Ubikinoni ja akuutti influenssa

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on uskomattoman monipuolisesti vaikuttava ravintolisä. Uusi tanskalais-amerikkalainen tutkimus osoittaa, että akuuttiin influenssaan sairastuneiden henkilöiden veressä on tavallista vähemmän ubikinonia, mikä todennäköisesti on altistanut heitä influenssalle ja pahentaa infektion kulkua. Vaje on helppo korjata nauttimalla rokotuksen lisänä yksinkertaisesti ubikinonia ravintolisänä. Se saattaa ehkäistä turhia sairastumisia ja parantaa taudin ennustetta.

Laajoista rokotuskampanjoista huolimatta influenssaepidemia riehuu joka vuosi maapallon eri puolilla. Maailman terveysjärjestön mukaan tautiin sairastuu vuosittain 3–5 miljoonaa ihmistä, joista 250 000 – 500 000 kuolee siihen. Suurin osa kuolemista sattuu yli 65-vuotiaille, mutta H1N1-pandemiassa kuoli paljon myös nuorempia ja ennestään terveitä ihmisiä. Kaikki uudet, tehokkaat ja turvalliset keinot, ravintolisät mukaan luettuina, ovat tervetulleita taudin ehkäisyssä.

Amerikkalaiset ja tanskalaiset infektiolääkärit ovat tutkineet, ensimmäistä kertaa maailmassa, veren ubikinonin merkitystä sairastumisessa. Tutkimuksen pontimena olivat aikaisemmat havainnot, joiden mukaan akuuteissa ja kroonisissa sairauksissa (virusinfektioissa, diabeteksessa, syövässä, sydän- ja neurologisissa taudeissa) myllertää happiradikaalimyrsky, joka kuluttaa elimistön antioksidantteja (Zhan g ym. 2016). Tästä syystä kriittisesti sairailla on usein veressään kovin matalat ubikinonipitoisuudet, mikä heikentää taudin ennustetta ja lisää kuoleman riskiä. Tutkijat olettivat, että akuutti influenssa alentaa veren ubikinonin pitoisuutta, heikentää vastustuskykyä ja lisää siten taudin vaikeusastetta ja kuoleman riskiä. Tutkimus tehtiin 2013–2016 Bostonissa Harvardin yliopiston opetussairaalassa Beth Israel Deaconess Medical Centerissä. Tutkimussuunnitelma on luettavissa vapaasti Clinical Trials.gov -rekisteristä (NCT02056340) Tutkimusaineisto valittiin kaiken kaikkiaan 1 898 potilaan joukosta, joista 349 oli diagnosoitu influenssa (ks kaavio alla).

Tutkimuksen kulkukaavio

Kokeessa mitattiin 50 influenssaan sairastuneen ja 29 terveen verrokin seerumin ubikinonin pitoisuudet. Erot olivat merkittävät. Influenssayhmässä 24 potilaalla (48 %) oli matala ubikinonipitoisuus (<0,5 µg/nl) ja verrokeista vain 7 prosentilla.

veren ubikinonipitoisuudet

Grafiikka: Influenssaan sairastuneiden ubikinonipitoisuudet olivat keskimäärin merkitsevästi pienemmät kuin terveiden verrokkien (controls).

Tässä tutkimuksessa ei annettu ubikinonilisää, vaan haluttiin ainoastaan selvittää, olisiko siihen aihetta verikokeiden perusteella. Tulokset puoltavat ubikinonin käyttöä ravintolisänä influenssan torjunnassa.

 
Chase M, Cocchi MN, Liu X, Andersen LW, Holmberg M, Donnino MW. Coenzyme Q10 in Acute Influenza. Influenza and Other Respiratory Viruses. 2018 Aug 29. doi: 10.1111/irv.12608. [Epub ahead of print] Free Full Text

Zhang ZW, Xu XC, Liu T, Yuan S.Mitochondrion-Permeable Antioxidants to Treat ROS-Burst-Mediated Acute Diseases. Review.  Oxidative Medicine and Cellular Longevvity. 2016;2016:6859523. doi: 10.1155/2016/6859523. Free Full Text