tarkoitetut ohjeet, jotka voit lukea maksutta klikkaamalla TÄHÄN.

Philippa Middleton, Judith C Gomersall, Jacqueline F Gould, Emily Shepherd, Sjurdur F Olsen, Maria Makrides. Omega‐3 fatty acid addition during pregnancy. Cochrane Systematic Review - Intervention Version published: 15 November 2018. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Suosittelen raskaaana oleville etyyliesteröityä, 90-prosenttiseksi väkevöityä omega-3-kalaöljyä. Se antaa parhaan hoitovasteen ennenaikaisten synnytysten ehkäisyssä ja lisäksi se ehkäisee raskaus- ja imetysajan masennusta.