Koontitutkimus vahvistaa: Berberiini korjaa diabeetikon häiriintynyttä sokeritasapainoa

Berberiini on ikivanha itämainen kansanlääke, jota käytetään myös länsimaissa yleisesti diabeteksen ja sydäntautien, syövän ym. hoitoon. Kiinalaiset lääkärit julkaisivat vuonna 1988 kiinaksi kliinisen tutkimuksensa, jossa berberiini paransi 60 tyypin 2 diabeetikon sokeriarvoja. Vuonna 1995 tutkimus ilmestyi englanniksi (Ni ym. 1995), jonka jälkeen käynnistyi vilkas berberiinitutkimuksen myös länsimaissa. Sekä koe-eläin- että ihmistutkimusten tulokset ovat olleet positiivisia, joten berberiiniä nykyään yleisesti diabeetikkojen ravintolisänä, myös Suomessa. Uusi koontitutkimus vahvistaa berberiinin edut diabeetikon ravintolisänä.

Kiinalaiset tutkijat analysoivat monista tietokannoista (PubMed, Embase, Cochrane Library, China National Knowledge Infrastructure ja Wanfang Database) diabeetikoilla tehtyjä satunnaistettuja kliinisiä kaksoissokkokokeita, joissa oli annettu berberiiniä tai lumetta (Liang ym. 2018). Meta-analyysiin kelpuutettiin 28 erillistutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 2 313 tyypin 2 diabeetikkoa (ks. kaavio alla). Heille oli annettu ruokavalio- ja muita elintapaohjeita, diabeteslääkitystä ja (osalle) berberiiniä tai lumetta. Potilailta oli mitattu paasto- ja aterianjälkeistä verensokeria sekä ns. pitkää sokeria, HbA1c.

Mata-analysin kulku

Koontitutkimukseen kelpuutettiin yhteensä 1 410 julkaisusta 28 erillistutkimusta, joihin oli osallistunut 2 313 tyypin 2 diabeetikkoa. 84  julkaisussa oli annettu ruuan lisäksi berberiiniä.

Tulokset osoittivat vakuuttavasti, että berberiini – joko yksinään tai yhdessä suun kautta nautittujen diabeteslääkkeiden kanssa – korjaa häiriintynyttä sokeritasapainoa. Lääkkeiden kera nautittuna berberiini alentaa kohonnutta verensokeria enemmän kuin pelkkä lääkitys.

Onko vaikutus uskottava?

Kansanterveyslaitoksen ex-ylijohtaja Jussi Huttunen muistutti minulle 1980-luvulla (jolloin kiistely ravintolisien terveysvaikutuksista alkoi julkisuudessa), että jos väitän jonkin ravintolisän ehkäisevän tai hoitavan jotakin sairautta, minun on kyettävä esittämään asialle uskottava biokemiallinen tai farmakologinen selitys. Berberiinin verensokeria tasapainottavia vaikutusmekanismeja on tutkittu paljon sekä koe-eläimillä että ihmisillä, ja niitä on löydetty monia ja uusia paljastuu kaiken aikaa.

Berberiini lisää haiman insuliinin eritystä ja haiman insuliinia tuottavien Langerhansin saarekkeiden uudistumista, parantaa insuliiniresistenssiä, lisää glukokinaasin aktiviteettia ja ehkäisee maksan glukoneogeneesiä (sokerin uudismuodostusta maksassa). Berberiinin ehkä merkittävin vaikutusmekanismi on AMPK:n aktivointi, mikä säätää elimistön häiriintynyttä sokeritasapainoa takaisin normaaliksi (homeostaasiin). Berberiini korjaa myös veren rasvahäiriöitä: Se alentaa kohonneita kolesteroleja ja triglyseridejä, joita pidetään sydäntautien riskitekijöinä. Lisäksi berberiinillä on monia muita suotuisia biokemiallisia vaikutustapoja (lue niistä lisää artikkelista), jotka antavat hyvät ja uskottavat perusteet sen käytölle diabeetikon ravintolisänä.

Berberiinillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin diabeteksen hoitoon käytetyillä synteettisillä lääkkeillä, toteavat kirjoittajat. Aniharvat berberiiniä käyttäneet potilaat ovat raportoineet vatsavaivoja (röyhtäyksiä, oksentamista, ripulia tai ummetusta). Berberiini lievittää monia diabetekseen liittyviä komplikaatioita, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, munuais- ja hermovaurioita.

Berberiini on yhtä tehokasta kuin suun kautta otettava yleisin diabeteslääke, metformiini. Berberiini sopii hyvin yhteen sen kanssa ja tehostaa sen vaikutusta.

Tukea Intiasta

Uusi intialainen tutkimus osoittaa, että berberiini ehkäisee kohonneen verensokerin aiheuttamaa veritulpan muodostusta, mikä on yleinen ilmiö diabeetikoilla ja voi johtaa sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen. Berberiinin vaikutusmekanismina on mm. verihiutaleitten kokkaroitumisen, vapaiden radikaalien ja glutationoreduktaasi-entsyymin ehkäisy. Lisäksi berberiini estää aldoosireduktaasin ja NADPH-oksidaasin aktiivisuutta ja korjaa mm. mitokondrioiden häiriintynyttä toimintaa. Valtimopaakun synnyssä syöjäsolujen tuottama NADPH-oksidaasi on avaintekijä, jota berberiini hillitsee. Näin berberiini on potentiaalisesti terapeuttinen aine tyypin 2 diabeteksen komplikaatioiden hoidossa, päättelevät intialaiset tutkijat (Paul ym. 2018).  Alla on asiaa havainnollistava kaavakuva.

Berberiini_verihiutaleet

Kuva: Suurentunut veren sokeripitoisuus, > 7 mmol/l ,sokeroittaa diabeetikon verihiutaleita (platelets), jotka alkavat kokkaroitua ja kehittää veritulppaa. Berberiini inaktivoi aldoosireduktaasia, glutationireduktaasia ja NADPH:ta, jolloin veritulpan riski pienenee. Lähde:Paul ym. 2018.
Ni Y, Liu A-Q, Gao Y-F, et al., Therapeutic effect of berberine on 60 patients with non-insulin dependent diabetes mellitus and experimental research. Chinese Journal of Integrated Traditional and Western Medicine 1995; 1(2); 91-95. Excerpt
Liang Y, Xu X, Yin M, Zhang Y, Huang L, Chen R, Ni J. Effects of berberine on blood glucose in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic literature review and a meta-analysis. Endocrine Journal. 2018 Nov 3. doi: 10.1507/endocrj.EJ18-0109. Free Full Text

Paul M, Hemshekhar M, Kemparaju K, Girish KS. Berberine mitigates high glucose-potentiated platelet aggregation and apoptosis by modulating aldose reductase and NADPH oxidase activity. Free Radicals and Biological Medicine. 2018 Nov 1. pii: S0891-5849(18)31139-0. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2018.10.453.

Tohtori Tolosen kommentti

Sadat pätevät tutkimukset kumoavat eräiden suomalaisten lääkäreiden julkisuudessa (tai yksityisesti potilailleen) esittämän väitteen "berberiiniä ei ole tutkittu". Tällä hetkellä berberiinistä on PubMed-tietokannassa yli 5 000 tutkimusdokumenttia, joista 380 koskee diabetesta. Lääkäriseura Duodecim on kutsunut ja kutsuu edelleen ravintolisien käyttöä halventavasti "uskomushoidoksi".