Karnosiini ja anseriini ehkäisevät Alzheimerin tautia

Karnosiini ja sen sukulaisaine anseriini pienentävät Alzheimerin taudin riskiä APOE-4-geenin kantajilla, osoittaa uusi kliininen japanilaistutkimus. Se tukee neurologien julkaisemia havaintoja, joiden mukaan karnosiini suojaa ikääntyvien ihmisten aivoja muistisairauksia ja tylsistymistä vastaan. Neurologit kutsuvatkin karnosiinia hermoston suojelijaksi, neuroprotektantiksi. Karnosiini on ravintolisä, jota saa terveyskaupoista, tavaratalojen luontaistuoteosastoilta ja apteekeista. Parhaissa valmisteissa on mukana sinkkiä, joka tehostaa karnosiinin hyviä biologisia vaikutuksia.

Alzheimerin taudilla sekä sydäntaudeilla on yhteinen riskitekijä, Apolipoproteiini E 4 (APOE 4). Se on elimistön normaali lipoproteiini – rasvojen ja valkuaisaineiden muodostama molekyyli –, joka kuljettaa rasvoja, rasvaliukoisia vitamiineja ja kolesterolia imukudokseen (lymfakiertoon) ja sieltä vereen. APOE 4:ää syntyy pääasiassa maksassa ja syöjäsoluissa (makrofageissa), mutta sitä esiintyy myös aivoissa, munuaisissa ja pernassa. Aivokudoksessa sitä esiintyy pääasiassa astrogliassa ja mikrogliassa

APOE:tä esiintyy kolmessa eri muodossa (2, 3, ja 4). Näistä muodoista vain APOE 4 lisää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Jos henkilöllä on yksi APOE 4 -geeni, on hänellä 3–4-kertainen riski sairastua Alzheimerin tautiin tai muuhun tylsistymiseen verrattuna muihin samanikäisiin ihmisiin. Niiden, joilla on kaksi APOE 4 -geeniä, riski on peräti 10–15-kertainen. Kaikki APOE 4:n kantajat eivät kuitenkaan sairastu Alzheimerin tautiin, eikä kaikilla Alzheimerin tautiin sairastuneilla ole APOE:n 4 -muotoa. Kyse on siis suurentuneesta riskistä, mutta ei taudin aiheuttajasta. APOE 4:ään littyvä riski välittyy ainakin osin muiden riskitekijöiden kautta. Mikäli henkilöllä on APOE 4, muttei muita merkittäviä riskitekijöitä (verenpainetauti, diabetes, tupakointi, ylipaino/lihavuus), ei Alzheimerin taudin riski ole tavallista suurempi. APOE 4 -geeni selittää sitä, että joissakin suvuissa esiintyy Alzheimerin tautia enemmän kuin muissa.

Terveet ja Alzheimer-aivot

Terveen (vas) ja Alzheimerin tautia sairastavan henkilön aivojen poikkileikkaus. Cerebral cortex = aivokuori, Hippocampus = aivoturso, Ventricles = aivokammiot. Alzheimerin taudissa aivotursot ovat surkastuneet ja aivokammiot laajentuneet.

Ennestään tiedetään, että karnosiini torjuu Alzheimerin taudin perusmekanismeja, amyloidi-ß:n aiheuttamia solukuolemia. Amyloidi-ß:lla on jokin muu (toistaiseksi tuntematon) vapaista radikaaleista riippumaton vaikutusmekanismi, jota karnosiini estää, kirjoittivat venäläiset ja amerikkalaiset tutkijat vuonna 2004. Vastaus saattaa löytyä APOE 4 -geenistä. Toisaalta karnosiini suojaa aivoja vaikuttamalla suoliston geeneihin.

Japanilaiset tutkijat ovat selvittäneet kahden ravintoaineen, peptidin (valkuaisaineen), anseriinin ja karnosiinin vaikutusta ikääntyvien APOE 4 -geenin kantajien aivoverenkiertoon ja Alzheimerin tautiin. He olivat osoittaneet kahdessa aikaisemmassa kaksoissokkotutkimuksessaan, että karnosiinin ja anseriinin nauttiminen ruuan lisänä parantaa ikääntyvien ihmisten aivojen verenkiertoa ja muistitoimintoja. Nyt he jatkoivat tutkimusta analysoimalla anseriinin ja karnosiinin vaikutusta APOE 4 -geeniallelia kantavien ikääntyneiden henkilöiden Alzheimerin taudin riskiin aivojen tietokonekuvantamisen ja neuropsykologisten testien avulla.

Näin tutkimus tehtiin

Yhteensä 68 koehenkilölle (ikä yli 65 vuotta) annettiin päivittäin 12 kuukautta ravintolisänä 750 mg anseriinia ja 250 mg karnosiinia. Henkilöt tutkittiin vaikutusjakson alussa ja lopussa tekemällä heille useita neuropsykologisia testejä, mm. Wechsler Memory Scale-Logical Memory (WMS-LM). Lisäksi kuvannettiin MRI-laitteella alussa ja lopussa aivot. Kuvista tehtiin lisäksi analyyseja, arterial spin labeling (ASL) ja diffusion tensor imaging (DTI).

Ravintolisät kohensivat merkitsevästi APOE 4 -kantajien muistia (WMS-LM-testissä), verenkiertoa aivojen etulohkon alueella ASL- ja DTI-analyyseissa sekä valkean aivokudoksen mikrorakenteissa. Tutkimus on ensimmäinen laatuaan, ja tutkijat toivovatkin havaintojensa vahvistamista tulevissa hankkeissa. 

Ding Q, Tanigawa K, Kaneko J,  et al. Anserine/Carnosine Supplementation Preserves Blood Flow in the Prefrontal Brain of Elderly People Carrying APOE e4. Aging and Disease. 2018 Jun 1;9(3):334-345. doi: 10.14336/AD.2017.0809. eCollection 2018 Jun.