Berberiini ehkäisee ja hoitaa diabeetikon sydäntautia, diabeettista kardiomyopatiaa

Yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, puolet heistä vielä tietämättään. Koko maailmassa arvioidaan diabeetikkojen määrän nousevan 415 miljoonasta 642 miljoonaan vuoteen 2040 mennessä, ja heille kehittyy runsaasti sydänvikoja, huolimatta käyvästä hoidosta ja terveys- ja ravitsemusneuvonnasta. Diabeetikolle jo oireettomassa vaiheessa alkava sydänsairaus on nimeltään diabeettinen kardiomyopatia eli sydänlihastauti (englanniksi Diabetic cardiomyopathy, DCM), joka on erilainen kuin muilla sydänpotilailla. Diabeettiseen kardiomyopatiaan liittyy myös makro- ja mikroverenkierron häiriöitä munuaisissa ja hermostossa. Syynä ovat häiriöt solujen voimalaitosten, mitokondrioiden, energian tuotannossa ja triglyseridien kertyminen sydänlihakseen. Ne aiheuttavat diabeteksen lisätauteja. Diabetes on siis luonteeltaan mitokondriotauti. Berberiinillä on positiivinen vaikutus sen ehkäisyssä ja hoidossa, osoittaa uusi Pekingin yliopiston hiiritutkimus. Myös kalaöljy ja ubikinoni korjaavat tehokkaasti mitokondrioiden toimintahäiriöitä ja parantavat siten diabeetikon ennustetta.

Tutkimuksen taustaa

Aikaisemmat tieteelliset tutkimukset ja suomalaistenkin diabeetikkojen käytännön kokemukset ovat osoittaneet, että ravintolisänä nautittu berberiini tasapainottaa veren sokeri- ja rasvahäiriöitä, ja suojaa siten eritoten diabeetikkojen sydäntä, valtimoita, munuaisia ja hermoja. Diabetestutkijat jatkavat edelleen ahkerasti berberiinin farmakologisten vaikutusmekanismien tutkimista, jotta berberiinin hyödyllisiä ominaisuuksia opitaan ymmärtämään entistä paremmin. Pekingin yliopiston hiirillä tehty tutkimus valaisee asiaa uudesta näkökulmasta tutkimalla laajasti rasvojen aineenvaihdunnan tuotteita (metaboliitteja). Se antaa paljon enemmän ja arvokkaampaa tietoa diabeetikon sydäntaudin riskistä kuin pelkästään verensokerin ja kokonais-, LDL- ja HDL-kolesterolien sekä triglyseridien mittaaminen verestä (Wong ym, 2013; Meikle ym, 2014). 

Berberiini suojaa diabeetikon sydäntä mm. alentamalla kohonneita triglyseridejä, joita kertyy diabeetikon sydänlihakseen tavallista enemmän, sekä torjumalla siinä esiintyvää rasvojen hapettumista (lipidiperoksidaatiota) ja alentunutta glukoosin hyväksikäyttöä (jotka yhdessä lisäävät hapetusstressiä, mitokondrioiden toimintahäiriöitä ja sydänlihassolujen (kardiomyosyyttien) kuolemaa). Kaikki nämä tiedot ovat antaneet aihetta uusille berberiinitutkimuksille.

kardiomyosiitteja

Kuvassa sydänlihassoluja eli kardiomyosiitteja. Ne vahingoittuvat tyypin 2 diabeteksessa, mutta onneksi vaurioita voidaan ehkäistä ja hoitaa berberiinillä.

Näin tutkimus tehtiin

Sprague-Dawley (SD) –rotille aiheutettiin kokeellinen diabetes syöttämällä niille 22 viikkoa runsaasti sokeria ja rasvaa ja injisoimalla viiden viikon kohdalla niiden vatsaonteloon streptotsosiinia (jota käytetään yleisesti kokeellisissa diabetestutkimuksissa). 72 tuntia sen jälkeen rotat saivat suun kautta berberiiniä (10 tai 30 mg/kg) ja metformiinia (200 mg/kg). Metformiini on yleisesti käytetty oraalinen diabeteslääke. Ennestään tiedetään, että berberiini sopii hyvin yhteen sen kanssa ja tehostaa sen vaikutusta.

Rotista mitattiin 4, 10, 16 ja 22 viikon kuluttua sydämen toimintoja, sydänlihaksen massaa ja veren rasvoja sekä 16 viikon kuluttua 17 erilaista sydänlihaksen rasva-aineenvaihdunnan tuotetta (metaboliittia, biomarkkeria). Kyseessä oli siis uudenaikainen lipidomiikkatutkimus, joka on tuonut huomattavaa lisätarkkuutta sepelvaltimotaudin ennustemittarien arsenaaliin. 

Tulosten mukaan berberiini suojasi sydäntä kohonneen verensokerin ja siitä johtuvien aineenvaihduntatuotteiden haitallisilta vaikutuksilta ja hillitsi diabeettisen kardiomyopatian (sydänlihasvaurion) syntyä. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Berberiini estää rasvasolujen, (adiposyyttien) kasvua ja lisääntymistä, siis lihomista, osoittaa uusi itävaltalainen tutkimus (Haselgrübler ym. 2019).

Dong S, Zhang S, Chen Z, et al. Berberine Could Ameliorate Cardiac Dysfunction via Interfering Myocardial Lipidomic Profiles in the Rat Model of Diabetic Cardiomyopathy. Frontiers in Physiology. 2018 Aug 2;9:1042. doi: 10.3389/fphys.2018.01042. eCollection 2018. Free Full Text
Wong, G., Barlow, C. K., Weir, J. M., Jowett, J. B., Magliano, D. J., Zimmet, P., et al. (2013). Inclusion of plasma lipid species improves classification of individuals at risk of type 2 diabetes. PLoS ONE 8:e76577. doi: 10.1371/journal.pone.0076577 PubMed Abstract
Meikle, P. J., Wong, G., Barlow, C. K., and Kingwell, B. A. (2014). Lipidomics: potential role in risk prediction and therapeutic monitoring for diabetes and cardiovascular disease. Pharmacol. Ther. 143, 12–23. doi: 10.1016/j.pharmthera.2014.02.001 PubMed Abstract
Meikle, P. J., Wong, G., Barlow, C. K., Weir, J. M., Greeve, M. A., Macintosh, G. L., et al. (2013). Plasma lipid profiling shows similar associations with prediabetes and type 2 diabetes. PLoS ONE 8:e74341. doi: 10.1371/journal.pone.0074341 PubMed Abstract
Haselgrübler R, Lanzerstorfer P, Röhrl C, et al. Hypolipidemic effects of herbal extracts by reduction of adipocyte differentiation, intracellular neutral lipid content, lipolysis, fatty acid exchange and lipid droplet motility. Scientific Reports. 2019 Jul 19;9(1):10492. doi: 10.1038/s41598-019-47060-4.